Οι οικολόγοι ισχυρίζονται ότι το αμερικανικό σύστημα εκτροφής ζώων με σιτηρά σπαταλά φυσικούς πόρους αλόγιστα, επιταχύνει τη διάβρωση του εδάφους, επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων και ότι θα αλλάξει στο μέλλον.

Αν όλα τα σιτηρά με τα οποία τρέφονται σήμερα τα ζώα προς κτηνοτροφία στις ΗΠΑ καταναλώνονταν απευθείας από ανθρώπους, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να τραφούν θα ήταν σχεδόν 800 εκατομμύρια“, δήλωσε ο David Pimentel, καθηγητής οικολογίας στο College of Agriculture and Life Sciences του Πανεπιστημίου Cornell, πράγμα που αναφέρθηκε στη σύσκεψη της Καναδικής Εταιρείας Επιστήμης των Ζώων στο Μόντρεαλ τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Pimentel, εάν οι σπόροι αυτοί εξάγονταν, θα ενισχυόταν το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Περιβαλλοντικός αναλυτής και επικριτής των αποβλήτων και της αναποτελεσματικότητας των γεωργικών πρακτικών, ο Pimentel περιγράφει την καλλιέργεια ζωοτροφών με σιτηρά ως ένα δαπανηρό και μη βιώσιμο τρόπο παραγωγής ζωικών πρωτεϊνών. Διαχωρίζει την παραγωγή κρέατος από ζώα που τρέφονται με σιτηρά από την παραγωγή κρέατος από ζώα εκτρεφόμενα σε βοσκοτόπια, θεωρώντας τη βοσκή μια πιο λογική και οριοθετημένη χρήση της γης.

Η παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών απαιτεί πάνω από οκτώ φορές περισσότερη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα από την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, ενώ παράγει ζωική πρωτεΐνη που είναι μόνο 1,4 φορές πιο θρεπτική για τον άνθρωπο από την αντίστοιχη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, σύμφωνα με την οικολογική ανάλυση του Πανεπιστημίου Cornell.

Καταγράφοντας την παραγωγή ζωικών τροφών από το ταΐστρο στο τραπέζι του καταναλωτή, ο Pimentel διαπίστωσε ότι η παραγωγή κρέατος από κοτόπουλο είναι η λιγότερο ενεργοβόρα (με κριτήριο την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα) ενώ η παραγωγή βόειου κρέατος απαιτεί την περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου δαπανά ενέργεια σε αναλογία 4: 1 προς την παραγωγή πρωτεϊνών, ενώ η παραγωγή βόειου κρέατος απαιτεί μια αναλογία εισροής ενέργειας προς την παραγωγή πρωτεϊνών 54: 1!

Η παραγωγή αρνίσιου κρέατος είναι σχεδόν εξίσου αναποτελεσματική στο 50: 1, σύμφωνα με την ανάλυση του οικολογικού τμήματος των στατιστικών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες αναλογίες κυμαίνονται από 13: 1 για κρέας γαλοπούλας και 14: 1 για πρωτεΐνες γάλακτος έως 17: 1 για χοιρινό και 26 : 1 για τα αυγά. Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το όποιο “όφελος”.

Ο Pimentel προσθέτει ότι η κτηνοτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει τεράστιες ποσότητες υδάτινων πόρων. Για την παραγωγή ενός κιλού βόειου κρέατος δαπανώνται 100.000 λίτρα νερού, ενώ απαιτούνται 3.500 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος από κοτόπουλο. Συγκριτικά, χρειάζονται μόλις 2.000 λίτρα για την παραγωγή ενός κιλού σόγιας , 1921 λίτρα για ένα κιλό ρύζι, 900 λίτρα για ένα κιλό το σιτάρι και 500 λίτρα για ένα κιλό πατάτες.”Οι ελλείψεις νερού είναι ήδη σοβαρές στις δυτικές και νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα λόγω του ταχέως αναπτυσσόμενου πληθυσμού των ΗΠΑ που απαιτεί περισσότερο νερό για όλες τις ανάγκες του, ιδιαίτερα τη γεωργία“, παρατηρεί ο Pimentel.

H κτηνοτροφία ευθύνεται άμεσα ή έμμεσα για μεγάλο μέρος της διάβρωσης του εδάφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίζεται ο Pimentel. Σε εδάφη όπου παράγονται σιτηρά ζωοτροφών, η απώλεια του εδάφους είναι κατά μέσο όρο 13 τόνοι ανά εκτάριο ετησίως.

Τα εδάφη βοσκοτόπων διαβρώνονται με βραδύτερο ρυθμό, κατά μέσο όρο 6 τόνους ανά εκτάριο ετησίως. Ωστόσο και η υπερβόσκηση (54% των βοσκοτόπων στις ΗΠΑ υφίσταται υπερβόσκηση) μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση πάνω από 100 τόνων εδάφους ανά εκτάριο!

“Παραπάνω από τα μισά σιτηρά των ΗΠΑ και σχεδόν το 40% των παγκόσμιων σιτηρών καταναλώνονται από τα ζώα αντί να τρώγονται απευθείας από τον άνθρωπο”, δήλωσε ο Pimentel. “Αν και η παραγωγή σιτηρών αυξάνεται συνολικά, η κατά κεφαλήν προσφορά μειώνεται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι σαφές ότι στο μέλλον θα υπάρχει λόγος ανησυχίας “.

8 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Από το “Η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου: Οι ενεργειακές εισροές και το περιβάλλον”, του David Pimentel.

  • Τα 7 δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν πέντε φορές περισσότερους σπόρους από ολόκληρο τον αμερικανικό πληθυσμό.
  • Κάθε χρόνο περίπου 41 εκατομμύρια τόνοι φυτικών πρωτεϊνών δίνονται στα ζώα των ΗΠΑ για να παραχθούν περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι ζωικής πρωτεΐνης για ανθρώπινη κατανάλωση. Περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι ζωοτροφών προέρχονται από σπόρους και 15 εκατομμύρια τόνοι από καλλιέργειες ζωοτροφών. Για κάθε κιλό ζωικής πρωτεΐνης, έχουν καταναλωθεί από τα ζώα 6 κιλά φυτικών πρωτεϊνών.

  • Κατά μέσο όρο, η παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών στις ΗΠΑ απαιτεί 28 kcal για κάθε kcal πρωτεΐνης. Το βόειο κρέας και το αρνί είναι τα πιο δαπανηρά από την άποψη της εισροής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα προς την παραγωγή πρωτεϊνών με αναλογία 54: 1 και 50: 1, αντίστοιχα. Η γαλοπούλες και η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου δαπανούν τη λιγότερη ενέργεια (13: 1 και 4: 1, αντίστοιχα). Η παραγωγή σιτηρών απαιτεί κατά μέσο όρο 3,3 kcal ορυκτών καυσίμων για κάθε kcal πρωτεΐνης που παράγεται. Οι ΗΠΑ τώρα εισάγουν περίπου το 54%του πετρελαίου τους. Έως το έτος 2015, το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 100%.
  • Υπολογίζεται ότι η γεωργία των ΗΠΑ ευθύνεται για το 87% της ετήσιας κατανάλωσης γλυκού νερού. Τα ζώα χρησιμοποιούν άμεσα μόνο το 1,3% αυτού του νερού. Αλλά όταν περιλαμβάνεται το νερό που απαιτείται για την παραγωγή κτηνοτροφικών ζωοτροφών και σιτηρών, το ποσοστό αυξάνεται δραματικά. Για την παραγωγή ενός κιλού βόειου κρέατος δαπανώνται 100.000 λίτρα νερού. Χρειάζονται μόλις 900 λίτρα νερού για κιλό σιτάρι, ενώ οι πατάτες “πίνουν” ακόμα λιγότερο, στα 500 λίτρα ανά κιλό.
  • Περισσότερα από 302 εκατομμύρια εκτάρια γης σχετίζονται με την παραγωγή ζωοτροφών: περίπου 272 εκατομμύρια εκτάρια σε βοσκότοπους και περίπου 30 εκατομμύρια εκτάρια για την καλλιέργεια σπόρων ζωοτροφών.

  • Περίπου το 90% της καλλιεργήσιμης γης της ΗΠΑ καταστρέφεται από τον άνεμο και την διάβρωση του νερού, 13 φορές πάνω από το βιώσιμο ποσοστό. Η απώλεια εδάφους είναι πιο σοβαρή σε ορισμένες από τις πλουσιότερες γεωργικές περιοχές. Η Αϊόβα χάνει την επιφάνεια του εδάφους της 30 φορές πιο γρήγορα από το φυσιολογικό ρυθμό σχηματισμού του εδάφους. Η Αϊόβα έχει χάσει το ήμισυ του εδάφους της σε μόλις 150 χρόνια καλλιέργειας, έδαφος που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να διαμορφωθεί.
  • Περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι ζωικής πρωτεΐνης παράγονται ετησίως στις ΗΠΑ, αρκετοί για να δώσουν σε κάθε Αμερικανό άνδρα, γυναίκα και παιδί 75 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα. Με την προσθήκη 34 γραμμαρίων διαθέσιμης φυτικής πρωτεΐνης, μιλάμε για συνολικά 109 γραμμάρια πρωτεΐνης είναι διαθέσιμα ανά κάτοικο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ανά ενήλικα ημερησίως είναι 56 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Εάν εξάγονταν όλοι οι σπόροι των ΗΠΑ και εάν όλοι οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν βοσκοτόπια,  θα ήταν διαθέσιμο  λιγότερο βόειο κρέας και η ζωική πρωτεΐνη στη μέση αμερικανική διατροφή θα μειωνόταν από 75 γραμμάρια σε 29 γραμμάρια ημερησίως. Αυτό, σε συνδυασμό με τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών, πάλι θα εξακολουθούσε να καλύπτει με το παραπάνω την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης.

Σημείωση των Greek Vegans: Όπως είναι προφανές το άρθρο αυτό δεν δημοσιεύεται για να επικροτήσουμε την grass fed κτηνοτροφία. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης συναισθανόμενων όντων είναι κατακριτέα. Ο λόγος της δημοσίευσης είναι ώστε να επισημανθεί άλλη μια φορά το περιβαλλοντικό κόστος της κτηνοτροφίας. Έχει σημασία επίσης ότι το θέμα δεν φέρνουν στην επιφάνεια μόνο οι βίγκαν αλλά επιστήμονες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον βιγκανισμό.

Αξίζει επίσης να τονιστεί το εξής. Αν υπήρχε στο εμπόριο μόνο κρέας ελευθέρας βοσκής, τότε σχεδόν κανένας δεν θα το αγόραζε. Ο λόγος είναι ότι το κόστος του θα ήταν τόσο υπερβολικά υψηλό που θα δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το πληρώσει. Αν κάποιος λοιπόν κρεοφάγος υποστηρίζει το grass fed κρέας, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι το σουβλάκι και η μπριζόλα του θα έχουνε δεκαπλάσιο κόστος.

Απόδοση: Veronica Burton

Πηγή: http://news.cornell.edu/stories/1997/08/us-could-feed-800-million-people-grain-livestock-eat

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια