Η συζήτηση σχετικά με το εάν ο άνθρωπος είναι παμφάγος, φυτοφάγος ή φρουτοκαρποφάγος είναι τεράστια. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε τις απόψεις, τις σχετικές έρευνες και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς. Η εξελικτική μας ιστορία άλλωστε είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται ιδιαίτερες τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα αναλωθούμε σε κάτι τέτοιο. Γιατί ο βιγκανισμός, πρωτίστως και κυρίως, είναι ηθική επιλογή.
Ο άνθρωπος είναι ένα είδος πιθήκου (Great Apes ή αλλιώς Ανθρωπίδες – https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82 ) και κανένας είδος πιθήκου δεν έχει το κρέας ως σημαντικό ή απαραίτητο κομμάτι της διατροφής του. Όπως και τα υπόλοιπα πρωτεύοντα, ο άνθρωπος οδηγήθηκε στην κατανάλωση κρέατος, πριν περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, ώστε να επιβιώσει (εξέλιξη κυνηγιού και τροφοσυλλογής).
Δεν χρειάζεται, όμως, το κρέας για να ζήσει, ειδικά στις ημέρες μας (δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερη υγεία, νοσούν λιγότερο από καρκίνους και ζουν περισσότερο, από όσους τρώνε κρέας).
Ας δεχτούμε όμως, χάριν συζητήσεως, ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος. Παμφάγος είναι ο οργανισμός που τρέφεται εξίσου καλά τόσο με ζωικές όσο και με φυτικές τροφές. Για παράδειγμα η αρκούδα.
Όχι ο οργανισμός που έχει ανάγκη και φυτικές και ζωικές τροφές. Εξάλλου, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ο άνθρωπος αν διατρέφεται μόνο με κρέας θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα υγείας.
Άρα, μάλλον δεν είναι παμφάγο. Αλλά αν όντως είναι παμφάγο, τότε ακριβώς όπως ισχύει με τα παμφάγα, δεν χρειάζεται το κρέας για να ζήσει. Και αυτό το ξέρουμε επειδή εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι υγιέστατοι χωρίς να τρώνε ζωικά.
Παμφάγοι ή όχι, δεν έχουμε κανέναν λόγο να χρηματοδοτούμε τόση βαρβαρότητα. Στην εποχή μας υπάρχουν τόσες εναλλακτικές διατροφικές λύσεις, που καταλήγει σχεδόν εγκληματικό να εμμένουμε στο επιχείρημα της παμφαγικής φύσης του ανθρώπου ως άλλοθι για τη συνέχιση της κατανάλωσης κρέατος.
Αν υπάρχει μια άκρως μετασχηματιστική προσαρμογή που εξελίξαμε αυτή είναι η ικανότητα να εξελισσόμαστε μέσω του πολιτισμού και όχι μόνο μέσω της φυσικής επιλογής. Και η ηθική είναι πρωτίστως μέρος αυτού του είδους εξέλιξης.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!