Τη σύνδεση κρέατος και καρκίνου του μαστού επιβεβαιώνει νέα έρευνα
Greek Vegans . 14 Νοέ, 2017 6312 Views.
Αν και ήταν γνωστό ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου (βλ. πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ σχετικά με το θέμα), η συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού ήταν μέχρι τώρα ασαφής.
Την εικόνα έρχεται να ξεδιαλύνει μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment (Guo, Wei, & Zhan). Οι μετα-αναλύσεις θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες ως προς τα συμπεράσματα τους καθώς εξετάζουν ταυτόχρονα τα αποτελέσματα πολλών άλλων μελετών πάνω σε ένα αντικείμενο. Με τον τρόπο αυτό η πιθανότητα μεθοδολογικών ή στατιστικών σφαλμάτων ουσιαστικά μηδενίζεται.
Η ανάλυση που έγινε εξέτασε 14 έρευνες σχετικά με τη σύνδεση κόκκινου κρέατος και καρκίνου του μαστού και 12 έρευνες σχετικά με την σύνδεση επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου του μαστού.
Δυστυχώς τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές δεν ήταν και τόσο ευχάριστα: όσο αυξάνεται η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν τα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι ούτως ή άλλως αυξημένος, οπότε η επιλογή σωστής διατροφής είναι επιτακτική.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πάντως έρχονται σε συμφωνία και με πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία, να νοσούν πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με το μέσο πληθυσμό και να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Μέχρι τώρα βέβαια δεν ήταν ξεκάθαρο αν αυτό οφειλόταν στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή το γεγονός ότι δεν καταναλώνουν ζωικές τροφές. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν το δεύτερο ενδεχόμενο ως πιο πιθανό.
Παρόλο που η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οπωσδήποτε βοηθάει, πλέον έρχονται στην επιφάνεια πάρα πολλές μελέτες οι οποίες καταλήγουν ότι το κρέας είτε συνδέεται άμεσα, είτε είναι ο κατ’ εξοχήν ύποπτος για σημαντικά προβλήματα υγείας.
Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893586
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!