Είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του Βιγκανισμού; – Μια απάντηση
Greek Vegans . 8 Ιαν, 2018 1540 Views.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή το άρθρο “Είναι περισσότερα τα θετικά ή τα αρνητικά του Βιγκανισμού;” του Ανδρόνικου Κουτρουμπέλη.
Συγκαταβατικός πατροναρισμός και άστοχα επιχειρήματα για να καταλήξει πως «ας το μειώσουμε βρε αδερφέ». Ιδίως εκεί με τους νόμους γέλασα δυνατά. Εδώ πλέον οι Βρετανοί ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΝΑΝΕ και ο άλλος μας γράφει πως οι βίγκαν δείχνουν τις ακραίες πρακτικές. Ό,τι να ναι.
“Βεβαίως, στη σύγχρονη ζωική βιομηχανία δεν είναι όλα όσο μαύρα όσο συχνά παρουσιάζονται από ορισμένα μέλη της βίγκαν κοινότητας. …. δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη ζήτηση ζωικών προϊόντων, την ευθύνη για την οποία φέρουμε εμείς, οι καταναλωτές”.
Το ότι τα ζώα που μεγαλώνουν σε μονάδες παραγωγής έχουν όσα υποστηρίζεις πως έχουν, όπως και αυτά περί μεγαλύτερης δυνατής ζωικής ευημερίας είναι απλά ένας ισχυρισμός. Περιμένουμε στοιχεία και αποδείξεις για αυτό. Τα μέχρι τώρα στοιχεία και αποδείξεις δείχνουν το αντίθετο. Το ότι τα ονομάζεις “μεροληπτικά” επειδή δεν έχεις να προσφέρεις τίποτε άλλο πέρα από ισχυρισμούς για το αντίθετο δεν τα καθιστά “μεροληπτικά”.
Όσον αφορά τα περί νόμων. Ισχυρίζεσαι πως επειδή υπάρχει κάποιος νόμος τότε αυτό αυτόματα σημαίνει πως α)εφαρμόζεται β)δεν έχει βρεθεί παραθυράκι και γ)πως δεν παραβιάζεται (με τον ίδιο τρόπο που παραβιάζεται ο νόμος για τα κλουβιά στην Ελλάδα, και σε άλλες φυσικά χώρες η λέξη κλειδί στο κείμενο being “blatantly”).
Επίσης εφόσον απαγορεύονται τα πειράματα στα ζώα στα καλλυντικά στην ΕΕ τότε γιατί η πλειονότητα αυτών δεν φέρει το ανάλογο σηματάκι; Επίσης κάτι το οποίο γίνεται αρκετά συχνά είναι αυτό που αναφέρεται στο λινκ που παρατίθεται: “The amendment does not prohibit companies to use animal testing to fulfill regulatory requirements in other countries”. Εν ολίγοις στέλνουμε το προϊόν στην Ινδία πχ και το τεστάρουν εκεί σε ζώα.
Κάπου εδώ καλό είναι να αναφερθούμε στην πρόσφατη απόπειρα του Βρετανικού κοινοβουλίου στο να ψηφίσει πως τα ζώα “δεν αισθάνονται”. Χρειάστηκε ΣΩΡΟΣ αντιδράσεων από επίσημους φορείς και οργανώσεις πριν το μαζέψουν σε “κάτι άλλο”, και ακόμα και σήμερα περιμένουμε να δούμε σε πρακτικό αλλά ΚΑΙ νομικό κομμάτι τι ακριβώς θα φέρει αυτή η αλλαγή (http://www.bbc.com/news/uk-politics-42099678)
Τέλος μην ξεχνάμε πως σε όλη την Ευρώπη και πλέον και στην Ελλάδα αρκεί να ισχυριστεί ένα σφαγείο πως το κρέας προορίζεται για μουσουλμάνο ή Εβραίο ώστε η σφαγή του να γίνει ΧΩΡΙΣ αναισθησία και να θεωρηθεί “τελετουργική”. Οι προϋποθέσεις; Ένα ΕΠΙΠΛΕΟΝ μαχαίρι στην περίπτωση που την ώρα που του κόβουν την καρωτίδα ΧΩΡΙΣ αναισθησία στομώσει το πρώτο (https://www.e-nomothesia.gr/kat-sfageia/koine-upourgike-apophase-951-44337-2017.html).
“Ωστόσο, η αποκλειστικά βιγκανική διατροφή δεν φαίνεται να είναι η περιβαλλοντικά βέλτιστη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ένα μεγάλο μέρος εκτάσεων είναι καταλληλότερο για ζωική παραγωγή, ενώ μέτρια και προσεγμένα μεγέθη της συνδράμουν στην υγεία και βιοποικιλότητα του εδάφους”.
Βγάζεις ένα εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα βασισμένο σε ένα ΕΝΤΕΛΩΣ κακογραμμένο και αποπροσανατολιστικό κείμενο που θεωρεί πως ο βιγκανισμός ΔΕΝ είναι η λύση επειδή η μέση αφρικανική οικογένεια στην Σαχάρα πρέπει να έχει οικόσιτα ζώα. Την ίδια στιγμή που οι επίσημες εκθέσεις του ΟΗΕ δείχνουν πως το 80% του αποδασωμένου Αμαζονίου και το 1/3 της κατοικήσιμης έκτασης του πλανήτη είναι ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ.
http://www.fao.org/docrep/ARTICLE/WFC/XII/0568-B1.HTM
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=20772
https://globalforestatlas.yale.edu/amazon/land-use/cattle-ranching
“Είναι όντως «αλλόκοτοι τύποι»; Κατά πόσο ισχύουν τα γνωστά memes αυτοπροβολής… πιο λεπτομερείς μελέτες για να μπορούμε να βγάλουμε και σαφέστερα συμπεράσματα”.
Ας δούμε και μια ακόμα μελέτη που αφορά τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε σφαγεία. Αύξηση μέχρι και 176% σε εγκληματικότητα και βιασμούς στις περιοχές αυτές. Πληθώρα σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών στους χιλιάδες εργαζόμενους στα σφαγεία. Ψυχικές διαταραχές και βίαιη συμπεριφορά σε παιδιά και νέους που βρίσκονται σε επαφή με πρακτικές κακοποίησης ζώων (ακόμα και “νόμιμων” όπως κυνήγι και σφαγή).
Πριν βιαστούμε λοιπόν βολικά να χρωματίσουμε μια ολόκληρη κοινότητα από ανεπαρκή ως προς την ουσία στοιχεία (εγώ να δεις καταθλιψάρα που έφαγα μόλις συνειδητοποίησα τι έκανα τόσα χρόνια. Που το αφύσικο;) ας εξετάσουμε τι ακριβώς ξεπλένουμε στο όνομα της συνήθειας των πρακτικών μας.
https://scholars.opb.msu.edu/en/publications/slaughterhouses-and-increased-crime-rates-an-empirical-analysis-o-3
https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/ojjdp/188677.pdf
“Η τελευταία συστηματική ανάλυση της βιβλιογραφίας βρήκε ότι σε σχέση με τη μέση παμφαγική διατροφή…σε επεξεργασμένα κρέατα ή υδατάνθρακες (ειδικά στη ζάχαρη)”.
Φυσικά βολικά ξεχνάς να αναφέρεις την κατηγοριοποίηση του κρέατος από τον ΠΟΥ στην δεύτερη κατηγορία καρκινογόνων τροφών και του επεξεργασμένου κρέατος στην πρώτη με “προτεινόμενη” για παράδειγμα ποσότητα μπέικον ΜΙΑ ΦΕΤΑ την ημέρα σε ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ.
Επίσης επειδή δεν είναι όμορφο να παίζουμε με τις λέξεις, να αναφέρουμε πως ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ απρόσεχτη διατροφή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Μας το πιστοποιεί το γεγονός του ότι βρισκόμαστε στην ΠΡΩΤΗ θέση ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ στην παιδική παχυσαρκία (ναι ξεπεράσαμε και τις ΗΠΑ).
Όπως και πως οι βασικότεροι λόγοι θανάτου συνδέονται άμεσα με την κρεατοφαγία και όχι ξέρω ‘γω από την έλλειψη της B12. Ναι;
http://www.kathimerini.gr/844427/article/epikairothta/episthmh/prwth-h-ellada-se-paidikh-paxysarkia
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/cutting-red-meat-for-a-longer-life
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1134845?wptouch_preview_theme=enabled
“Κλείνοντας, θα αναφέρω τη γνώμη μου για την ακτιβιστική πρωτοβουλία του κινήματος… Αυτό το δρόμο έχω βάλει στόχο να ακολουθήσω και εγώ”.
Μια συνήθης δικαιολογία για να επιτρέπουμε τα ανεπίτρεπτα. Γράφεις πως ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με τα επιχειρήματα των όσων παρουσιάζουν. Παρόλα αυτά ανησυχείς για την “ευαισθητοποίηση” του κόσμου. Για αρχή εάν συμφωνούσες θα γινόσουν βίγκαν και δεν θα “προσπαθούσες να περιορίσεις” τα ζωικά προϊόντα. Σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνω την απόφαση που παίρνεις. Ίσα ίσα όσο λιγότερο κακό γίνεται τόσο το καλύτερο. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με τα επιχειρήματα των όσων παρουσιάζουν.
Επίσης τι ακριβώς σημαίνει “μείωση” ζωικών προϊόντων; Πως το αντιλαμβάνεσαι; Βάση ποιας κοινωνίας και ποιων ανθρώπων; Είναι το να φας 29 σουβλάκια αντί για 32 την εβδομάδα “μείωση”; Τι “μειώνεις” ακριβώς από ΟΛΑ αυτά στα οποία ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ; Είναι να φας 31 σουβλάκια αντί για 32 την εβδομάδα “μείωση”; Τι ακριβώς λέμε;
Θα πω εγώ λοιπόν: Λέμε πως ΕΝΤΕΛΕΙ συμφωνούμε πως η βίγκαν διατροφή είναι πρακτικά, διατροφικά, ηθικά, περιβαλλοντολογικά και οικονομικά καλύτερη (μας πήρε λίγο καιρό να το καταλάβουμε μιας και σε αυτό συμφωνούν σύσσωμα τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως) ΑΛΛΑ ας μην αλλάξουμε και την βολή μας. Ας πούμε πως θα κάνουμε ό,τι “καλύτερο” μπορούμε. Που πρακτικά μπορεί να σημαίνει ένα μπιφτέκι λιγότερο τον μήνα για να έχουμε την συνείδηση μας καθαρή.
Τέλος ρε παιδιά πραγματικά όλο αυτό το “σπαστικός της παρέας” και λοιπά πρέπει να το αποβάλλετε κάποια στιγμή από μέσα σας. Δεν είστε 15 χρονών για να αντιδράτε σπασμωδικά σε κάτι που δεν σας αρέσει. Δηλαδή η απάντηση σας στην μέση “σπαστική φεμινίστρια” ποια θα είναι ξέρω ‘γω; Πως θα βιάζετε ή παρενοχλείτε σεξουαλικά “με μέτρο” γιατί σας την σπάει η προσέγγιση τους;
Σπύρος Κριεζής
Πηγή: www.facebook.com/jspirakos/posts/10157003075673102
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!