Αν έγινες πρόσφατα vegan ή σκέφτεσαι να γίνεις σύντομα, τότε το παρόν άρθρο μάλλον σε ενδιαφέρει. Η απόφασή σου είναι σωστή, με βάση την ανθρώπινη, κοινή ηθική και με βάση την επιστήμη και σε τιμάει. Μπράβο σου! Μη ξεχνάς όμως πως «είμαστε ό,τι τρώμε» και αυτό δεν παύει να ισχύει ακόμα και στην περίπτωση των vegan. Το ότι έγινες vegan δε σημαίνει πως δεν οφείλεις να προσέχεις προκειμένου να είσαι υγιής.
Για να είμαστε ειλικρινείς λοιπόν, πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έγιναν vegan και στην πορεία αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας λόγω κακής διατροφής. Παρακάτω λοιπόν θα αναφερθούμε σε 4 συνηθισμένα λάθη τα οποία κάνει ένας νέος vegan και μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία του.
1. Κακή οργάνωση
Έκανες τη μετάβαση, σταμάτησες το κρέας και τα ζωικά παράγωγα αλλά δεν έχεις προγραμματίσει τη διατροφή σου. Τι πρέπει να προσέξεις, σε ποιες τροφές πρέπει να εστιάσεις, πόσες διαφορετικές κατηγορίες τροφών πρέπει να εντάξεις στο διατροφικό σου πλάνο για να είναι ισορροπημένο; κτλ.
Όταν λοιπόν παίρνεις την απόφαση να αλλάξεις τη διατροφή σου, θα πρέπει να έχεις ενημερωθεί σωστά για όλα τα παραπάνω.
2. Vegan junk food και έμφαση στους υδατάνθρακες
Πολλοί νέοι vegans θέλοντας να κάνουν τη μετάβασή τους πιο εύκολη και ομαλή, και υπό το φόβο της στέρησης σε γεύση, δίνουν έμφαση σε τροφές υψηλές σε υδατάνθρακα αλλά και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι τα ζυμαρικά, οι τηγανητές πατάτες (και γενικότερα τα τηγανητά), καθώς και όλες οι γρήγορες και συσκευασμένες τροφές, π.χ. μπισκότα, πατατάκια, κλπ.
Είναι δεδομένο πως με μια τέτοιου είδους διατροφή, μελλοντικά θα εμφανιστούν προβλήματα υγείας. Και επειδή πολλοί είναι της άποψης: «Δε με νοιάζει η υγεία μου, εγώ έγινα vegan για τα ζώα», θα έπρεπε να ξέρουν πως τρώγοντας έτσι και κάνοντας κακό στην υγεία τους, δε βοηθούν τα ζώα. Η κακή υγεία τους θα δώσει λαβή στους αντιβίγκαν, οι οποίοι θα θεωρήσουν πως οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω της έλλειψης κρέατος και όχι λόγω κακής vegan διατροφής.
3. Κακή ενημέρωση σχετικά με τη B12
Αποκλείεται να είσαι vegan και να μην έχεις ακούσει για τη βιταμίνη B12, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Αν σκοπεύεις να γίνεις vegan, τότε βεβαιώσου πως θα κάνεις όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να παίρνεις επαρκείς ποσότητες αυτής της βιταμίνης. Ο πιο ασφαλής τρόπος να τη λαμβάνεις είναι σε συμπλήρωμα. Εναλλακτικά μπορείς να καταναλώνεις φυτικές τροφές που την εμπεριέχουν (αλλά δε θα τις βρεις εύκολα) ή βίγκαν προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί (π.χ. δημητριακά ενισχυμένα με B12, γάλατα, vegan μπιφτέκια και υποκατάστατα ζωικών, κτλ).
Να θυμάσαι. Η B12 δεν είναι δυσεύρετη στη vegan διατροφή επειδή η αυστηρή χορτοφαγία είναι μία ελλιπής και προβληματική διατροφή. Είναι δυσεύρετη επειδή ο άνθρωπος έχει σκοτώσει τα βακτήρια που την παράγουν (στο νερό, στα φρούτα και στα λαχανικά). Αυτό σε καμία των περιπτώσεων όμως δε συνεπάγεται πως πρέπει να αδιαφορήσεις για αυτήν. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε εδώ: https://www.greekvegans.gr/health/vegan-b12
4. Μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Μπορεί να ακούγεται αδύνατο αλλά συμβαίνει. Προφανέστατα και η vegan διατροφή είναι γεμάτη φρούτα και λαχανικά.
Πολλοί όμως όπως αναφέραμε και παραπάνω, δίνουν έμφαση στα ζυμαρικά, τα γλυκά και το junk food, ξεχνώντας πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση της διατροφής μας. Δυστυχώς, κάποιοι θεωρούν πως επειδή είναι vegan αυτομάτως θα είναι και υγιείς μιας και έχουν απαλλαγεί οριστικά από το κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Συνεπώς, ξεχνούν πως αν δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, σύντομα θα παρουσιάσουν σημαντικές ελλείψεις.
Πηγή: https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/4-common-mistakes-vegan-newbies-make.html
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!