Ένα από τα πιο κλασικά πράγματα που θα ακούσεις από τα χείλη ενός βίγκαν είναι πως: «δε γίνεται να τρως ζώα και ταυτοχρόνως να αποκαλείς τον εαυτό σου φιλόζωο». Αυτή η φράση συνήθως προκαλεί εκνευρισμό στους κρεατοφάγους.
Μπορούμε όμως να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Το να τρως κρέας θεωρείται παγκοσμίως κάτι το φυσιολογικό. Όπως κάποτε θεωρούταν φυσιολογική η σκλαβιά. «Μα τώρα τι πας να κάνεις; Συγκρίνεις ανθρώπινες καταστάσεις με ζώα και κρέας…;» Το ίδιο όμως έλεγαν κάποτε και οι λευκοί όταν κάποιοι άλλοι τους μιλούσαν για τα δικαιώματα των μαύρων: «Μα τώρα τι πας να κάνεις; Να εξισώσεις μαύρους σκλάβους με λευκούς;».
Αλλά ας μην πλατειάζει. Το κύριο νόημα είναι πως το να τρως κρέας είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό για το ανθρώπινο είδος (ως συνήθεια).
Επίσης, απολύτως φυσιολογικό και συνηθισμένο στις μέρες μας είναι το να είσαι «φιλόζωος». Βοηθάς τα αδέσποτα της γειτονιάς, φρενάρεις πριν χτυπήσεις τη γάτα που πετάχτηκε, ταΐζεις ψωμί τα πουλιά στο δρόμο, τις πάπιες σε κάποια λίμνη που επισκέφτηκες ή ακόμη και τα ψάρια στη θάλασσα, ενώ κάθεσαι σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι και τρως… άλλα ψάρια.
Χαίρεσαι όταν θα δεις μία γάτα να τρίβεται, ένα σκύλο να κουνάει την ουρά του, ένα πουλάκι που κάθισε για λίγο στο κάγκελο του μπαλκονιού σου. Χαίρεσαι ακόμη και όταν δεις πρόβατα σε έναν επαρχιακό δρόμο, κατσίκες που σε κοιτούν με απορία ή βρίσκεις γλυκές τις κότες στο κοτέτσι της γιαγιάς σου στο χωριό. Εκείνες τις κότες που ενώ γενικά τρως κοτόπουλο, δε θα ήθελες ποτέ να δεις να τις σφάζουν γιατί τις έχεις συνηθίσει και τις έχεις αγαπήσει. Θεωρείς λοιπόν τον εαυτό σου αυτό που λέμε «φιλόζωο».
Και όντως, πληροίς όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρείσαι φιλόζωος, εκτός από μία: Τρως τους φίλους σου.
Σίγουρα αισθάνεσαι ότι κάνεις δυο πράγματα φυσιολογικά: α) Τρως κρέας (κοινωνικά αποδεκτό) και β) είσαι φιλόζωος. Και σε πιστεύουμε ότι νιώθεις φιλόζωος. Σίγουρα αγαπάς τα ζώα. Άλλωστε είναι φυσικό να τα αγαπάς. Το παράλογο θα ήταν να έτρεφες μίσος προς αυτά.
Το να αγαπάς αθώα, γλυκά και απροστάτευτα πλάσματα είναι απολύτως φυσιολογικό. Για αυτό και ήθελες να πετάξεις πίσω στη θάλασσα το ψάρι που είχε βγάλει ο ψαράς έξω και σπαρταρούσε και δεν άντεχες να το βλέπεις γιατί σου ράγιζε την καρδιά. Για αυτό και όταν βλέπεις ένα ζώο να έρχεται δίπλα σου ενώ τρως κοιτάς το τραπέζι να δεις τι μπορείς να του δώσεις να φάει.
Για αυτό και γαληνεύει η ψυχή σου όταν βλέπεις ζώα να σε κοιτάνε στα μάτια. Έστω και αν είναι ζώα που τρως. Κατσίκες, αρνιά, πρόβατα, αγελάδες, γουρούνια. Γιατί βλέπεις να σε κοιτάει κάτι αγνό και αθώο.
Εκνευρίζεσαι λοιπόν όταν ακούς πως το να τρως κρέας σου αφαιρεί τον τίτλο της φιλοζωίας. Γιατί από τη μία αγαπάς τα ζώα αλλά από την άλλη κάνεις κάτι μεν αντιφατικό αλλά και φυσιολογικό: Τρως τους φίλους σου! Έτσι μεγάλωσες, έτσι έμαθες, έτσι συνήθισες. Να ζεις μέσα σε μία τεράστια αντίφαση. Την αντίφαση του να είσαι φίλος των ζώων και να τα αγαπάς, αλλά από την άλλη να τα τρως.
Και πάνω σε αυτό το κομμάτι είσαι δικαιολογημένος/η. Δεν ήξερες πιθανώς ότι υπάρχει και ο άλλος τρόπος ζωής. Αυτός που αποστρέφεται παντελώς τη βία προς τα ζώα. Δεν ήξερες τι θα πει να είσαι «βίγκαν». Άλλωστε όλοι τους θεωρούν γραφικούς, χαζούς και υπερβολικούς. Όλοι γελάνε με τους βίγκαν. Γιατί να τους αποδεχθείς εσύ; Όλοι τρέφονται με κρέας. Γιατί να το στερηθείς εσύ;
Ζεις στον κόσμο που θεωρείται φυσιολογικό να σώζεις ένα κουτάβι που βρήκες στο δρόμο και το ίδιο βράδυ το γεύμα σου να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα άλλα είδη ζώων. Γιατί να μην το εκμεταλλευτείς; Φιλόζωος και κρεατοφάγος λοιπόν και όλα βαίνουν καλώς. Όλα είναι κοινωνικώς αποδεκτά.
Και κάπου εκεί ξεπροβάλλει ένας περίεργος που αυτοαποκαλείται βίγκαν. Σου λέει πως μπορείς να είσαι υγιής χωρίς να τρως ζώα. Σου εξηγεί πως δε μπορείς να είσαι φίλος των ζώων που τρως και ξαφνικά όλος σου ο κόσμος, όπως τον ήξερες μέχρι τώρα γκρεμίζεται.
Καλείσαι τότε είτε να αποδεχθείς αυτό που σου λέει καθώς ως πρόταση είναι ορθή και βγάζει νόημα, είτε να θυμώσεις που κάποιος προσπαθεί να σου αποδείξει πως η ‘φυσιολογική’ ζωή που έκανες μέχρι σήμερα είναι τελείως αντιφατική.
Μέχρι αυτό το σημείο λοιπόν σε δικαιολογούμε. Άλλωστε και εμείς ενδεχομένως να περάσαμε από το σημείο αυτό. Από εδώ και πέρα όμως ΔΕΝ δικαιολογείσαι. Πλέον ξέρεις. Πλέον γνωρίζεις. Μπορείς να ψάξεις και να ανακαλύψεις και μόνος σου ότι δεν χρειάζεσαι κρέας ή ζωικά παράγωγα για να είσαι υγιής. Αντιθέτως αμέτρητες μελέτες δείχνουν ότι το κρέας και τα ζωικά συνδέονται με καρκίνο, διαβήτη και πάρα πολλά ακόμη προβλήματα υγείας! Δεν χρειάζεται λοιπόν να σκοτώνονται ζώα για το πιάτο σου.
Μέχρι τώρα είχες δίκιο που εκνευριζόσουν όταν κάποιος σου έλεγε πως δεν είσαι φιλόζωος επειδή τρως κρέας. Πλέον όμως γνωρίζεις και αν δεν γνωρίζεις, τότε μπορείς να ψάξεις και να μάθεις. Και όταν μάθεις θα κατανοήσεις γιατί φιλοζωία και κρεατοφαγία είναι έννοιες αντίθετες.
Ποια θα είναι η δική σου επιλογή;
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!