Ήξερες ότι… ;;;

Greek Vegans  . 20 Μαρ, 2018  1683 Views.

Είσαι βίγκαν και πιστεύεις ότι ξέρεις τα πάντα για το βιγκανισμό; Όποια κι αν είναι η απάντηση, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει. Θα συζητήσουμε άγνωστες πληροφορίες σχετικά με το βιγκανισμό, οπότε είναι η ευκαιρία είτε να επαληθεύσεις τις γνώσεις σου είτε να μάθεις ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως δε γνώριζες μέχρι σήμερα.

1) Ο βιγκανισμός σαν έννοια και λέξη πρωτοχρησιμοιήθηκε το 1944!

Πολλοί πιστεύουν ότι το να είσαι βίγκαν είναι μία καινούρια, ξενόφερτη ίσως μόδα των τελευταίων ετών. Η αλήθεια όμως είναι άλλη: ο βιγκανισμός πήρε σάρκα και οστά σαν έννοια το 1944 από τον βρετανό Donald Watson.


Η ιδέα του να μην σκοτώνουμε ζώα για τροφή είναι σίγουρα πολύ παλαιότερη καθώς υπάρχουν αναφορές για αυτό ακόμη και σε αρχαιοελληνικά κείμενα όπως του Πλούταρχου (περί κρεοφαγίας).
Το 1944 όμως ο Donald Watson, μαζί με κάποιους ακόμη χορτοφάγους ανέπτυξαν πολύ καλύτερα αυτήν την ιδεολογία και την έκαναν πράξη δίνοντάς της και το αντίστοιχο όνομα: «Βίγκαν» (vegan).

2) Η λέξη «βίγκαν» δημιουργήθηκε από τη λέξη «vegetarian».

Όταν ο Donald Watson, ο δημιουργός του βιγκανισμού, έψαχνε μια λέξη που θα εκπροσωπούσε την ιδεολογία του, κατέληξε στο να φτιάξει μία παραλλαγή της ήδη υπάρχουσας λέξης «vegetarian». Vegetarians ήταν εκείνοι που ναι μεν είχαν σταματήσει τη βρώση κρέατος αλλά μπορούσαν ακόμη να καταναλώνουν ζωικά παράγωγα.


Έτσι λοιπόν, ο Watson, σκεφτόμενος  «την αρχή και το τέλος της έννοιας vegetarian» πήρε τα πρώτα 3 γράμματα της λέξης «vegetarian», καθώς και τα τελευταία 2 και έτσι έφτιαξε τη λέξη «vegan».

3) Ο βιγκανισμός υπήρχε σαν ιδεολογία σε αρχαία Ελλάδα και Ινδία

Σε αρκετές πηγές και αρχαία ελληνικά κείμενα έχουν βρεθεί αναφορές στα ζώα, στην υπερβολική κρεατοφαγία αλλά και στη χορτοφαγία. Η απομάκρυνση από τη βρώση κρέατος αποτελούσε τόσο ηθικό- φιλοσοφικό ζήτημα όσο και θέμα υγείας.

Ο Πυθαγόρας για παράδειγμα μίλησε για την «Πυθαγόρεια Διατροφή», η οποία ήταν χορτοφαγική, ενώ ο Πλούταρχος αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι ηθική η στάση μας απέναντι στα ζώα. Στη δε Ινδία, υπήρχε ολόκληρη φιλοσοφία, γνωστή ως «ahimsa», η οποία σε καλούσε να απέχεις εντελώς από τη βία προς όλα τα συναισθανόμενα πλάσματα.

4) Η Γιόγκα έχει άμεση σχέση με το βιγκανισμό
Το να είσαι «γιόγκι» και κατ’ επέκταση το να κάνεις γιόγκα δεν έχει να κάνει απλά με σωματική άσκηση αλλά και με ψυχική. Είναι ολόκληρη φιλοσοφία αλλά και τρόπος ζωής που έχει άμεση σχέση τόσο με το σώμα μας όσο και με την πνευματικότητά μας.

Συνεπώς, yoga και βία είναι έννοιες αντίθετες. Για το λόγο αυτόν οι πραγματικοί γιόγκι είναι και χορτοφάγοι.

5) Πολλοί από τους μονομάχους στην Αρχαία Ρώμη ήταν… βίγκαν!

Προφανώς όχι για ηθικούς λόγους αλλά για λόγους υγείας και μέγιστης απόδοσης στις μάχες. Οι Ρωμαίοι ήθελαν οι μονομάχοι να προσφέρουν θέαμα στις αρένες και να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για αυτό πρόσεχαν τη διατροφή των μονομάχων και σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές η βασική τους τροφή ήταν το σιτάρι και τα όσπρια. Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών ήταν κάτι πολύ σπάνιο.

6) Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό βίγκαν είναι το Ισραήλ!

Περίπου το 8% του πληθυσμού της χώρας είναι βίγκανςκαι ενώ πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν πώς συγκεκριμένα το Ισραήλ έχει μία τόσο μεγάλη απήχηση στο βιγκανισμό, η απάντηση δεν είναι σίγουρη.
Ας αρκεστούμε στο ότι αυτό το ποσοστό είναι πραγματικά τεράστιο συγκριτικά με άλλες χώρες, καθώς και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.

7) Οι περισσότεροι βίγκαν μένουν στις Η.Π.Α.

Και ενώ το Ισραήλ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τους περισσότερους βίγκαν. Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι οι βίγκαν στην Αμερική είναι πάνω από το 4% (χωρίς προφανώς να είναι δεσμευτικός ο αριθμός), ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ξεπερνάει τα 325 εκατομμύρια. Είναι αλήθεια πως στις Η.Π.Α. ο βιγκανισμός έχει κάνει τεράστια πρόοδο και, σύμφωνα με την εταιρεία «Global Data», παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 500-600% από το 2014 μέχρι το 2017.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια