Λόγω εμπάθειας αλλά και κακής ενημέρωσης, πολλοί θεωρούν πως το μόνο που έχει να σου προσφέρει η βίγκαν κουζίνα είναι μαρούλια, κουνουπίδι και νερόβραστες φακές. Έχουμε βαρεθεί όμως να λέμε το αυτονόητο, πως δηλαδή κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Η βίγκαν κουζίνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη, έχει τη δική της φινέτσα και τον δικό της χαρακτήρα, ενώ είναι σίγουρα η πιο υγιεινή. Αν λοιπόν είσαι νέος βίγκαν ή ακόμη και παλιός που όμως έμεινε κολλημένος στα συνηθισμένα όσπρια, σαλάτες, κλασικές ελληνικές συνταγές, ζυμαρικά, κλπ τότε αυτό το άρθρο είναι μια ευκαιρία να ανανεώσεις το γευστικό και μαγειρικό σου ρεπερτόριο.
Φυσικά, απευθύνεται και στους παμφάγους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο και να πάρουν μία καλή ιδέα του «τι έχει να προσφέρει» η βίγκαν μαγειρική.
Ποια λοιπόν είναι τα πιο κλασικά φαγητά που κάθε βίγκαν πρέπει έστω και μία φορά να δοκιμάσει;
Φαλάφελ
Το φαλάφελ θα λέγαμε πως είναι το νέο «trend» της εποχής. Έχει αντικαταστήσει το κρέας σε μεγάλο βαθμό σε αρκετά φαγητά. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανατολίτικη συνταγή για κεφτεδάκια, με κύριο συστατικό το ρεβίθι. Τα φαλάφελ μπαίνουν συνήθως μέσα σε αραβικές πίτες με διάφορα λαχανικά και κάποια πικάντικη ή γλυκιά sauce. Στην Ελλάδα, αρκετά «σουβλατζίδικα» τα έχουν εισαγάγει στο μενού τους.
Το γεγονός πως το φαλάφελ έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό και στη χώρα μας, φαίνεται από τα πολλά «φαλαφελάδικα» που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια.
Χούμους
Το χούμους είναι μία κρεμώδης σαλάτα, ιδιαίτερα γνωστή στις χώρες της Ανατολής (κυρίως στο Ισραήλ), η οποία είναι φτιαγμένη από ταχίνι, ρεβίθι, λεμόνι και λάδι αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές.
Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν λατρέψει και το καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά. Το χούμους μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα, σάντουιτς, wraps ή να αποτελέσει ακόμη και τη sauce για μίνι σνακ. Ένας κλασικός συνδυασμός είναι φαλάφελ με χούμους σε αραβική πίτα.
Γουακαμόλε
Φεύγουμε από την Ανατολή και πάμε στη Δύση και πιο συγκεκριμένα στο Μεξικό. Το γουακαμόλε είναι μία μεξικάνικη σάλτσα που λέγεται πως υπάρχει από την εποχή των Αζτέκων.
Χρησιμοποιείται σαν συνοδευτική σάλτσα φαγητών, σε σάντουιτς, σε σαλάτες, σαν ντιπ, ακόμα και στα ζυμαρικά. Το κύριο συστατικό του γουακαμόλε είναι το αβοκάντο. Αν το αβοκάντο είναι αρκετά ώριμο και η συνταγή/ εκτέλεση του γουακαμόλε πετυχημένη, τότε μιλάμε για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που θα σε κερδίσει.
Τόφου
Ίσως η πιο γνωστή λέξη βίγκαν φαγητού. Το τόφου είναι απίστευτα δημοφιλές στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ν. Κορέα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Είναι ένα προϊόν που αυτές οι χώρες το χρησιμοποιούν εξαιρετικά συχνά στην κουζίνα τους. Φτιάχνεται από σόγια και κάποια ακόμη υλικά και στην όψη μοιάζει με τυρί.
Μπορεί να μαγειρευτεί με αμέτρητους τρόπους και να συνοδεύσει ακόμα περισσότερα πιάτα. Από ρύζι με λαχανικά και ζυμαρικά, μέχρι σαλάτες και σούπες. Στην Ελλάδα θα το βρεις και συσκευασμένο σε καταστήματα με βιολογικά ή βίγκαν προϊόντα και μάλιστα σε διάφορες γεύσεις/
Σεϊτάν
Πρόκειται για το «κρέας των βίγκανς», το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι γλουτένης, νερό και πολλά μπαχαρικά. Ακούγεται απλό και δικαίως πολλοί θα αναρωτιούνται «πόσο γευστικό» θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο; Και όμως, μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας εμφανίσει εικόνες που θα σας τραβήξουν αρκετά την προσοχή.
Το σεϊτάν μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε συνταγή περιέχει κρέας. Μπορεί να γίνει burger, ρολό, Wellington, μπιφτέκι ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε παραδοσιακή, ελληνική συνταγή (π.χ. παστίτσιο, μουσακάς, γύρος, κτλ).
Τέμπε
Όπως το τόφου, έτσι και το τέμπε, έχει ως βασικό υλικό τη σόγια. Το τόφου φτιάχνεται από το γάλα της σόγιας ενώ το τέμπε κατευθείαν από το όσπριο, με μια ειδική διαδικασία ζύμωσης. Έτσι, το τέμπε διαφέρει από το τόφου, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση.
Το τέμπε είναι επίσης διαδεδομένο στα βάθη της Ανατολής, ενώ είναι προϊόν της Ινδονησιακής κουζίνας. Όπως, το τόφου και το σέιταν, το τέμπε μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας.
Να σημειώσουμε πως για να έχει κάποιος σφαιρική άποψη γύρω από τα παραπάνω φαγητά, θα πρέπει να τα δοκιμάσει σε διάφορες συνταγές και πιάτα και από διάφορους μάγειρες.
Αλλωστε είναι γνωστό πως το αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με τη συνταγή αλλά και την εκτέλεση. Καλή όρεξη!
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!