Υπάρχει μία σύγχυση ανάμεσα στο βιγκανισμό και τη φυτική διατροφή – χορτοφαγία (whole foods plant based diet). Διατροφικά, οι δύο προσεγγίσεις σχεδόν ταυτίζονται.
Όταν κάποιος δηλώνει βίγκαν, στην ουσία είναι σα να δηλώνει χορτοφάγος. Άλλωστε είναι γεγονός πως το να είσαι βίγκαν συνεπάγεται πως η διατροφή σου είναι χορτοφαγική. Ισχύει όμως το ανάποδο; Ένας χορτοφάγος μπορεί να είναι και βίγκαν;
Σήμερα, ο βιγκανισμός έχει κερδίσει τεράστιο έδαφος παγκοσμίως. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί celebrities, πολιτικοί και επιφανείς προσωπικότητες, δηλώνουν δημόσια πως ακολουθούν τη βίγκαν διατροφή. Μάλιστα κάποιοι καλούν και τους fans του να γίνουν και αυτοί βίγκαν.
Εκτός από το ηθικό κομμάτι, το κομμάτι που αφορά τα ζώα, ο βιγκανισμός έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και για το θέμα της υγείας. Όσοι αναζητούν την καλύτερη δυνατή διατροφή, είναι δεδομένο πως αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στη βίγκαν διατροφή. Άλλωστε, τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι προτείνουν τη χορτοφαγική διατροφή.
Υπάρχουν λοιπόν και εκείνοι που ακολουθούν τη χορτοφαγία και λόγους υγείας ή ακόμα και για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους.
Και εδώ λοιπόν υπάρχει και η διαφορά μεταξύ χορτοφαγικής διατροφής και βίγκαν διατροφής-τρόπου ζωής.
Ένας άνθρωπος που ακολουθεί τη χορτοφαγία για λόγους υγείας , (whole foods plant based diet) θα φάει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ενώ θα αποφύγει τα επεξεργασμένα προϊόντα. Προτεραιότητά του είναι η υγεία.
Ταυτόχρονα όμως, και ενώ ακολουθεί τη χορτοφαγία, εξακολουθεί να αγοράζει δερμάτινα ρούχα, παπούτσια, τσάντες, ζώνες, κλπ. Χρησιμοποιεί καλλυντικά που εμπεριέχουν ζωικά συστατικά ή προϊόντα για τα οποία έχουν γίνει πειράματα σε ζώα.
Η διαφορά λοιπόν μεταξύ φυτικής διατροφής και βίγκαν, είναι πως η πρώτη δεν απορρίπτει ολοκληρωτικά τη βία και την κακοποίηση των ζώων. Μπορείς να τρως σαν χορτοφάγος, αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχεις με άλλες καταναλωτικές σου επιλογές στον πόνο και στο βασανισμό των ζώων.
Ο βίγκαν όμως, εκτός του ότι είναι συνειδητοποιημένος για το θέμα των ζώων, εκτός του ότι μπορεί να τρώει και ανθυγιεινά (κάτι με το οποίο ως σελίδα διαφωνούμε), προσπαθεί, είτε με τη διατροφή του είτε με τις καταναλωτικές του επιλογές να μη ζει εις βάρος των ζώων. Προτεραιότητά του δηλαδή είναι η συμπόνια απέναντι στα ζώα.
Αυτή λοιπόν είναι και η μόνη αλλά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο. Ότι η μία διατροφή αφορά μόνο την υγεία και τις διατροφικές επιλογές, ενώ η άλλη εκτός από την υγεία, εκπροσωπεί μια ολόκληρη φιλοσοφία και τρόπο ζωής.
Πηγή: https://www.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!