Το οστικό οίδημα (ακριβέστερα οίδημα μυελού των οστών) είναι η φλεγμονή και η ύπαρξη οιδήματος (υγρού δηλαδή) στον μυελό τον οστών. Ως πάθηση μπορεί να έχει διάφορα αίτια με συνηθέστερους τον τραυματισμό, έντονες και προπονήσεις αλλά και διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα του οστικού οιδήματος είναι συνήθως περισσότερο ή λιγότερο έντονος πόνος, οίδημα, δυσκαμψία ή/και αυξημένη ευαισθησία. Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε με φυσικοθεραπεία, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε και με τον συνδυασμό τους. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα προτείνεται η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με οστικό οίδημα ηλικίας 18 έως 65 ετών χωρίς όμως οστεοαρθρίτιδα, φλεγμονώδη ρευματολογική νόσο ή κακοήθεια έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη χρήση του υπερβαρικού οξυγόνου.

Υπερβαρικο Οξυγόνο και Οστικό Οίδημα

Υπερβαρικο Οξυγόνο και Οστικό Οίδημα

Συγκεκριμένα όλοι οι ασθενείς έλαβαν αγωγή με ακετυλοσαλικυλικό οξύ (100 mg ημερησίως) και διφωσφονικά ενώ, ταυτόχρονα, έλαβαν και οδηγίες ώστε να αποφεύγουν δραστηριότητες με βάρη. Στη συνέχεια οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: ορισμένοι από τους ασθενείς ακολούθησαν θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Συνολικά οι ερευνητές αξιολόγησαν 51 άτομα με οστικό οίδημα στο γόνατο. Από τα άτομα αυτά κάποια ακολούθησαν θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο κάνοντας τουλάχιστον 30 συνεδρίες. Τα υπόλοιπα είχαν λάβει μόνο τις συμβατικές θεραπείες. Οι ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο το έκαναν αναπνέοντας 100% οξυγόνο μέσω μάσκας υπό πίεση 2,5 ατμοσφαιρών σε θάλαμο πολλαπλών θέσεων (σπάνια οι θάλαμοι υπερβαρικού οξυγόνου είναι ατομικοί καθώς αυτό αυξάνει δραματικά το κόστος) μία φορά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 1 μήνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν κάτι περισσότερο από σαφή: Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο ειναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για το οστικό οίδημα. Μετρήθηκε δηλαδή πολύ ταχύτερη επούλωση ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες.

Πηγή: https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2023/04070/Effectiveness_of_hyperbaric_oxygen_therapy_in_bone.43.aspx

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια