Αύξηση του πληθυσμού και παγκόσμια πείνα. Θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιβιώσει;
Greek Vegans . 15 Νοέ, 2017 2170 Views.
Όπως γνωρίζουμε, ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς. Δεδομένου μάλιστα ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν στον πλανήτη περισσότεροι από εννέα δισεκατομμύρια άνθρωποι, τίθεται το ερώτημα αν το ανθρώπινο είδος θα μπορέσει να επιβιώσει.
Ευτυχώς, αν υπάρξει σωστός προγραμματισμός, φαίνεται ότι η ανθρωπότητα μπορεί και να τα καταφέρει! Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να θρέψουν τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους, αν χρησιμοποιούνταν πιο αποτελεσματικά, δείχνοντας ότι η μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση που αναμένεται κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων.
Καταρχάς, αν κάτι ξεχώρισε από την εν λόγω έρευνα, ήταν οι ποσότητες τροφίμων που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές. Τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να τραφούν από τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πάχυνση των ζώων.
Είναι σαφές με άλλα λόγια ότι η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων τόσο στη Δύση όσο και στην αυξανόμενη σε μέγεθος μεσαία τάξη του αναπτυσσόμενου κόσμου συμβάλλει πολύ έντονα στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας.
Η μελέτη τονίζει με άλλα λόγια ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι ζήτημα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την επιβίωση μας: Η παραγωγή ενός μόνο κιλού βοδινού κρέατος ισοδυναμεί με την καλλιέργεια 24 κιλών σιταριού σε ό,τι αφορά τους πόρους που σπαταλώνται: νερό, λίπασμα, αέρια του θερμοκηπίου και απαιτούμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις κλπ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η γεωργία σήμερα είναι η αιτία του ενός πέμπτου έως και ενός τρίτου των αερίων του θερμοκηπίου, που προέρχονται από την αποψίλωση των δασών, το μεθάνιο και τα λιπάσματα. Αν μάλιστα σκεφτούμε σε πόσο μεγάλο βαθμό η γεωργία έχει στόχο την παραγωγή ζωοτροφών και όχι φαγητού για τους ανθρώπους, συνειδητοποιούμε σε πόσο μεγάλο βαθμό η κατανάλωση κρέατος βλάπτει εκτός από την υγεία μας και το περιβάλλον.
Τεράστιες ποσότητες τροφίμων που θα μπορούσαν να θρέψουν δισεκατομμύρια ανθρώπους χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές
Επιπλέον, όπως προέκυψε από τη μελέτη, δεν γίνεται σωστή χρήση των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος τους να σπαταλάται. Αν καταφέρναμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά όμως, η γεωργική παραγωγή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Το ίδιο συμβαίνει με τον κλάδο των μεταφορών όπως βέβαια και με την σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Και στους τομείς αυτούς, οι μη βελτιστοποιημένες πρακτικές καταλήγουν σε τεράστια σπατάλη τροφίμων.
Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Paul C. West, η μελέτη έδωσε αφορμή για αισιοδοξία, αποδεικνύοντας ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε να τρέφεται επαρκώς στο μέλλον, αν ληφθούν βασικά μέτρα σε σχέση με την προμήθεια τροφίμων. Τόνισε όμως ότι η πολιτική θα παίξει μεγάλο ρόλο στο αν ο κόσμος θα αρπάξει αυτές τις ευκαιρίες.
“Η βιώσιμη διατροφή των ανθρώπων σήμερα αλλά και στο μέλλον, είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Η γεωργία είναι η κύρια πηγή της χρήσης νερού, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και της απώλειας των βιοτόπων, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να παράγουμε περισσότερη τροφή”, είπε.
Υποστήριξε ότι “η εστίαση σε περιοχές, καλλιέργειες και πρακτικές με τα πιο πολλά οφέλη” θα ήταν το πρώτο βήμα για τις κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ΜΚΟ, με επίκεντρο την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.
της Ζωής Χατζηνικολάου
Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/kosmos/item/240-pagkosmia-peina-epiviwsi
Αρχική πηγή: http://www.sciencemag.org/content/345/6194/325.abstract
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!