Η φυτική διατροφή μπορεί μέχρι το 2050 να σώσει 8 εκατομμύρια ζωές και να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη
Greek Vegans . 16 Ιούλ, 2018 6249 Views.
Ερευνητές του Oxford Martin School συμπέραναν ότι μια διατροφή που βασίζεται λιγότερο στο κρέας και περισσότερο στα φρούτα και στα λαχανικά μπορεί να σώσει 8 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά δύο τρίτα, και να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Θα μπορούσαν επίσης να αποφευχθούν κόστη που σχετίζονται με την περιβαλλοντική καταστροφή ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε περίπου 2 χρόνια πριν στο περιοδικό Proceedings of National Academy of Sciences (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ) είναι η πρώτη που εκτιμά την επιρροή που θα μπορούσε να έχει μια παγκόσμια στροφή σε μια πιο φυτική διατροφή τόσο στην υγεία όσο και στην κλιματική αλλαγή.
Ο επικεφαλής του προγράμματος για το Μέλλον του Φαγητού του Oxford Martin School, Dr Marco Springmann, δήλωσε: «Αυτό που τρώμε επηρεάζει και την υγεία μας και το περιβάλλον. Διατροφές μη ισορροπημένες, χαμηλές σε φρούτα και λαχανικά και πλούσιες σε κόκκινο επεξεργασμένο κρέας είναι υπεύθυνες για μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, το παρόν διατροφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών θερμοκηπίου, οπότε αποτελεί και τον μεγαλύτερο καταλύτη της κλιματικής αλλαγής».
Για να αξιολογήσουν τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, οι ερευνητές δημιούργησαν τέσσερα διαφορετικά διατροφικά σενάρια για το έτος 2050: Ένα «συνηθισμένο» σενάριο βασισμένο σε προβλέψεις μελλοντικών διατροφών· ένα σενάριο βασισμένο σε παγκόσμιες διατροφικές οδηγίες που περιλαμβάνουν μικρή ποσότητα φρούτων και λαχανικών και περιορίζουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και συνολικών θερμίδων· το χορτοφαγικό σενάριο και το βίγκαν σενάριο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι με το δεύτερο σενάριο (διατροφές που ακολουθούν τις παγκόσμιες διατροφικές οδηγίες) μπορούν να αποφευχθούν 5,1 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο μέχρι το 2050. Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από τις χορτοφαγικές (αποφεύγονται 7,3 εκατομμύρια θάνατοι) και βίγκαν διατροφές (αποφεύγονται 8,1 εκατομμύρια θάνατοι).
Περίπου οι μισοί από τους θανάτους που αποφεύχθηκαν ήταν λόγω της μείωσης του κόκκινου κρέατος, ενώ οι άλλοι μισοί αποφεύχθηκαν χάρη στο συνδυασμό αύξησης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και μείωσης θερμίδων, συνδυασμός που οδηγεί σε μείωση της παχυσαρκίας.
H μελέτη προβλέπει ότι μέχρι το 2050, οι σχετικές με την τροφή εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα ισούνται με τις μισές εκπομπές που μπορεί να αντέξει ο κόσμος, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι να μειωθεί σε λιγότερο από 2οC. Η υιοθέτηση των παγκοσμίων διατροφικών οδηγιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές με την τροφή εκπομπές κατά 29%, οι χορτοφαγικές διατροφές κατά 63%, και οι βίγκαν διατροφές κατά 70%, λέει η μελέτη.
Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν και τα οικονομικά οφέλη μιας διατροφικής αλλαγής και βρήκαν ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, την μη αμειβόμενη & άτυπη περίθαλψη (π.χ. φροντίδα συγγενών και αγαπημένων προσώπων) και τις χαμένες εργατοώρες.
Η οικονομική αξία που η κοινωνία δίνει στις μειωμένες πιθανότητες θανάτου είναι στο 9-13% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή αλλιώς 20-30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα οικονομικά οφέλη από τις μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου λόγω των διατροφικών αλλαγών θα μπορούσαν να φτάσουν στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Το να δώσουμε οικονομική αξία στην καλή υγεία και στο περιβάλλον είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.» είπε ο Dr. Springmann. «Όμως τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλα οφέλη για την κοινωνία. Αυτά τα οφέλη από μόνα τους είναι δυνατό επιχείρημα ώστε να δοθεί βάρος σε προγράμματα προσανατολισμένα σε υγιεινές και περιβαλλοντολογικά βιώσιμες διατροφές».
Η μελέτη Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change είναι δημοσιευμένη στην PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ) .
Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!