Greek Vegans

Αν γίνουμε όλοι βίγκαν δεν θα αρκούν τα φυτά για να τραφούμε

Για να παραχθεί μια μερίδα κρέατος χρειάζονται μέχρι και 25 μερίδες φυτικών τροφών. Αν γίνουμε αύριο όλοι βίγκαν θα λύσουμε το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη και θα περισσέψουν και πολλά τρόφιμα.

Όπως γνωρίζουμε, ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς. Δεδομένου μάλιστα ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν στον πλανήτη περισσότεροι από εννέα δισεκατομμύρια άνθρωποι, τίθεται το ερώτημα αν το ανθρώπινο είδος θα μπορέσει να επιβιώσει.

Ευτυχώς, αν υπάρξει σωστός προγραμματισμός, φαίνεται ότι η ανθρωπότητα μπορεί και να τα καταφέρει! Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να θρέψουν τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους, αν χρησιμοποιούνταν πιο αποτελεσματικά, δείχνοντας ότι η μεγάλη πληθυσμική αύξηση που αναμένεται κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων.

Κατ’ αρχάς, αν κάτι διακρίθηκε στην εν λόγω έρευνα, ήταν οι ποσότητες τροφίμων που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές. Τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να τραφούν από τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πάχυνση των ζώων.

Με άλλα λόγια, καθίσταται σαφές, ότι η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων τόσο στη Δύση όσο και στην αυξανόμενη σε μέγεθος μεσαία τάξη του αναπτυσσόμενου κόσμου συμβάλλει τα μέγιστα στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας.

Η μελέτη τονίζει ουσιαστικά ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας για την επιβίωση μας: Η παραγωγή ενός μόνο κιλού βοδινού κρέατος ισοδυναμεί με την καλλιέργεια 24 κιλών σιταριού όσον αφορά τους πόρους που σπαταλώνται: νερό, λίπασμα, αέρια του θερμοκηπίου και απαιτούμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.λπ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η γεωργία σήμερα είναι η αιτία του 1/3-1/5 των αερίων του θερμοκηπίου, που προέρχονται από την αποψίλωση των δασών, το μεθάνιο και τα λιπάσματα. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε σε πόσο μεγάλο βαθμό η γεωργία στοχεύει στην παραγωγή ζωοτροφών και όχι φαγητού για τους ανθρώπους, συνειδητοποιούμε σε πόσο μεγάλο βαθμό η κατανάλωση κρέατος βλάπτει εκτός από την υγεία μας και το περιβάλλον.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από τη μελέτη, δεν γίνεται σωστή χρήση των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος τους να σπαταλάται. Αν καταφέρναμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά όμως, η γεωργική παραγωγή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Το ίδιο συμβαίνει με τον κλάδο των μεταφορών όπως βέβαια και με τη σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Και στους τομείς αυτούς, οι μη βελτιστοποιημένες πρακτικές καταλήγουν σε τεράστια σπατάλη τροφίμων.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Paul C. West, η μελέτη υπήρξε αφορμή αισιοδοξίας, αποδεικνύοντας ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε να τρέφεται επαρκώς στο μέλλον, αν ληφθούν βασικά μέτρα σε σχέση με την προμήθεια τροφίμων. Τόνισε όμως ότι η πολιτική θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στο αν ο κόσμος θα αρπάξει αυτές τις ευκαιρίες.

“Η βιώσιμη διατροφή των ανθρώπων σήμερα αλλά και στο μέλλον, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Η γεωργία είναι η κύρια πηγή της χρήσης νερού, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και της απώλειας των βιοτόπων, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να παράγουμε περισσότερη τροφή”.

Υποστήριξε, επίσης, ότι “η εστίαση της προσοχής σε περιοχές, καλλιέργειες και πρακτικές με τα πιο πολλά οφέλη” θα ήταν το πρώτο βήμα για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ΜΚΟ, με επίκεντρο την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

Σκεφτείτε αυτό επί 1 δευτερόλεπτο: σήμερα εκμεταλλεύονται, βασανίζονται και θανατώνονται 58 δισεκατομμύρια ζώα της ξηράς κάθε χρόνο. 58 δισεκατομμύρια. Πολλά από αυτά τα ζώα είναι αρκετά μεγάλα και χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού και τροφίμων. Εάν διαθέτουμε αρκετούς πόρους για να τροφοδοτήσουμε πολλά μη ανθρώπινα όντα, είναι αρκετά προφανές ότι έχουμε αρκετούς πόρους για να τροφοδοτήσουμε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η ιδέα ότι δεν θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε έναν βίγκαν κόσμο είναι παράλογη. Οργανώσεις όπως οι FAO και UNEP έχουν καταστήσει σαφές ότι μια παγκόσμια μεταστροφή από τα ζωικά προϊόντα θα σήμαινε ένα πολύ πιο βιώσιμο μέλλον.

Και ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν τρώει σουβλάκια επειδή ανησυχεί για την τροφική επάρκεια στον πλανήτη. Σταματήστε να προσποιείστε ότι υπάρχει κάποιος ανιδιοτελής λόγος για τον οποίο χρηματοδοτείτε την κακοποίηση και θανάτωση πλασμάτων που νιώθουν, φοβούνται και υποφέρουν ακριβώς όπως εμείς.

Δεν καταναλώνετε ζωικά προϊόντα επειδή νομίζετε ότι είναι πιο βιώσιμα∙ τα καταναλώνετε επειδή τα θεωρείτε εύγευστα. Λοιπόν, νομίζετε ότι για η απόλαυση του ουρανίσκου σας, μπορεί να δικαιολογήσει τον θάνατο δισεκατομμυρίων ζώων της ξηράς και τρισεκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων; Σκεφτείτε το ερώτημα αυτό για ένα δευτερόλεπτο και θα έχετε μια απάντηση. Αυτή η απάντηση είναι ο βιγκανισμός.

Πηγές:

http://www2.ca.uky.edu/poultryprofitability/Production_manual/Chapter2_Broiler_production_facts_and_figures/Chapter2_chicken_consumption.html

http://www.viralnews.gr/index.php/kosmos/item/240-pagkosmia-peina-epiviwsi

http://science.sciencemag.org/content/345/6194/325

https://en.wikipedia.org/wiki/Feed_conversion_ratio

ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e00.pdf

www.resourcepanel.org/file/133/download?token=6dSyNtuV

http://www.fao.org/docrep/004/y3557e/y3557e08.htm

www.facebook.com/VeganForLifeNZ/photos/a.1615445778729955.1073741828.1614195178855015/1681007542173778

Exit mobile version