Greek Vegans

Μπορούν οι σκύλοι και οι γάτες να είναι υγιείς μόνο με φυτικές τροφές;

Πολύ συχνά, θα ακούσουμε κάποιον παμφάγο ο οποίος μας κουνάει το δάχτυλο, να μας ρωτάει με ειρωνεία: «μήπως θα κάνετε και το σκύλο ή τη γάτα σας βίγκαν;». Η ερώτηση αυτή τίθεται προκειμένου ο βίγκαν να βρεθεί σε αδιέξοδο και να αποδειχθεί υποκριτής, μιας και «ναι μεν δεν τρώει κρέας και ζωικά, αλλά ταΐζει τα κατοικίδιά του με ζωικές τροφές, συνεπώς συμμετέχει στη σφαγή των ζώων».

Κάτι τέτοιο όμως απέχει πολύ από την αλήθεια. Δε σφάζονται ποτέ ζώα με σκοπό να γίνουν ζωοτροφές. Αντιθέτως, οι ζωοτροφές φτιάχνονται από ό,τι περισσεύει και δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν χορτοφάγοι, τότε η ερώτηση αυτή θα είχε λογικές βάσεις μιας και οι βιομηχανίες θα έπρεπε να σφάξουν επιπλέον ζώα για να παραχθούν ζωοτροφές.

Φαίνεται εξάλλου, ότι δυστυχώς, οι υπάρχουσες ζωοτροφές δεν είναι πάντα η ιδανική τροφή για τα κατοικίδια αφού, 24 από τις 25 μεγαλύτερες μάρκες τροφών κατοικιδίων ζώων εμπεριέχουν καρκινογόνους παράγοντες. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο καρκίνος είναι ο Νο 1 λόγος θανάτων των κατοικίδιων ζώων, καταλαβαίνουμε ότι ακόμα και με τις ζωοτροφές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Εν πάσει περιπτώσει, κάποιος ο οποίος είναι βίγκαν και αγοράζει ζωοτροφές, αφενός προσπαθεί να μην πάει κόντρα στη φύση του κατοικίδιού του, αφετέρου δεν πληρώνει για επιπλέον σφαγές. Το ότι λοιπόν οι βίγκαν πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγος (και έχουν κάθε επιστημονικό λόγο να το πιστεύουν αυτό), δεν σημαίνει πως πάνε κόντρα στη φύση της αρκούδας, του λιονταριού ή της ύαινας, καθώς αντιλαμβάνονται πως τα ζώα αυτά τρώνε κρέας για να επιβιώσουν.

Το ερώτημα όμως παραμένει: «μήπως θα κάνετε βίγκαν και το σκύλο ή τη γάτας σας;» Μπορεί η ερώτηση να γίνεται με ειρωνική διάθεση και αυτός που τη θέτει να μην περιμένει ουσαστική απάντηση , όμως αυτό που δε γνωρίζει είναι πως… η ερώτησή του τελικά έχει βάσεις και η απάντηση μπορεί μάλιστα να τον εκπλήξει.

Ας ξεκινήσουμε με το σκύλο λοιπόν.

Γνωρίζουμε πλέον ότι το dna των σκύλων έχει υποστεί αλλαγές σε σχέση με αυτό των λύκων. Οι αλλαγές αυτές τους έδωσαν τη δυνατότητα να είναι απολύτως υγιείς με μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και αποτέλεσαν σημαντικό βήμα για την εξημέρωσή τους.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια λοιπόν, οι εξημερωμένοι πλέον σκύλοι τρέφονται με τα αποφάγια του ανθρώπου, ακόμα κι αν αυτά είναι χορτοφαγικά, π.χ. οι σκύλοι των -χορτοφάγων- ινδουιστών είναι εξ’ ορισμού χορτοφάγοι. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι μέχρι την έλευση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, οι περισσότεροι άνθρωποι έτρωγαν ελάχιστο κρέας. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι αποκλείεται οι σκύλοι να είχαν μεγάλες ποσότητες κρέατος στη διατροφή τους.

Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή ανήκουν στην οικογένεια των κυνοειδών και την τάξη των σαρκοφάγων, τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα. Ο σκύλος όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι παμφάγος και όχι αποκλειστικά σαρκοφάγος.

Στην κατηγορία των σαρκοφάγων ανήκουν εκατοντάδες είδη ζώων, κάποια από τα οποία είναι στην πραγματικότητα παμφάγα, δηλαδή τρώνε και ζωικές και φυτικές τροφές. Ο σκύλος λοιπόν είναι ένα από τα είδη που, αν και κατηγοριοποιείται ως σαρκοφάγο, ουσιαστικά είναι πιο κοντά στο παμφάγο, καθώς μπορεί να είναι υγιής καταναλώνοντας και τα δύο είδη τροφών. 

Αν δούμε προσεκτικά την ανατομία, συμπεριφορά και τις διατροφικές προτιμήσεις των σκύλων, φαίνεται ότι είναι περισσότερο “ευκαιριοφάγοι” (opportunivore), με άλλα λόγια τρώνε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Εφόσον ο σκύλος είναι παμφάγος, αυτό συνεπάγεται θεωρητικά πως μπορεί να επιβιώσει τρώγοντας είτε κρέας και ζωικές τροφές, είτε μόνο φυτικές. Φυσικά, μπορεί να τρώει και τα δύο μαζί.

Για αυτό άλλωστε και όσοι έχετε σκύλο, θα έχετε παρατηρήσει πως καταναλώνει με λαιμαργία και φυτικές τροφές. Ομοίως, τα «πρώτα ξαδέρφια του σκύλου», οι λύκοι είναι ικανοί να επιζήσουν με φυτικές τροφές, καθώς καταναλώνουν καρπούς, μούρα και οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή βρουν.

Τι λένε όμως οι ειδικοί;

Η Cailin Heinze, πιστοποιημένη κτηνίατρος με ειδίκευση στη διατροφή των ζώων, δηλώνει πως: «Για τους σκύλους, οι vegetarian και οι βίγκαν διατροφές σίγουρα είναι κάτι εφικτό, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο λάθους και οι διατροφές αυτές δεν είναι τόσεο καλές όσο  μία διατροφή που συμπεριλαμβάνει έστω λίγη ζωική πρωτεΐνη».

Οι σκύλοι είναι ικανοί να παράγουν μόνοι τους την ταυρίνη που χρειάζονται, ενώ μπορούν να αξιοποιήσουν τη D2, η οποία υπάρχει σε φυτικές τροφές, όπως και ο άνθρωπος.

Από τη θεωρία ας περάσουμε στην πράξη και ας δούμε αν υπάρχει κάποιο παράδειγμα βίγκαν σκύλου ο οποίος επιβίωσε με αυτήν τη διατροφή, έχοντας μάλιστα πολύ καλή υγεία.

Το παράδειγμα αυτό υπάρχει. Γνωρίστε την Bramble. Η Bramble ήταν μια σκυλίτσα η οποία σε όλη τη ζωή της ήταν αποκλειστικά βίγκαν. Η ιδιοκτήτρια της Bramble ήταν επίσης βίγκαν, και έτσι την τάιζε κάθε βράδυ ένα μεγάλο μπολ βίγκαν γεύματος. «Και πόσα χρόνια έζησε η Bramble»; Εσένα που έκανες ειρωνικά την ερώτηση, η απάντηση θα σε εκπλήξει. Η σκυλίτσα ήταν υγιέστατη όσο ζούσε και έφτασε τα… 25 έτη! Μετατρέποντας τα «σκυλίσια» έτη σε ανθρώπινα, βλέπουμε πως η Bramble έφτασε τα 189 ανθρώπινα χρόνια!

Μάλιστα η ιστορία της Bramble είναι σίγουρα αληθινή, καθώς εκτός του ότι η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς ένας χορτοφάγος σκύλος έζησε τόσο πολύ, ο σκύλος αυτός μπήκε στη λίστα με τα μακροβιότερα σκυλιά του κόσμου. Ανάμεσα λοιπόν στους σκύλους μαθουσάλες, υπάρχει μία θέση και για ένα βίγκαν σκύλο.

Σε περίπτωση που δεν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, θα σας εξηγήσουμε αμέσως. Εκτός του ότι τα σκυλιά, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη μπορούν να ζήσουν τρώγοντας βίγκαν φαγητό και έχοντας υγεία, στο παράδειγμα της Bramble υπάρχει και μία ακόμη στατιστική επιτυχία. Οι «βίγκαν σκύλοι» είναι κάτι το σπάνιο.

Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων ταΐζουν τα κατοικίδιά τους ζωική τροφή. Ακόμα και πολλοί βίγκαν που έχουν σκυλιά, προτιμούν να τους δίνουν μαζί με τη φυτική ΚΑΙ ζωική τροφή. Η επιτυχία λοιπόν στο παράδειγμα της Bramble είναι πως μέσα σε ένα απειροελάχιστο δείγμα βίγκαν σκύλων, πρόλαβε κιόλας να κάνει την εμφάνισή του και ένας από τους μακροβιότερους σκύλους.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί και το πόρισμα μιας άλλης έρευνας, όπου σκυλιά ράτσας Χάσκι που δουλεύουν πολύ σκληρά σέρνοντας καθημερινά έλκηθρα, ήταν υγιή παρόλο που δεν έτρωγαν κρέας.

Τι γίνεται με τις γάτες; Αν και σύμφωνα με μία μελέτη γάτες και σκύλοι που τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές μπορούν να είναι υγιείς, στις γάτες η πλειονότητα των ειδικών είναι κάθετη ότι δεν μπορούν να είναι βίγκαν.

Η Cailin Heinze επισημαίνει: «Το να δίνεις φυτική τροφή σε γάτες είναι ανάρμοστο. Πηγαίνει ενάντια στη φυσιολογία τους και είναι κάτι που δε θα συνιστούσα ποτέ». Οι γάτες σε αντίθεση με τους σκύλους ανήκουν στην κατηγορία των σαρκοφάγων. Ανατομικά διαφέρουν από τους σκύλους και η ζωική πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στη διατροφή τους. Σε αντίθεση με τους σκύλους χρειάζονται τη D3 βιταμίνη, η οποία υπάρχει στις ζωικές τροφές, ενώ δεν μπορούν να παράγουν μόνες τους την ταυρίνη που χρειάζονται.

Το να δίνεις φυτική τροφή σε έναν σκύλο είναι κάτι το οποίο δεν αντιβαίνει στη φύση του, καθώς είναι παμφάγος. Το να εξαναγκάζεις όμως μία γάτα να τρέφεται με φυτική τροφή, είναι σα να εξαναγκάζεις ένα άλογο να τρέφεται με κρέας.

Στην πράξη ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν βίγκαν που λανθασμένα δίνουν βίγκαν τροφή και στις γάτες τους. Οι γάτες αυτές θα ζήσουν, δεν τίθεται θέμα περί αυτού, το ερώτημα είναι το πόσο θα ζήσουν κατά πόσο θα ζήσουν με απόλυτη υγεία, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να παρουσιάσουν ελλείψεις σε ταυρίνη, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Καταλήγουμε λοιπόν στην εξής απάντηση: «Ναι, τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ζήσουν μόνο με φυτικές τροφές (με προσοχή όμως, ώστε να παίρνουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται, καθώς και να αποφεύγουν τις τροφές που τους κάνουν κακό) και να είναι υγιέστατα, ενώ στις γάτες η απάντηση δείχνει να είναι όχι!».

Πηγές:

https://pets.webmd.com/features/vegetarian-diet-dogs-cats#1

http://www.hillspet.com/en/us/dog-care/behavior-appearance/are-dogs-carnivores-or-omnivores

http://www.telegraph.co.uk/pets/news-features/can-dogs-and-cats-be-vegetarians/

https://thesciencedog.wordpress.com/2015/11/28/dogs-are-carnivores-right/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19480731

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/

http://www.nature.com/nature/journal/v495/n7441/full/nature11837.html?foxtrotcallback=true

Exit mobile version