«Πώς ξέρεις ότι κάποιος είναι βίγκαν; Μην ανησυχείς… Θα στο πει ο ίδιος!». Η φράση αυτή είναι κλασικό αστειάκι που θέλει να δείξει πως οι βίγκαν μονίμως μιλάνε για το βιγκανισμό και θέλουν να γνωστοποιήσουν στους πάντες πως είναι βίγκαν.
Οι περισσότεροι θεωρούν πως όταν κάποιος έχει σταματήσει το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, θα αρπάξει την κάθε ευκαιρία για να στο δηλώσει. Αυτή η τακτική κάνει τους βίγκαν εμμονικούς, γραφικούς και αντιπαθητικούς. Είναι όμως αλήθεια; Είναι όντως συχνό φαινόμενο ένας βίγκαν να κάνει γνωστό στους γύρω του την προσωπική του επιλογή; Και αν ναι, τότε γιατί συμβαίνει αυτό;
Προσωπικά πιστεύουμε πως «ναι»! Ένας βίγκαν είναι εξαιρετικά πιθανό να σου αναφέρει πρώτος ότι δεν τρώει κρέας και ότι κατ’ επέκταση είναι βίγκαν.
Δεν το κάνει όμως επειδή θέλει να σου αναφέρει ένα επίτευγμά του. Δεν το κάνει επειδή θεωρεί πως θα πάρει τα εύσημά σου για την επιλογή του αυτή. Άλλωστε ένας βίγκαν ξέρει πολύ καλά πως δεν είναι αποδεκτός για τις επιλογές του από τους περισσότερους ανθρώπους.
Ένας βίγκαν γνωρίζει πως όχι μόνο δε θα ακούσει «μπράβο» επειδή αφαίρεσε το κρέας και τα ζωικά παράγωγα από τη διατροφή του, ίσα ίσα είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθει σε αντιπαράθεση με τον συνομιλητή του για αυτόν το λόγο.
Για ποιους λόγους τότε ένας βίγκαν θα σου κάνει γνωστή την αποχή του από τα ζωικά;
1) Δεν έχει άλλη επιλογή
Βρίσκεστε σε ένα τραπέζι. Ξαφνικά προσφέρουν στο βίγκαν (που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν γνωστό πως είναι βίγκαν) να δοκιμάσει ένα κομμάτι κρέας ή ένα φαγητό που εμπεριέχει ζωικά. Προφανώς, εκείνος θα αναγκαστεί να αρνηθεί, καθώς δεν τρέφεται πλέον με οτιδήποτε ζωικό.
Είναι πολύ πιθανό εκείνη τη στιγμή, είτε να πιεστεί για να δοκιμάσει: «βρε φάε λίγο να δεις, είναι νόστιμο» , είτε να ερωτηθεί: «μα καλά γιατί δε θες λίγο;», είτε να έρθει σε δύσκολη θέση από κάποιο σχόλιο τύπου: «μα με προσβάλλεις τώρα όμως…».
Θεωρείτε πως υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ο βίγκαν να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του; Δεν είναι λογικό, σε μια τέτοια συνθήκη, να αναφέρει ότι πλέον δεν τρώει ζωικά; Ούτε μυστικό του κράτους είναι, ούτε χρειάζεται να πει ψέματα. Είναι λογικό και επόμενο σε μία τέτοια περίπτωση να γίνει γνωστό πως πλέον είναι βίγκαν!
2) Θέλει να πει την άποψή του
Πραγματοποιείται μία συζήτηση η οποία έχει ως θέμα είτε τα ζώα, είτε τα κατοικίδια, είτε την παραγωγή κρέατος, είτε το περιβάλλον, είτε την υγεία. Από τη στιγμή που ένας βίγκαν έχει άποψη για αυτά όλα (καθώς είναι θεματολογίες τις οποίες έχει ερευνήσει εκτενώς), είναι λογικό να την εκφράσει. Πιθανότατα, πάνω στην κουβέντα, θα πει και το ότι είναι βίγκαν.
Είτε γιατί θα ερωτηθεί: «εσύ δηλαδή που λες ότι η παραγωγή κρέατος κάνει τεράστιο κακό στο περιβάλλον δεν τρως κρέας;», είτε γιατί θα προκύψει στη συζήτσηση. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να μη μοιραστεί με τους συνομιλητές του το γεγονός πως είναι βίγκαν.
3) Θέλει να ενημερώσει
Όταν κάποιος γίνεται βίγκαν, τότε όλη του η φιλοσοφία και η κοσμοθεωρία αλλάζει. Πλέον βλέπει τα πάντα διαφορετικά. Αυτή η αλλαγή είναι τεράστια και νιώθει όμορφα που ήρθε στη ζωή του. Είναι εξαιρετικά πιθανό λοιπόν, να θέλει να ενημερώσει και τους άλλους για αυτό. Να θέλει να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις του, το γιατί τον οδηγήθηκε να πάρει αυτήν την απόφαση, καθώς και τους λόγους για τους οποίους το να γίνουμε όλοι βίγκαν είναι σημαντικό για τα ζώα και τον πλανήτη.
4) Βλέπει την αδικία
Μη ξεχνάς ότι ένας βίγκαν βλέπει κάτι που εσύ δε βλέπεις. Βλέπει καθημερινά να ξετυλίγεται μία τεράστια αδικία, ένα τεράστιο λάθος. Βλέπει τις αναίτιες σφαγές ζώων. Στενοχωριέται που βλέπει ζώα να υποφέρουν. Πληγώνεται που βλέπει τους φίλους του να χάνουν τις ζωές τους. Θέλει να βάλει φρένο στο μαρτύριο των ζώων. Θέλει να δώσει τέλος στη βία και στο αίμα.
Προφανώς και ένα από τα πράγματα που θα κάνει, είναι να σε ενημερώσει για το βιγκανισμό.
5) Είναι τρόπος ζωής
Τέλος, το να είσαι βίγκαν απαιτεί έναν καινούριο τρόπο ζωής, τουλάχιστον ως προς τις αγορές σου. Τα φαγητά, τα ρούχα σου, τα αποσμητικά σου, τα σαμπουάν σου… Γενικώς θέλεις να αγοράζεις μόνο βίγκαν προϊόντα. Συνεπώς, εφόσον έρχεσαι καθημερινώς σε επαφή με πωλητές πάσης φύσεως, είναι ανθρώπινο το να ξεκαθαρίζεις πως είσαι βίγκαν.
Πόσοι από εμάς έχουμε έρθει στην αμήχανη θέση να θέλουμε να παραγγείλουμε φαγητό σε ένα εστιατόριο ή μία ταβέρνα και ο σερβιτόρος να μην καταλαβαίνει ότι δεν τρώμε γενικώς τίποτα ζωικό. Στην αρχή μπορεί να πεις: «δε θέλουμε τίποτα σε κρέας». Μετά όμως, θα ακολουθήσουν προτάσεις για πιάτα που έχουν ψάρι (μιας και ο σερβιτόρος νομίζει πως νηστεύεις). Μετά αφού εξηγήσεις πως δεν τρως ούτε ψάρι, θα έρθουν οι προτάσεις για πιάτα με αβγά, τυριά, βούτυρα και γάλατα.
Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνεις πως το να ξεκαθαρίσεις πως «είσαι βίγκαν», είναι μία κίνηση η οποία θα σε γλυτώσει από πολύ χρόνο.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!