Γίνεσαι βίγκαν και τότε αντιλαμβάνεσαι πως όσο ήσουν κρεατοφάγος ζούσες στην άγνοια. Ξαφνικά, όταν έγινες βίγκαν, διαπιστώνεις πως όλοι οι κρεατοφάγοι (ή έστω οι περισσότεροι από αυτούς), έχουν κοινούς γνωστούς, κοινές γνώσεις, κοινές εμπειρίες και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Γνωρίζουν και κάνουν πράγματα που εσύ ούτε γνώριζες όταν έτρωγες κρέας, ούτε έκανες. Για τι πράγμα μιλάμε; Ας δούμε μερικά από τα χιλιάδες κοινά που έχουν οι κρεατοφάγοι.

1) Τρώνε κρέας ελευθέρας βοσκής από το χωριό

Τους έστειλες έρευνες που αποδεικνύουν πως το κρέας κάνει κακό στην υγεία. Τους μίλησες για ορμόνες, αντιβιοτικά, χοληστερίνη, κορεσμένα λίπη, ζωική πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγεία, τους μίλησες για το τι τρώνε τα ζώα αυτά, καθώς και για πολλά ακόμα. Τελικά διαπιστώνεις όμως πως όλοι τρώνε «κρέας ελευθέρας βοσκής».

«Αγνό, από το χουριό» (χουριό, όχι «χωριό» για να είμαστε ακριβείς). Όχι ότι αυτό αλλάζει δραματικά τα πράγματα για την υγεία τους, αλλά είναι μία διαπίστωση. Όλοι τρώνε διαλεχτά κρέατα και μένει να απορείς ποιος αγοράζει από σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, αλυσίδες fast food, σούπερ μάρκετ, κτλ.

Διαβάστε επίσης: Μα εγώ δεν τρώω κρέας από εκτροφεία, αλλά από δικό μου άνθρώπο στο χωριό

2) Τρώνε αβγά από το χωριό, από κότες που καλοπερνάνε

Τους μίλησες για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στη βιομηχανία αβγών. Μικρά νεογέννητα κοτοπουλάκια αλέθονται ζωντανά, κότες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, ράμφη κόβονται, πόδια ακρωτηριάζονται, φρίκη και αίμα παντού, τους έδειξες τα βίντεο.

Όμως, αυτό που δεν ήξερες είναι πως σχεδόν κανείς δεν αγοράζει αβγά, αλλά τους τα στέλνει ο παππούς και η γιαγιά από το χωριό. Όσα αβγά καταναλώνουν κάθε χρόνο, προέρχονται από το κοτέτσι στο χωριό, όπου οι κότες έχουν το δικό τους spa, καθημερινό μασάζ, δροσερά ποτά και άψογη μεταχείριση. Επίσης, σε καμία περίπτωση αυτές οι κότες δεν κακοποιούνται ή σφάζονται.

Όλοι λοιπόν καταναλώνουν αβγά από τρισευτυχισμένες κότες. Ακόμα και όταν είναι να αγοράσουν κάποιο γλυκό από ένα ζαχαροπλαστείο, πρώτα δίνουν στο ζαχαροπλάστη τα δικά τους αβγά και μετά εκτελείται η παραγγελία. Και αυτό στην πολύ σπάνια περίπτωση που ο ζαχαροπλάστης δεν έχει επίσης «παππού και γιαγιά στο χωριό».

3) Καταναλώνουν γαλακτοκομικά από το χωριό

Γάλα, τυριά, γιαούρτια.  Όλα από αυτό το χωριό. Μεγάλη «μπίζνα» το χωριό, έχει πατήσει κάτω βιομηχανίες δισεκατομμυρίων που σε κάνουν να απορείς πως έχουν έσοδα, μιας και κανείς δεν αγοράζει απ’ αυτές, αλλά από το… χωριό!

Τα ζώα στο χωριό είναι χαρούμενα, δίνουν απλόχερα τα «καλούδια» τους και ως αντάλλαγμα μένουν ευτυχισμένα. Ακόμα και αυτά που αργότερα θα σφαχτούν, φεύγουν χαρούμενα. Με χαμόγελο. Σαν αυτό χαμόγελο που έχει το αρνί «από το χωριό» όταν είναι στη σούβλα. Χαμόγελο δεν είναι; Τι, όχι;

4) Ξέρουν εκείνον τον αρρωστιάρη βίγκαν

Υπάρχει ένας ταλαίπωρος βίγκαν, άγνωστος στη βίγκαν κοινότητα, γνωστός όμως του κάθε παμφάγου, ο οποίος πραγματικά έχει περάσει τα πάνδεινα. Μπορεί μεν να μη το ξέρουμε το παιδί, αλλά από αυτά και μόνο που έχουμε ακούσει του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά.

Είναι γνωστός στα νοσοκομεία καθώς μπαινοβγαίνει συχνά. Όποτε παίρνει την απόφαση να σταματήσει το κρέας, αρρωσταίνει βαριά και οι γιατροί έχουν βαρεθεί να του λένε να ξαναφάει κρέας γιατί αλλιώς θα πεθάνει. Εκεί που στο «τσακ» τον προλαβαίνουν και γίνεται καλά, με το που βγαίνει έξω, δεν τρώει κρέας και αρρωσταίνει. Αναιμίες, καρδιά, λιποθυμίες, ζαλάδες, μέχρι και λέπρα έχει πάθει ο δύσμοιρος.

Τουλάχιστον, είναι κοινωνικός. Όποτε βγαίνει από το νοσοκομείο γνωρίζει κόσμο (μόνο κρεατοφάγους όμως). Γιατί σου λέει «ναι μεν είμαι βίγκαν, αλλά η παρέα μου θέλω να τρώει γαρδούμπες για να τη βρίσκω».

5) Έχουν όλοι πτυχίο ιατρικής αλλά και διδακτορικό στη διατροφολογία

Μπορεί μεν εσύ όταν ήσουν παμφάγος να μην ήξερες τι είναι η Β12 ή ποιες τροφές έχουν Ω3 λιπαρά οξέα ή σε πόσους τύπους χωρίζονται τα Ω3, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι όλοι αγράμματοι σαν εσένα. Ευτυχώς που έγινες βίγκαν, το έφερε η κουβέντα και διαπίστωσες πως όλοι έχουν διδακτορικό στη διατροφολογία. Για αυτό άλλωστε σου ξεκαθαρίζουν πως τώρα που έγινες βίγκαν θα έχεις μεγάλα θέματα υγείας.

Διαπιστώνεις όμως πως γνωρίζουν πολλά και για βιταμίνες, όπως η Β12. Μη γίνεις κακοπροαίρετος και σκεφτείς ότι βρέθηκαν σε αδιέξοδο όταν τους ρώτησες «τι θα μου λείψει αν δεν τρώω κρέας;» και αναγκάστηκαν να ανοίξουν νέα καρτέλα και να «γκουγκλάρουν». Όχι! Απλά το ήξεραν ήδη. Ασχέτως που δεν ήξεραν όμως πως  η Β12 που παίρνουν από το κρέας προέρχεται από τα συμπληρώματα που δίνουν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα.

6) Δεν τρώνε και πολύ κρέας στην τελική

Μπορεί μεν να σου έχουν πρώτα θεοποιήσει το κρέας και να στο έχουν παρουσιάσει σαν υπερτροφή που αν την κόψεις χάθηκες, αλλά τελικά μαθαίνεις πως… δεν τρώνε και τόσο συχνά κρέας. Μόλις 1 ή άντε 2 φορές την εβδομάδα.

Τόσος κόπος για να παρουσιαστεί το κρέας ως απαραίτητο και εκείνοι δεν το προτιμούν; Μάλλον πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν γιατί σε λίγο τους βλέπουμε να γίνονται σαν εκείνον τον αρρωστιάρη βίγκαν που μπαινοβγαίνει στο νοσοκομεία. Μπορεί να πάθουν αναιμία αν τρώνε τόσο αραιά.

7) Ανησυχούν απίστευτα για το πόσο υποφέρουν τα φυτά

Αν θέλεις να μάθεις πόσο πολύ ενδιαφέρεται ο μέσος κρεατοφάγος για τα αισθήματα των φυτών, πες του ότι σταμάτησες να τρως ζωικές τροφές. Αμέσως θα σου επισημάνει πόσο υποφέρει κάθε φυτό όταν το κόβεις και ότι είτε καταναλώνεις ρύζι, είτε αρνάκι γάλακτος είναι το ίδιο πράγμα.

Το ότι για να τραφούν τα ζώα που τρώει χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες φυτών, δεν τον απασχολεί. Ούτε βέβαια έχει σκεφτεί ότι π.χ. τα δημητριακά και τα όσπρια είναι νεκρά όταν γίνεται η συγκομιδή τους.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια