Κάθε blogger που σέβεται τον εαυτό του δεν θα παραλείψει γράψει και ένα άρθρο ώστε να καυτηριάσει με “επιστημονικά” επιχειρήματα πόσο λάθος είναι οι βίγκαν. Προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, η Oliviart δίνει ένα ρεσιτάλ εμπάθειας αλλά κυρίως άγνοιας για το θέμα του βιγκανισμού με το άρθρο της “Πως καταρρίπτουμε τα επιχειρήματα των Vegans“.

Αν και τα περισσότερα “επιχειρήματα” που χρησιμοποιεί στο κείμενό της εμπίπτουν στην κατηγορία not even wrong, δηλαδή δεν είναι καν ανακριβή, θα προσπαθήσουμε, παρόλα αυτά, να δείξουμε γιατί όσα αναφέρει είναι εκτός πραγματικότητας.

Γράφει λοιπόν η κυρία Ολίβια: “Δε πήγα ποτέ πάνω από το πιάτο κανενός για να του υποδείξω τι θα τρώει. Απαιτώ τον ίδιο σεβασμό και από τους άλλους.”

Ο βίγκαν το μόνο που κάνει είναι να ενημερώνει πόση βία, κακοποίηση και σκληρότητα περιέχει ένα πιάτο με κρέας. Το να σου λέει κάποιος την αλήθεια δεν σημαίνει ότι σου απαγορεύει να τρως ό,τι επιθυμείς. Το ότι δεν σου αρέσουν αυτά που ακούς δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν.

“Βαρέθηκα να χαρακτηρίζομαι με επίθετα όπως ανήθικος, κανίβαλος, στυγνός δολοφόνος, ανάλγητος βασανιστής, καταστροφέας του περιβάλλοντος, σαδιστής και γενοκτόνος και τα υπόλοιπα συναφή από όλους αυτούς που προσπαθούν, στο όνομα του σεβασμού για το περιβάλλον, να μου δημιουργήσουν τύψεις για τις διατροφικές μου επιλογές.”

Αν δεν κάνεις κάτι λάθος, δεν μπορεί κανένας να σου δημιουργήσει τύψεις. Και πράγματι, υπάρχουν επιθετικοί βίγκαν οι οποίοι θα ‘στολίσουν’ με κοσμητικά επίθετα όχι μόνο κρεατοφάγους αλλά και vegetarian και άλλους vegan και γενικώς όποιον βρουν μπροστά τους. Αλλά τέτοια άτομα υπάρχουν σε οποιαδήποτε ομάδα. Δεν αποτελούν τον κανόνα. Απλώς κάνουν περισσότερο θόρυβο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ας δούμε ένα ένα όσα αναφέρει η Oliviart στο κείμενό της. Και επειδή ένα ρεσιτάλ άγνοιας και ημιμάθειας πρέπει πάντα να ξεκινά με σωστή εισαγωγή, αναφέρεται στον Γκάντι:

Mini ιστορική αναδρομή: Ο Mohandas Gandhi αποκήρυξε τη vegan φιλοσοφία, που ακολουθούσε για πολλά χρόνια, και παραδέχτηκε την ανάγκη του ανθρώπου για τροφές ζωικής προέλευσης.

“We Indians are a weak people because we do not eat meat. The English are able to rule over us, because they are meat-eaters. You know how hardy I am, and how great a runner too. It is because I am a meat-eater. Meat-eaters do not have boils or tumours, and even if they sometimes happen to have any, these heal quickly. Our teachers and other distinguished people who eat meat are no fools. They know its virtues. You should do likewise. There is nothing like trying. Try, and see what strength it gives.”

Απάντηση:
Δεν θα σταθούμε τόσο στο αν ο Γκάντι ήταν γιατρός ή πολιτικός. Ούτε στο ότι το αν οι ζωικές τροφές χρειάζονται στον άνθρωπο θα μας το πει η επιστήμη και όχι ο Γκάντι. Θα επισημάνουμε απλώς ότι ο Γκάντι δεν ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο.

Το απόσπασμα προέρχεται από την βιογραφία του και αναφέρεται σε μια φράση που του είπε ένας φίλος του, ο Sheik Mehtab.

Για να μην αδικούμε την Oliviart, να πούμε ότι το  κείμενό της είναι απλώς μια άτσαλη μετάφραση από αυτό το άρθρο. Ας είμαστε λοιπόν επιεικείς απέναντί της.

Συνεχίζει λοιπόν η Oliviart:

“Καταδικάζω και αναθεματίζω με κάθε τρόπο τη βάναυση μεταχείριση των ζώων στις “φάρμες του θανάτου” που προμηθεύουν τη βιομηχανία του κρέατος.”

Το θέμα είναι ότι αφού όντως τις καταδικάζει και τις αναθεματίζει, για ποιον ακριβώς λόγο χρηματοδοτεί αυτές τις φάρμες; Κάθε μπουκιά κρέατος που καταναλώνει εξασφαλίζει ότι αυτή η βάναυση μεταχείριση θα συνεχίσει να υπάρχει! Πώς γίνεται να καταδικάζεις κάτι και ταυτόχρονα να το χρηματοδοτείς; Δεν είναι λίγο αντιφατικό;

Ακολουθεί η παράθεση των επιχειρημάτων των βίγκαν και η υποτιθέμενη κατάρριψή τους από την Oliviart

1.Οι βίγκαν είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.  «Οι χορτοφάγοι ζουν περίπου 7 χρόνια περισσότερο, ενώ οι vegans (αυτοί που δε τρώνε κανένα είδος ζωικής τροφής) ζούνε περίπου 15 χρόνια περισσότερο από τους κρεατοφάγους (έρευνα από το πανεπιστήμιο της Loma Linda). Οι vegans έχουν μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή άλλων χρόνιων παθήσεων.»

Για την ακρίβεια δεν υπάρχει τέτοια έρευνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, όσο και αν ψάξετε στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων (Document Not Found).

Απάντηση:
Μια απλή αναζήτηση στο Google θα βοηθούσε την Oliviart όχι μόνο να βρει την έρευνα αλλά και να διαπιστώσει μόνη της ότι πράγματι, σύμφωνα με όσα αναφέρει όντως οι βίγκαν έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερο.

Εντάξει, αντέγραψε ό,τι βρήκε μπροστά της. Δεν μπορούσε να κάνει μια αναζήτηση να δει αν ισχύουν αυτά που αντιγράφει να μην εκτίθεται;

Όσο για τις έρευνες που “αποδεικνύουν” ότι οι βίγκαν έχουν χειρότερη υγεία, και πάλι θα την στεναχωρήσουμε. Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αποσπασματικές, είναι επίσης απόλυτα παρωχημένες. Επιπλέον έχουμε αμέτρητες πανεπιστημιακές έρευνες που δείχνουν ότι πράγματι όσοι δεν τρώνε ζωικά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, λιγότερα περιστατικά καρκίνου, καρδιοπάθειας, διαβήτη και πολλών ακόμη ασθενειών.

Κάποιες από αυτές θα τις βρείτε εδώ.

2. Θα διαφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Η διατροφή των Αμερικανών, που περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, ευθύνεται σε μεγάλο μέρος για αυτή τη κατάσταση. Οι φυτικές τροφές δε περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη και οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν κατά 14% λιγότερη χοληστερίνη από τους υπόλοιπους.»

Τόνοι επιστημονικών δεδομένων συνηγορούν στην απόδειξη του αντίθετου. Η κατανάλωση διαιτητική χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών δεν έχουν καμία σχέση με τις καρδιολογικές παθήσεις. Είναι όμως αρκετά «βολική» θεωρία, ώστε να προωθείται η κατανάλωση φυτικών λιπαρών αντί για ζωικά. 

Απάντηση:
Και πάλι η κυρία Ολίβια μας πιάνεται αδιάβαστη.

Έχουμε άφθονες έρευνες με μεγάλο δείγμα και διάρκεια που καθιστούν σαφές ότι όντως όσοι δεν τρώνε ζωικές τροφές κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακές νόσους.

Κάποιες από αυτές:

Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study

Red and Processed Meat Consumption and Risk of Incident Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes Mellitus

Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart failure (TMAO)

Major dietary protein sources and risk of coronary heart disease in women.

Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis.

Is heme iron intake associated with risk of coronary heart disease? A meta-analysis of prospective studies.

Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies.

Heme iron intake and acute myocardial infarction: a prospective study of men.

Heme Iron From Diet as a Risk Factor for Coronary Heart Disease in Women With Type 2 Diabetes

3. Θα κάνετε μεγαλύτερη οικονομία στο πορτοφόλι σας αν τρώτε λιγότερο κρέας. «Η αντικατάσταση κρέατος, κοτόπουλου και ψαριού με λαχανικά και φρούτα θα μειώσει το budget του supermarket.»

Η σωστή vegan διατροφή περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς και διάφορους τύπους δημητριακών, που αναλογικά είναι πολύ πιο ακριβά από τα ζωικά προϊόντα. Αν θέλουμε να το τραβήξουμε το θέμα, στα έξοδα διατροφής θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις αυξημένες επισκέψεις στο γιατρό και τον οδοντίατρο και τις χαμένες ημέρες εργασίας λόγω μειωμένης ενεργητικότητας από την έλλειψη βιταμίνης Β12…

Απάντηση:
Για κάποιο περίεργο λόγο η κυρία Ολίβια νομίζει ότι οι βίγκαν τρέφονται μόνο με ξηρούς καρπούς ή ότι τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς από τον μέσο πληθυσμό. Επίσης αγνοεί πόσο καλό κάνουν οι ξηροί καρποί στην υγεία μας. Οπότε αν κάποιος όντως τρώει περισσότερους πραγματικά βοηθάει τον οργανισμό του.

Παράλληλα, “αμελεί” να μας πει ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι των δημητριακών που έχει ανάγκη ένας βίγκαν και οι οποίοι μάλιστα είναι πιο ακριβοί από το κρέας. Εμείς δεν έχουμε κάτι υπόψη μας. Αλλά θα χαρούμε να ενημερωθούμε αν η κυρία Ολίβια όντως γνωρίζει κάτι σχετικό. Γιατί πολύ πιστεύουμε ότι το κατέβασε από το κεφάλι της…

Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες επισκέψεις στον γιατρό, και πάλι θα επισημάνουμε ότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες όσοι δεν τρώνε ζωικά έχουν πολύ καλύτερη υγεία από τους παμφάγους.

Ως προς τη Β12, αν κάποιος πιστεύει ότι η κατανάλωση ζωικών μπορεί όντως να τον προστατεύσει από την έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης, καλό θα ήταν να διαβάσει τι λένε οι σχετικές μελέτες. Επιπλέον να μας εξηγήσει γιατί το 40% του πληθυσμού έχει έλλειψη Β12 (εκτός και αν θεωρεί ότι 4 στους 10 ανθρώπους είναι βίγκαν) όπως βέβαια και τους λόγους για τους οποίους τα φαρμακεία πουλάνε τόσα συμπληρώματα με Β12; Μόνο στους βίγκαν απευθύνονται;

4.  Θα μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

Ο ισχυρισμός ότι οι φυτοφάγοι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από τους μη φυτοφάγους αντικρούστηκε από μια έρευνα του 1994, όπου συμμετείχαν εθελοντές vegans και κρεατοφάγοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 9% στους vegans, αλλά σε διάφορους άλλους τύπους καρκίνου οι πιθανότητες ήταν πολύ αυξημένες και ιδίως στον καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Απάντηση:
Από το 1994 έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Αν η κυρία Ολίβια έψαχνε λίγο τις σχετικές έρευνες αντί για άρθρα που δικαιολογούν την κακοποίηση ζώων που χρηματοδοτεί, θα έβρισκε αμέτρητες που επιβεβαιώνουν ότι όντως, η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικές:

Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population

Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review

Breast Cancer Survivorship: A Comprehensive Review of Long-Term Medical Issues and Lifestyle Recommendations

Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers

Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans

Are strict vegetarians protected against prostate cancer?

Reduced cancer risk in vegetarians: an analysis of recent reports

5. Θα προσθέσετε χρώμα στο πιάτο σας

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στους κρεατοφάγους σχετικά με το τι θα χρησιμοποιήσουν για να «χρωματίσουν» το πιάτο τους, σε αντίθεση με τους vegans που εξ’ορισμού αποκλείουν τη ζωική τροφή. Τα θρεπτικά στοιχεία των λαχανικών θα απορροφηθούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αν τα σερβίρετε με μια μερίδα ζωικής πρωτεΐνης στο πλάι. Τέλος το κρέας και τα ζωικά τρόφιμα προσφέρουν εξίσου πληθώρα θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προλαμβάνουν ασθένειες.

Απάντηση:
Οι βίγκαν δεν αποκλείουν τη ζωική τροφή αλλά την ζωική κακοποίηση. Ο βιγκανισμός λοιπόν δεν είναι διατροφική επιλογή αλλά ηθική επιλογή. Επίσης, μήπως να μας παρέθετε η κυρία Ολίβια τις έρευνες εκείνες που δείχνουν ότι τα θρεπτικά στοιχεία των λαχανικών απορροφώνται πιο εύκολα αν τα φάμε με ζωική πρωτεΐνη;

Επιπλέον, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η πληθώρα των θρεπτικών ουσιών που έχει το κρέας και δεν έχουν τα φυτά (όχι δεν είναι ούτε η Β12, ούτε η βιταμίνη D, ούτε ο σίδηρος, ούτε τα Ω3) και που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προλαμβάνουν ασθένειες.  Γιατί όχι μόνο γνωρίζουμε πλέον ότι η κατανάλωση ζωικών συνδέεται με πάρα πολλά προβλήματα υγείας και αυξημένη θνησιμότητα αλλά και ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στις καρκινογόνες ουσίες και το κόκκινο κρέας στις πιθανόν καρκινογόνες. Δείτε περισσότερα εδώ.

6. Θα χάσετε βάρος. «Κατά μέσο όρο οι χορτοφάγοι είναι πιο αδύνατοι από τους κρεατοφάγους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, έχουν παράλληλα μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες. Επίσης οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ασθενειών που συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος, όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια.»

Το πρώτο σκέλος της παραπάνω πρότασης είναι όντως γεγονός. Αυτό που δεν είναι γεγονός είναι η προστασία που παρέχει η χορτοφαγία έναντι των παραπάνω παθήσεων. Τέλος υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν επιπλέον κιλά όταν ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και άνθρωποι που παραείναι αδύνατοι, εκτός δηλαδή των φυσιολογικών πλαισίων.

Απάντηση:
Για τις καρδιακές παθήσεις μιλήσαμε ήδη. Ευκαιρία όμως να αναφερθούμε στο σωματικό βάρος και στο διαβήτη. Πράγματι λοιπόν, η φυτική διατροφή μειώνει το σωματικό μας βάρος και μας προστατεύει από τον διαβήτη. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες τουλάχιστον…

A Systematic Review and Meta-Analysis of Changes in Body Weight in Clinical Trials of Vegetarian Diets

A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study

A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management: an analysis of the national health and nutrition examination survey 1999-2004.

Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management

Type 2 diabetes and the vegetarian diet

Does a vegetarian diet reduce the occurrence of diabetes?

Preparing to Prescribe Plant-Based Diets for Diabetes Prevention and Treatment

Το γεγονός επιβεβαιώνει άλλωστε και η American Diabetes Association, εξηγώντας ότι η φυτική διατροφή προλαμβάνει το διαβήτη, αλλά και βοηθά στη διαχείρισή του.

7. Θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας . «Η απομάκρυνση από το κρέας θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας από τις τοξίνες (εντομοκτόνα, περιβαλλοντική μόλυνση και συντηρητικά) που συσσωρεύονται στον οργανισμό και προκαλούν ασθένειες. Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης αντικαθιστούμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά με λαχανικά και χυμούς φρούτων.»

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά αποτοξινώνει τον οργανισμό. Η επιλογή των λέξεων της παραπάνω πρότασης υπονοεί πως η χορτοφαγία θα μετατρέψει το σώμα μας από αμαρτωλό σε αγνό και καθάριο. Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα στην εποχή μας είναι παραφορτωμένα με εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί. Ο σίδηρος στο κρέας, η βιταμίνη Α στο συκώτι και το κορεσμένο λίπος στο βούτυρο είναι μερικές από τις ουσίες ζωικής προέλευσης που ενισχύουν τον αποτοξινωτικό μηχανισμό του σώματος. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός πως πλέον οι τοξίνες βρίσκονται παντού, τόσο στα ζωικά όσο και στα φυτικά τρόφιμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέγετε βιολογικά τρόφιμα, είτε αυτά λέγονται κρέας ή λαχανικά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες πρόσληψης τοξινών.

Απάντηση:
Πράγματι, η λέξη αποτοξίνωση όπως χρησιμοποιείται σήμερα από διάφορους κύκλους, δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η φυτική διατροφή είναι μεν πολύ υγιεινή αλλά για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας φροντίζουν ήδη τα νεφρά και το συκώτι μας.

Σχετικά τώρα με τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και τα λαχανικά. Τα φυτικά προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπους, περνάνε από συγκεκριμένους ελέγχους (έστω δειγματοληπτικά).

Υπάρχει νομοθεσία που ορίζει ακριβώς το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της χρήσης φυτοφαρμάκου και της πώλησης του προϊόντος στους καταναλωτές, ενώ η παράβαση του νόμου τιμωρείται με πολύ μεγάλα πρόστιμα. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, οι ποσότητες που εντοπίζονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι απειροελάχιστες και πολύ κάτω των ορίων κινδύνου.

Ας υποθέσουμε όμως ότι όλα τα φυτικά προϊόντα έχουν φυτοφάρμακα. Γνωρίζετε με τι τρέφονται τα ζώα που τρώτε κυρία Ολίβια; Με μεταλλαγμένη σόγια (η οποία χρησιμοποιείται μόνο για ζωοτροφές και απαγορεύεται για ανθρώπινη κατανάλωση στην ΕΕ), κρεατάλευρα, βαμβακόπιτα και άλλες φυτικές τροφές.

Γνωρίζετε πόσα χημικά και φυτοφάρμακα έχουν οι βαμβακόπιτες και οι φυτικές ζωοτροφές; Γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα φυτοφάρμακα και τα χημικά συσσωρεύονται στον οργανισμό του ζώου;

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάποιος βάζει στον οργανισμό του μια φορά φυτοφάρμακα τρώγοντας λαχανικά, όταν τρώει κρέας βάζει στον οργανισμό του όλα τα φυτοφάρμακα που έχει συσσωρεύσει το ζώο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του!

Και σκεφτείτε ότι ενώ τα λαχανικά που προορίζονται για ανθρώπους περνάνε από κάποιον έστω υποτυπώδη έλεγχο, τα φυτικά προϊόντα που προορίζονται για ζώα δεν περνάνε από απολύτως κανέναν. Με άλλα λόγια, όταν τρώει κάποιος κρέας, γεμίζει τον οργανισμό του με χημικά και φυτοφάρμακα· και, φυσικά, με όλη την αντιβίωση και τις αυξητικές ορμόνες που ταΐζουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο ίδρυμα «Honolulu Heart Study» έδειξε πως οι άνδρες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες φρούτα ή χυμούς φρούτων ημερησίως, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο του Parkinson, από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα. Οι ερευνητές συνέδεσαν το αποτέλεσμα 1. με τα υψηλά επίπεδα εντομοκτόνων στα φρούτα, 2. τη παρουσία της νευροτοξίνης ισοκινολίνης στα φρούτα και 3. με τη παρουσία σαλικυλικών. Βλέπουμε λοιπόν πως ακόμα και η κατανάλωση «υγιεινών» φρούτων δεν είναι και τόσο ασφαλής τελικά.

Απάντηση:
Και πάλι η κυρία Ολίβια δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μια απλή αναζήτηση στο Google. Δεν είναι μόνο οι έρευνες που δείχνουν πόσο καλό κάνουν τα φρούτα στην υγεία μας. Είναι ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί απαραίτητη την πρόσληψη ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 400 γραμμαρίων ημερησίως φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη μεγάλου βαθμό ασθενειών.

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002279
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160525161548.htm
http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500069939
http://www.ant1iwo.com/ant1life/tech-science/article/218062/frouta-kai-lahanika-apomakrunoun-tin-katathlipsi/

8. Θα κάνετε μια ισχυρή «πολιτική» δήλωση.  «Είναι υπέροχο συναίσθημα να τελειώνεις το γεύμα σου και να γνωρίζεις πως κανένα αθώο ζωντανό πλάσμα δεν υπέφερε κατά τη παρασκευή του.»

Καμία μπουκιά που φτάνει στο στόμα μας δεν παράχθηκε χωρίς την εξόντωση κάποιου είδους ζωικού οργανισμού. Για την εξασφάλιση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τη παραγωγή των «αθώων» κατά τα άλλα φυτικών τροφών έχουν εξοντωθεί πουλιά, τρωκτικά όπως ποντίκια, αρουραίοι και τυφλοπόντικές και αμέτρητα έντομα. Ο αριθμός στατιστικά ανέρχεται στα 300 ζώα (αφήνω εκτός τα έντομα) ανά εκτάριο καλλιεργούμενου εδάφους. Τα ζώα σφάζονται όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για χρησιμοποιηθούν τα μέρη τους στη βιομηχανία καλλυντικών, φαρμάκων, πλαστικών, κεριών, σαπουνιών και καθαριστικών και σε πληθώρα άλλες εφαρμογές, όπως στα υδραυλικά συστήματα των φρένων των αεροπλάνων και στα δομικά υλικά των σύγχρονων κτιρίων. Η μεμβράνη που πάλλεται μέσα στο ακουστικό του τηλεφώνου σας παράγεται από ζελατινώδη ιστό βοοειδών. Δύο είναι τα τινά: Ή θα σταματήσει επιτέλους η υποκρισία και η απόπειρα πρόκλησης τύψεων από μεριάς των χορτοφάγων για τους κρεατοφάγους ή ας σταματήσουν οι vegans να χρησιμοποιούν πλαστικά υλικά, φάρμακα και καλλυντικά, να μιλάνε στο τηλέφωνο, να πετούν με αεροπλάνα, να ζουν και να εργάζονται σε σύγχρονα κτίρια και να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους κηρομπογιές. Δείτε τη παρακάτω φωτογραφία και θα καταλάβετε γιατί μιλάω.

Απάντηση:
Το φαγητό ενός βίγκαν δεν υπέστη κακοποίηση και δεν είχε έναν βίαιο θάνατο για να φτάσει στο πιάτο του.

Για την παραγωγή μιας μερίδας κρέατος χρειάζονται μέχρι και 20 μερίδες φυτικών τροφών αντίστοιχης θερμιδικής αξίας. Τροφών που θα μπορούσαν να θρέψουν ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι ένας βίγκαν μειώνει τους θανάτους που προκαλεί η διατροφή του όσο περισσότερο μπορεί.

Πράγματι τα ζώα σφάζονται όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία καλλυντικών, φαρμάκων, πλαστικών, κεριών, σαπουνιών και καθαριστικών κ.ά.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι οι βίγκαν δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά και άλλα προϊόντα που έχουν μέσα ζωικά εφόσον υπάρχουν άλλες επιλογές. Π.χ. στα φάρμακα πολλές φορές δεν υπάρχουν.

Αλλά ακόμη και έτσι, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει η κυρία Ολίβια. Ο κύριος λόγος ύπαρξης της κτηνοτροφίας (και των εξαθλιωτικών και βάναυσων συνθηκών διαβίωσης και δολοφονίας των ζώων) είναι η κατανάλωση κρέατος. Τα δευτερεύοντα παράγωγα χρησιμοποιούνται όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλα υλικά και μέθοδοι (ή η δυνατότητα για έρευνες σχετικά με τέτοια), αλλά επειδή είναι εξαιρετικά πιο φθηνά και οι εταιρείες προφανώς κάνουν ό,τι τους δίνει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος (profit margin).

Αφ’ ης στιγμής οι καταναλωτές δεν εναντιώνονται και, άρα, η ζήτηση παραμένει ίδια, δεν έχουν λόγο να αλλάξουν την παραγωγή και τα υλικά τους. Εάν, όμως, αφαιρούσαμε τον κύριο παράγοντα που επιτρέπει το φθηνό κόστος των ζωικών παραγώγων (δηλαδή την κρεατοφαγία), τότε το κόστος των ζωικών παραπροϊόντων θα αυξανόταν εξαιρετικά.

Σε συνδυασμό με την πίεση από τους καταναλωτές για προϊόντα με μη-ζωικά παράγωγα, τότε θα επηρεαζόταν και η ζήτηση (demand), και κατ’ επέκταση, η προμήθεια (supply). Δεν μιλάμε φυσικά για στιγμιαία αλλαγή, γιατί αυτό προϋποθέτει Έρευνα και Ανάπτυξη από πλευράς εταιρειών για νέα προϊόντα. Αλλά, όπως έχει καταδείξει η ιστορία του καπιταλισμού, εφόσον υπάρχει ζήτηση για κάτι και περιθώριο πλουτισμού, οι παραγωγοί θα βρουν τρόπο να το παραγάγουν ώστε να πουλήσουν.

Εν κατακλείδι, αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες και διαδίδοντας το μήνυμα σχετικά με τη ζήτηση για μη-ζωικά προϊόντα σε όλους τους τομείς, βοηθάμε να αλλάξουν οι παράγοντες που καθορίζουν την αγορά. Όσο πιο μαζικά αρχίσει να γίνεται αυτό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απήχηση. (Πηγή: https://www.greekvegans.gr/ethics/vegan-zoika-paraproionta)

9. Τα γεύματά σας θα είναι πεντανόστιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν ενισχυτικά γεύσης και ιδίως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), με κωδικό Ε621, που οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ασθενείς γεύσεις των τροφίμων χωρίς να προσθέτει τη δική του. Συγκεκριμένα το MSG, εκτός του ότι ενισχύει τη γεύση των λαχανικών, υποστηρίζεται ότι ελαττώνει και τις δυσάρεστες γεύσεις όπως το κάψιμο από τα κρεμμύδια, τη «χωματίλα» της πατάτας, τη στυφή γεύση των κονσερβών κτλ. Είναι γνωστό στην αγορά με το όνομα «γευστικό».

Εάν μαγειρεύετε θα διαπιστώσετε πως είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα νόστιμο πιάτο ή να ικανοποιήσετε όλους τους γευστικούς κάλυκες μόνο με λαχανικά. Η πέμπτη βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό λέγεται umami, ορίζει τη γευστική πληρότητα και ικανοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με τη κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Κάπως έτσι εξηγείται η δυσκολία των ανθρώπων να παραμείνουν πιστοί στη vegan φιλοσοφία. Επιπλέον αν γίνετε vegans μάλλον θα στραφείτε προς τις μαργαρίνες στην αναζήτηση γεύσης, οπότε πάλι χαμένοι θα είστε.

Απάντηση:
Το γλουταμινικό μονονάτριο δεν χρησιμοποιείται μόνο στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αλλά σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι εντυπωσιακό ότι κάποιος μπορεί να έχει ένα site που ασχολείται τόσο πολύ με την κουζίνα και το φαγητό και παρόλα αυτά να αγνοεί τόσο βασικά πράγματα. Επίσης κανείς δεν σε υποχρεώνει να το χρησιμοποιήσεις. Στα περισσότερα εστιατόρια πράγματι χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στο κρέας. Για παράδειγμα είναι σχεδόν αδύνατο να φάει κάποιος σουβλάκι ή μπέργκερ στο οποίο να μην έχει προστεθεί γευστικό.

Όσο για το ότι είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς νόστιμα φαγητά χωρίς ζωικά, προτείνουμε στην κυρία Ολίβια να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ότι η ίδια δεν έχει τις ικανότητες να κάνει ένα νόστιμο φαγητό χωρίς κρέας, δεν σημαίνει ότι ούτε οι άλλοι τις έχουν.

Μπορείς να φτιάξεις θεσπέσια φαγητά μόνο με φυτικές πρώτες ύλες όπως θα σας διαβεβαιώσουν εκατομμύρια βίγκαν ανά τον κόσμο. Και όσο για τη δυσκολία των ανθρώπων να παραμείνουν πιστοί στη βίγκαν φιλοσοφία, μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google θα σας ενημέρωνε ότι οι αριθμοί των βίγκαν αυξάνονται αλματωδώς.

10. Θα συμβάλλετε στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στο περιορισμό των σκουπιδιών. «Τα ζώα κτηνοτροφίας παράγουν τόνους αποβλήτων που μολύνουν το περιβάλλον που ζούμε. Επιπλέον παράγουν μεθάνιο που ενισχύει το ‘φαινόμενο του θερμοκηπίου’. Η αμμωνία από τα ούρα, η κοπριά, τα τοξικά χημικά από τα εντομοκτόνα και τέλος τα καυσαέρια από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι έχουν φέρει τη κατάσταση στο απροχώρητο.»

Στα παλαιότερα χρόνια η κοπριά των οικόσιτων ζώων ήταν το μοναδικό λίπασμα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στις καλλιέργειες τους. Σίγουρα δε τη θεωρούσαν «μόλυνση». Όσο για το θέμα με το μεθάνιο, η όλη θεωρία απλά προσβάλλει τη νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου και αποτελεί πλήγμα στη κοινή λογική. Η απάντηση στους vegans που μιλούν για μόλυνση του πλανήτη από τα καυσαέρια των κτηνοτροφικών μηχανημάτων είναι η εξής: Ας πετάξουμε τα γεωργικά μηχανήματα και ας βάλουμε μουλάρια να οργώνουν το έδαφος (…). Το πρόβλημα δεν είναι τα ζώα, τα οποία υπήρχαν εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο και «μόλυναν» εξίσου το περιβάλλον με τα περιττώματα τους, αλλά το στοίβαγμα τους στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Και αυτό το πρόβλημα δε θα έχει εύκολη λύση, δυστυχώς.

Απάντηση:
Ο ίδιος ο ΟΗΕ και όχι μόνο έχει αναγνωρίσει ότι η κτηνοτροφία προκαλεί σημαντικότερες βλάβες στο περιβάλλον απ’ ό,τι ο κλάδος των μεταφορών. Και ναι το μεθάνιο που παράγουν οι αγελάδες που συντελεί σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου!  Δείτε εδώ μερικές σχετικές μελέτες και άρθρα.

Επίσης υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη μια αγελάδα που είχε ένας αγρότης για να οργώνει και την βιομηχανική κτηνοτροφική μονάδα με πολλές χιλιάδες ζώα. Για το πόσο μολύνουν τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και την ατμόσφαιρα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αν η κυρία Ολίβια έχει πηγές που τις αντικρούουν, ας ενημερώσει τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς οργανισμούς να μην λένε σαχλαμάρες και γίνονται ρεζίλι. Έχει ενδιαφέρον βέβαια ότι η κυρία Ολίβια παραδέχεται ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όντως βλάπτουν το περιβάλλον. Τονίζει βέβαια ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει εύκολη λύση.

Και όμως έχει: να σταματήσουμε να τρώμε κρέας και ζωικά!

11. Τα οστά σας θα παραμείνουν για περισσότερο καιρό υγιή. «Η μέση απώλεια οστικής μάζας για μια χορτοφάγο γυναίκα στην ηλικία των 65 είναι 18%. Για μια μη-χορτοφάγο γυναίκα είναι η διπλάσια. Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης, που παρεμβαίνει στην απορρόφηση και διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και τελικά τα κάνει αδύνατα, εύθρυπτα και επιρρεπή σε κατάγματα (οστεοπόρωση). Η ζωική πρωτεΐνη του γάλακτος κάνει όξινο το αίμα και για να εξισορροπήσει το σώμα αυτή τη κατάσταση «τραβάει» ασβέστιο από τα οστά. Αντί να βασίζονται στο γάλα οι vegans τρώνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μπρόκολο, που είναι πολύ πλούσιες πηγές ασβεστίου.»

Πάλι δεν έχουμε πηγές για τη παραπάνω θεωρία. Η θεωρία πως η περίσσεια πρωτεΐνης προκαλεί απώλεια αστικής μάζας διατυπώθηκε το 1968 και ακολουθήθηκε από μια νέα το 1972. Και στις δύο έρευνες έγινε συγκριτική μελέτη της οστικής πυκνότητας χορτοφάγων και μη. Το ένα group περιλάμβανε χορτοφάγους, που έτρωγαν γάλα και αυγά, και το άλλο παμφάγους εθελοντές. Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε με της σύγκριση των ακτινογραφιών του 3ου μετακάρπιου οστού στους εθελοντές. Το group των χορτοφάγων είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ας μη ξεχνάμε πως κατανάλωναν αυγά και γάλα, οπότε η πρόσληψη ασβεστίου ήταν σχετικά ικανοποιητική.

Η γιατρός Herta Spencer, του νοσοκομείου στο Hines του Illinois, εξήγησε πως οι έρευνες που προσπάθησαν να συσχετίσουν την απώλεια ασβεστίου σε υψηλά πρωτεϊνικές δίαιτες, χρησιμοποιούσαν απομονωμένα αμινοξέα από το γάλα και τα αυγά. Οι έρευνα της έδειξε πως όταν η πρωτεΐνη χορηγείται μέσω του κρέατος, δε παρατηρείται καμία μεταβολή στα επίπεδα του ασβεστίου του ορού, ακόμη και όταν η δίαιτα ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης ευνοεί την απορρόφηση ασβεστίου, μόνο όμως όταν αυτό λαμβάνεται σε υψηλές ή ικανοποιητικές ποσότητες (όχι λιγότερο από 500 mg την ημέρα).Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι πως το κρέας από μόνο του δε θα σας βοηθήσει να χτίσετε γερά οστά, αλλά μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό. Αντίθετα, η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου αποκλειστικά από πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία ασβεστίου επιτυγχάνεται με τη πρόσληψη 700 Kcal γαλακτοκομικών ενώ, στη περίπτωση των χορτοφάγων, θα πρέπει να καταναλώσουν 1200 Kcal σπανάκι ή 5100 Kcal φακές για να προσλάβουν την ίδια ποσότητα. Ακόμα και οι πιο φανατικοί χορτοφάγοι θα έβρισκαν δύσκολο να φάνε με μιας 13 κούπες σπανάκι ή 32 κούπες φακής… Σημειώστε πως οι ποσότητες διπλασιάζονται αν μαγειρευτούν τα παραπάνω λαχανικά. Τέλος η απορρόφηση ασβεστίου προϋποθέτει την παρουσία των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Κ, οι οποίες βρίσκονται στο ζωικό λίπος. Συμπέρασμα: Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γάλα και αυγά μπορούν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Οι vegans όχι.

Απάντηση:
Και πάλι η κυρία Ολίβια δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλά. Μια πρόχειρη έρευνα στις σχετικές μελέτες θα της έδειχνε ότι όχι τα γαλακτοκομικά δεν συνδέονται με υγιή σκελετό αλλά ότι αντιθέτως  αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και καταγμάτων. Επιπλέον έχουμε και το παράδοξο του ασβεστίου: Ότι δηλαδή οι χώρες με υψηλή κατανάλωση ασβεστίου παρουσιάζουν μεγαλύτερους αριθμούς καταγμάτων σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλή κατανάλωση.

Όσο για το ότι οι βίγκαν δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη ασβεστίου, οι επιστήμονες μάλλον θα διαφωνήσουν με την κυρία Ολίβια: οι φυτικές τροφές μπορούν να παρέχουν επαρκείς ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία των οστών. Εάν ίσχυε το γεγονός ότι μια φυτική διατροφή δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, τότε όλα τα χορτοφάγα ζώα θα είχαν οστά που σπάνε εύκολα

12. Θα συμβάλλετε στη μείωση της παγκόσμιας πείνας. «Χρειάζονται 8 kg σπόρων για να παραχθεί 1 kg κρέατος. Αν δινόταν απευθείας ο σπόρος στους ανθρώπους του τρίτου κόσμου, θα είχαμε εξαλείψει την πείνα από το παγκόσμιο χάρτη. Επιπρόσθετα η μη ορθολογική χρήση της γης, που προορίζεται για βοσκοτόπια και όχι για καλλιέργειες, δεν ευνοεί τη μεγιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων. Ένα εκτάριο γης μπορεί να παραγάγει 25 τόνους ντομάτας, 20 τόνους πατάτας, 15 τόνους καρότα και μόνο 120 κιλά βόειου κρέατος.»

Δεν υπάρχει τέτοιο τμήμα γης σε ολόκληρο το πλανήτη που θα μπορεί να παράγει κάθε χρονιά αυτές τις ποσότητες λαχανικών, χωρίς να χρειαστεί να το μπουκώσουμε στα λιπάσματα. Αν γίνεται εναλλάξ σπορά τη μια χρονιά και βοσκότοπος την επόμενη δε θα χρειαστεί ίχνος λιπάσματος, γιατί αυτό θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Τα λιπάσματα, πέρα από τη μόλυνση που αφήνουν πίσω τους και την αμφίβολη ποιότητα των παραγόμενων οπωροκηπευτικών, χρειάζονται και μεγάλα ποσά ενέργειας να παραχθούν. Τέλος πολλές περιοχές της γης είναι ορεινές ή ημιορεινές, όπου δε μπορεί να καλλιεργηθεί το έδαφος, ακόμα και με τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων, και είναι κατάλληλες μόνο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Απάντηση:
Δεν γνωρίζουμε αν ισχύουν οι αριθμοί που αναφέρονται στο αρχικό άρθρο. Για κάποιο περίεργο λόγο όμως η κυρία Ολίβια πιστεύει ότι τα χωράφια που παράγουν φυτικές ζωοτροφές δεν μπουκώνονται με λιπάσματα…

Επίσης αν ήταν τόσο αποδοτική και εύκολη η εναλλαγή χρήσης μιας έκτασης μεταξύ βοσκότοπου και καλλιεργειών, δεν θα περίμεναν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να το μάθουν από το blog της κυρίας Ολίβιας. Θα το εφάρμοζαν ήδη.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές του πλανήτη που είναι κατάλληλες μόνο για βόσκηση, πράγματι υπάρχουν. Όμως το κρέας που μπορούμε να παραχθεί από τέτοιες περιοχές είναι τόσο λίγο και τόσο ακριβό που μόνο σε θεωρητικό επίπεδο έχει νόημα η αναφορά τους.

Αλλιώς δεν θα είχε δημιουργηθεί η βιομηχανική κτηνοτροφία. Οπότε ναι, υπάρχει δυνατότητα να βοσκήσεις πρόβατα σε βουνά και ραχούλες αλλά το σουβλάκι και η μπριζόλα που αγοράζετε κυρία Ολίβια είναι από γουρούνια που προέρχονται από κτηνοτροφικές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια πείνα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, για κάθε αύξηση κατά 1% της τιμής των φυτικών τροφίμων στην παγκόσμια αγορά, οι θερμίδες που λαμβάνει το φτωχότερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού μειώνονται κατά 0.5% (Runge and Senauer, 2007). Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων αυξάνει τη ζήτηση για τροφές που θα μπορούσαν να ταΐσουν ανθρώπους (σιτηρά, όσπρια, σόγια κλπ) και οι οποίες τελικά καταλήγουν να γίνουν ζωοτροφές. Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε αύξηση της τιμής τους. Συνεπώς το φτωχότερο κομμάτι του πλανήτη μας δυσκολεύεται να τις αγοράσει για να επιβιώσει.

Υπάρχουν περιοχές στην Αφρική όπου καλλιεργούνται όσπρια για ζωοτροφές και εξάγονται, αντί να δοθούν σε πεινασμένους ανθρώπους που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η αγορά του κρέατος σε χώρες του εξωτερικού —εκτός Αφρικής— είναι πράγματι κερδοφόρα.

Στην ουσία, δηλαδή, αυτοί που αγοράζουν κρέας επιβεβαιώνουν, μέσω της επιλογής τους, ότι είναι πιο επικερδές να πωληθεί η παραγωγή των οσπρίων στο εξωτερικό. Αν σταματούσαμε να καταναλώνουμε κρέας, ο Αφρικανός καλλιεργητής θα αναγκαζόταν να πουλήσει την παραγωγή του στους συμπατριώτες του σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Mε άλλα λόγια, τρώγοντας κρέας, εξασφαλίζουμε ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα τρέφουν αγελάδες αντί για ανθρώπους. Επομένως, ασκούμε βία στον συνάνθρωπό μας, στερώντας του το δικαίωμα σε τροφή και σε αξιοπρεπή διαβίωση.

Επιπλέον, η αντίληψη ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού στις χώρες του Τρίτου Κόσμου θα μπορούσε να λυθεί αν οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου τούς παρείχαν τα τρόφιμα που τους περισσεύουν (στην ουσία, δηλαδή, αυτά που πετάμε), είναι απολύτως εσφαλμένη. Οι ποσότητες φαγητού που πετάμε είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό να πακεταριστούν ξανά, να ψυχθούν, να συλλεχθούν σε ένα σημείο, και στη συνέχεια να αποσταλούν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, σε επίπεδο κόστους, να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος.

Η όποια μείωση της ζήτησης των σιτηρών/οσπρίων για ζωοτροφές θα μειώσει αντιστοίχως και τις τιμές τους. Αυτό θα τα καταστήσει προσιτά και θα επιτρέψει στους φτωχούς πληθυσμούς να τα αγοράζουν ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας.

13. Θα αποφύγετε τα τοξικά χημικά. «Ο Αμερικανικός Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος (US Environmental Protection Agency) υπολογίζει πως το 95% των τοξικών που υπάρχουν στον οργανισμό μας προέρχεται από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε. Ειδικότερα το ψάρι περιέχει καρκινογόνες ουσίες (PCB, DDT) και βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο), χημικά τα οποία δε καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν αντιβιοτικά και ορμόνες.»

Τα εντομοκτόνα, που ανευρίσκονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, υπάρχουν εκεί γιατί με αυτά ραντίζονται οι φυτικές τροφές των ζώων. Τα ζώα βιολογικής κτηνοτροφίας και τα πελαγίσια ψάρια δε κουβαλούν τέτοια χημικά. Τα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι μολυσμένα με τα παραπάνω χημικά. Η βιταμίνη Α, που προσλαμβάνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και η βιταμίνη Β12 αποτελούν όπλα κατά των διοξινών αυτών. Η καλή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας του ανθρώπου αποτρέπει την απορρόφηση αυτών των ουσιών. Ένας τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Απάντηση:
Ακόμη και η κυρία Ολίβια παραδέχεται ότι οι ζωοτροφές είναι γεμάτες εντομοκτόνα τα οποία φυσικά συσσωρεύονται στον οργανισμό του ζώου και καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Από εκεί και πέρα, υποστηρίζει ότι το βιολογικό κρέας δεν έχει φυτοφάρμακα όπως επίσης και τα πελαγίσια ψάρια. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι οι βιταμίνες Α και Β12 καταπολεμούν τις καρκινικές ιδιότητες  των φυτοφαρμάκων.

Το ότι τα ψάρια είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα και πλαστικό δεν φαίνεται να την απασχολεί. Το ότι ελάχιστο ποσοστό από το κρέας που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι βιολογικό δεν έχει κάποια σημασία γι’ αυτήν. Ούτε βέβαια ότι δεν είναι και τόσο λογικό επιχείρημα το να καταναλώνουμε καρκινογόνες ουσίες και να ελπίζουμε ότι οι βιταμίνες που έχει το φαγητό μας θα μας προφυλάξουν.

Πού αν όντως προφυλάσσουν οι βιταμίνες αυτές από καρκίνους κλπ., γιατί άραγε είναι συνδεδεμένη η κατανάλωση ζωικών με αυξημένη θνησιμότητα, διαβήτη, καρκίνους και τόσες άλλες ασθένειες;

Σύμπτωση άραγε;

14. Θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τροφικές ασθένειες. «Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών σε θέματα Δημόσιας Υγείας, το 25% των πουλερικών που πωλούνται είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, το 5% των βοοειδών έχουν E. coli και το 30% των χοίρων πάσχουν από τοξόπλασμα.»

Ο πιο κοινός τρόπος για να πάθετε τροφική δηλητηρίαση είναι να φάτε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς. Το πρόβλημα με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης προέρχεται από τις κακές συνθήκες εκτροφής και υγιεινής στο στάβλο και το σφαγείο. Φταίει δηλαδή ο κτηνοτρόφος και η διαχείριση που κάνει και όχι το κρέας.

Απάντηση:
Το υπ’ αριθμόν ένα μικρόβιο που ενοχοποιείται για τροφικές δηλητηριάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περνάει στον άνθρωπο από τα ζώα είναι το «καμπυλοβακτηρίδιο» (campylobacter jejuni).

Σε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους που διεξήχθη από τον Εθνικό Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων της Μ. Βρετανίας, αποδείχθηκε ότι το 73% από τα κοτόπουλα που προμηθεύονται οι Άγγλοι καταναλωτές από τα καταστήματα, είναι μολυσμένα. Σε αντίστοιχη έρευνα του 2009, το ποσοστό αυτό άγγιζε το 65%. Άλλη μια μελέτη λοιπόν που αποδεικνύει ότι τα ζωικά προϊόντα είναι γεμάτα ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο από ζώα εκτροφής, προκαλώντας σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Το καμπυλοβακτηρίδιο που βρίσκεται στα πουλερικά αλλά και στο κόκκινο κρέας, μολύνει περίπου 280.000 ανθρώπους ετησίως (μόνο στην Αγγλία!), με συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι, πυρετό κτλ (γαστρεντερίτιδα). Είναι η πιο διαδεδομένη τροφογενής λοίμωξη.

Κι αν δεν είναι το καμπυλοβακτηριδιο, είναι η σαλμονέλα, είναι το Escherichia Coli, ή κάποιο από τα πολλά άλλα μικρόβια… Σημασία δεν έχει ο τύπος βακτηρίου… Ούτε το γεγονός ότι αυτά ακριβώς τα βακτήρια προέρχονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων και την έλλειψη υγειονομικής φροντίδας λόγω κόστους και υπερβολικής ζήτησης για κρέας…Αυτό που έχει σημασία είναι πως οι ασθένειες αυτές προέρχονται από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών τροφών. Και πως δεν χρειαζόμαστε αυτές τις τροφές για να είμαστε υγιείς!

15. Θα απαλλαγείτε από τους πόνους της μέσης. «Οι πόνοι στην οσφύ ξεκινούν από τις αρτηρίες και όχι τα οστά και τους συνδέσμους. Η εκφύλιση των δίσκων ξεκινά από τη θρόμβωση των αρτηριών. Όταν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή κρατάμε καθαρές τις αρτηρίες από χοληστερίνη και τις θρομβώσεις που αυτή προκαλεί.»

Ο παραπάνω ισχυρισμός αποτελεί εικασία και μόνο. Μια σχετικά άγνωστη παρενέργεια στη προσπάθεια μείωσης της χοληστερίνης είναι η έντονη οσφυαλγία. Οι μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη για να διατηρήσουν την ακεραιότητα τους.

Απάντηση:
Πράγματι, δεν έχουμε υπόψη μας κάποια έρευνα που να δείχνει ότι η φυτική διατροφή βοηθάει στους πόνους της μέσης. Αν η κυρία Ολίβια έμενε σε αυτό το πραγματικό γεγονός, θα είχε καταφέρει να πει και κάτι σωστό σε ολόκληρο το κείμενο της. Για κάποιο περίεργο λόγο όμως, δεν ήθελε να χαλάσει το σερί των εντελώς εσφαλμένων παρατηρήσεων.

Οπότε, αποφάσισε να συμπληρώσει ότι η σπονδυλική μας στήλη χρειάζεται ζωική πρωτεΐνη για να διατηρήσει την ακεραιότητά της. Και όπως θα περίμενε κανείς, δεν έχει καμία πηγή που να τεκμηριώνει αυτή την φαντασιοπληξία…

16. Θα ανανεώσετε τη «σχέση» σας με τη τουαλέτα. «Η κατανάλωση φυτικών ινών διευκολύνει την αφόδευση. Το κρέας δε περιέχει ίνες. Έρευνες που έγιναν στο νοσοκομείο «Harvard and Brigham» έδειξαν πως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μειώνει κατά 42% το κίνδυνο εκδήλωσης εκκολπωματίτιδας, αιμορροΐδων, σπαστικής κολίτιδας και δυσκοιλιότητας.»

Ο Konstantin Monastyrsky, συγγραφέας του βιβλίου «Fiber Menace» έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει πως η πρόσληψη φυτικών ινών σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει τη πέψη, προκαλεί δυσπεπτικά ενοχλήματα, αίσθημα καύσου (καούρες) και οπισθοστερνικό άλγος, ενώ μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων όπως γαστρίτιδα, πεπτικά έλκη, εντερίτιδα, ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Η επιστημονική κοινότητα δεν υποστηρίζει επίσημα πως η λήψη φυτικών ινών αποτρέπει την εμφάνιση εκκολπωματίτιδας και αιμορροΐδων.

Απάντηση:
Αν κάνετε μια αναζήτηση για τον Konstantin Monastyrsky θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει κάποιο πτυχίο ιατρικής, ότι δεν διδάσκει σε κάποιο πανεπιστήμιο και ότι τις απόψεις του δεν τις φιλοξενεί κανένα ιατρικό περιοδικό ή site. Με άλλα λόγια η επιστημονική του αξιοπιστία είναι μηδενική

Αντίθετα με όσα αναφέρει η κυρία Ολίβια, η επιστημονική κοινότητα όντως αναφέρει ότι οι φυτικές ίνες βοηθάνε στο θέμα των αιμορροΐδων (https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/eating-diet-nutrition και https://www.health.harvard.edu/blog/6-self-help-tips-for-hemorrhoid-flare-ups-201307196496).

Ως προς τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φυτικών ινών δεν είναι μόνο η βελτιωμένη σχέση με την τουαλέτα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, καταναλώνοντας φυτικές ίνες έχετε επίσης καλύτερη υγεία του εντέρου, μειωμένη χοληστερίνη, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε σωστό σωματικό βάρος.

17. Θα απαλύνετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. «Οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν φυτοοιστρογόνα που πιστεύεται πως ισορροπούν τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται στην κλιμακτήριο. Οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή έχουν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο, παρουσιάζουν μειωμένα περιστατικά εξάψεων, εναλλαγής διάθεσης, κόπωσης, κατάθλιψης, πτώσης libido και προσθήκης βάρους».

Λοιπόν οι ορμόνες στο γάλα είναι κακό πράγμα, αλλά οι ορμόνες στα φυτά είναι καλό πράγμα, σύμφωνα πάντα με τη διαταραγμένη λογική του vegan. Επίσης δεν υπάρχει καμία σχετική έρευνα που να αποδεικνύει τη παραπάνω πρόταση. Απεναντίας οι έρευνες που έγιναν πάνω στα φυτοοιστρογόνα της σόγιας δεν έδειξαν κανένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χοληστερίνη, βιταμίνη Α και D, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά για να συνθέσει τις ορμόνες. Μια χορτοφαγική δίαιτα απογυμνωμένη από κάθε τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι η σίγουρη συνταγή για μια «καταστροφική» περίοδο εμμηνόπαυσης.

Απάντηση:
Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η φυτική διατροφή βοηθάει στα συμπτώματα τις εμμηνόπαυσης αλλά δεν υπάρχει κάποια σοβαρή έρευνα (http://www.pcrm.org/health/health-topics/a-natural-approach-to-menopause). Πράγματι λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο να υποστηρίζουμε ότι έχει νόημα κάποιος να κόψει τα ζωικά μόνο γι’ αυτό το λόγο. Από την άλλη δεν έχουμε και καμία ένδειξη ότι η ισορροπημένη φυτική διατροφή δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.

18. Θα βοηθήσετε στην οικονομική κρίση. «Ξοδεύουμε τεράστια ποσά ετησίως για τη θεραπεία των καρδιολογικών νοσημάτων, του καρκίνου, της παχυσαρκίας και των τροφικών δηλητηριάσεων, που προέρχονται από την υπερκατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.»

Το θέμα εξετάστηκε εκτενώς παραπάνω και όλοι πλέον γνωρίζουμε τη σχέση διατροφικών συνηθειών και νόσου. Αν η χορτοφαγία επίλυε τα παραπάνω προβλήματα θα την είχαν επιβάλει δια νόμου. Trust me.

Απάντηση:
Σας εμπιστευόμαστε κυρία Ολίβια μου. Δεν είναι θέμα. Αλλά και το να μην καπνίζεις σε γλυτώνει από καρκίνους αλλά δεν το έχουν απαγορεύσει. Το θέμα εξετάστηκε και πιο πάνω και όπως είπαμε υπάρχουν αμέτρητες έρευνες με μεγάλο δείγμα και διάρκεια που καθιστούν σαφές ότι όντως όσοι δεν τρώνε ζωικές τροφές κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακές νόσους.

19. Θα βοηθήσετε στη διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών. «Το 39% του συνολικού πληθυσμού των ψαριών έχουν εξαφανιστεί λόγω της υπεραλιείας, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Τα ψάρια στους 11 από τους 15 μεγάλους ψαρότοπους της γης έχουν εξαφανιστεί.» 

Ωραία. Ας θεσπίσουμε νόμους κατά της υπεραλίευσης. Ή ας πείσουμε τους ακτιβιστές κατά της υπεραλιείας να αλλάξουν πεποιθήσεις, λόγω της σημαντικότητας του ψαριού και των θαλασσινών στη διατροφή του ανθρώπου.

Απάντηση:
Μέχρι τότε λοιπόν και μέχρι να εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι, σταματήστε να τρώτε ψάρια κυρία Ολίβια. Και μόλις γίνουν όλα αυτά τα ωραία, αρχίζετε και πάλι!

20. Θα βοηθήσετε στη διατήρηση των υδάτινων πόρων. «Χρειάζονται 11.250 lt νερού για να παραχθεί ένα κιλό πρόβειου κρέατος και μόλις 112,5 lt για τη παραγωγή ενός κιλού σιτηρών. Είναι μια αδικαιολόγητη σπατάλη που επιπλέον συμβάλλει στη μόλυνση των υδάτων.»

Άλλο ένα αυθαίρετο συμπέρασμα χωρίς καμιά βιβλιογραφική παραπομπή. Αν ένα πρόβατο έπινε 1 γαλόνι (4½ lt) νερό την ημέρα, που είναι πραγματικά μεγάλη ποσότητα, θα χρειάζονταν 2.700 lt για να αναπτύξει 40 kg μυικού ιστού. Αυτό σημαίνει λιγότερο από 36 lt νερού ανά κιλό βάρους. Ποσότητα πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται για τη παραγωγή των σιτηρών.

Απάντηση:
Αχ κυρία Ολίβια μας. Μια απλή αναζήτηση στο Google θα σας έλυνε όλες τις απορίες σας. Η κτηνοτροφία καταναλώνει το 1/3 του πόσιμου νερού παγκοσμίως (http://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production και http://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/)

Τώρα που το μάθατε, θα γίνετε βίγκαν να υποθέσουμε;

21. Θα γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας. «Αν δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, οι πιθανότητες λένε πως θα ζήσουν και αυτά μαζί με εσάς μια υγιή και μακροχρόνια ζωή. Επίσης θα δημιουργήσετε αγορά χορτοφαγικών προϊόντων για παιδιά.»

Ίσως να μη καταφέρετε να αποκτήσετε παιδιά, αν ακολουθείτε διατροφή σε vegan πρότυπα. Αλλά ακόμα και να το κατορθώσετε, κατά πάσα πιθανότητα θα καταδικάσετε τα παιδιά σας σε μια ζωή με φτωχή υγεία. Ο Ολλανδός ερευνητής στον τομέα της διατροφής P. C. Dagnelie δηλώνει: «Η vegan διατροφή οδηγεί σταδιακά σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σημαντικών βιταμινών, όπως Β2 και Β12, και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ακόμα και οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου». Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σωματική και νευρολογική ανάπτυξη. Η vegan διατροφή είναι απλά καταστροφική για τις εγκύους και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα νεογνά. Έχουν σημειωθεί θάνατοι. 

Απάντηση:
Το να μάθεις το παιδί σου να μην πατάει το μυρμήγκι είναι εξίσου σημαντικό για το παιδί σου όσο και για το μυρμήγκι. Το κατά πόσον βέβαια θέλει κάποιος να μάθει στο παιδί του να μην χρηματοδοτεί κακοποίηση ζώων με τη διατροφή του είναι προσωπική του υπόθεση.

Για το αν μια φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για παιδιά, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας, φυσικά και είναι.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Όσο για τους θανάτους που αναφέρει η κυρία Ολίβια, ναι, αν δεν φροντίζεις να παίρνει το παιδί τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, φυσικά και θα κινδυνεύσει να πεθάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ισορροπημένη φυτική διατροφή δεν είναι κατάλληλη για παιδιά.

22. Η χορτοφαγία είναι εύκολη υπόθεση. «Το μαγείρεμα για ένα χορτοφάγο είναι πολύ απλή υπόθεση, όπως επίσης και η μεταστροφή στις νέες διαιτητικές συνήθειες.»

Η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Το σώμα μας χρειάζεται τροφή ζωικής προέλευσης και το ζητάει με κάθε τρόπο. Δοκιμάστε να νηστέψετε από κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά για 48 ημέρες και μετά μπορείτε να μου πείτε με βεβαιότητα αν θεωρείτε τη χορτοφαγία τόσο απλή υπόθεση όσο θέλουν κάποιοι να τη παρουσιάσουν.

Απάντηση:
Μάλλον η κυρία Ολίβια δεν έχει ακούσει ότι υπάρχουν πάρα πολλά εκατομμύρια βίγκαν ανά τον κόσμο. Επίσης δεν θα έχει ακούσει μια χώρα την Ινδία στην οποία υπάρχουν τεράστιοι πληθυσμοί που δεν τρώνε ποτέ κρέας.

Οπότε ως βίγκαν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είναι όντως πολύ απλή υπόθεση το να είσαι βίγκαν. Ειδικά στις μέρες μας που τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα βίγκαν επιλογές. Για να μην μιλήσουμε βέβαια ότι σχεδόν όλα τα νηστίσιμα φαγητά είναι βίγκαν. Τόσα εκατομμύρια Ελλήνων που νηστεύουν δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία.

Επίσης το γεγονός ότι θα ρωτάτε το σερβιτόρο 40 ερωτήσεις σχετικά με το πιάτο που σκέφτεστε να παραγγείλετε, το γεγονός οτί θα σας «περιθωριοποιήσουν» οι φίλοι σας γιατί δε θα μπορούν να μοιραστούν μαζί σας μια pizza ή ένα σουβλάκι και άλλα δεκάδες παρόμοια παραδείγματα, ίσως είναι αποτρεπτικοί παράγοντες. 

Απάντηση:
Και πάλι η κυρία Ολίβια δίνει ρεσιτάλ φαντασιοπληξίας. Όπως κάποιος που νηστεύει ρωτάει τι έχει μέσα το πιάτο που τρώει, το ίδιο κάνει και ένας βίγκαν. Εκτός αν η κυρία Ολίβια θεωρεί ότι δεν πρέπει να νηστεύουμε καν. Επίσης, οι φίλοι μας μάς σέβονται και οπωσδήποτε δεν θα μας περιθωριοποιήσουν επειδή δεν τρώμε από την πίτσα τους. Μάλλον η κυρία Ολίβια κρίνει με βάση τους δικούς της φίλους.  Της ευχόμαστε λοιπόν να αρχίσει να κάνει παρέα με πιο σοβαρά άτομα.

Τελειώνοντας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ορκισμένων vegans στατιστικά, αργά ή γρήγορα, επιστρέφει στο κρέας. Τυχαίο;

Απάντηση:
Μάλλον δεν έχει ακούσει η κυρία Ολίβια ότι οι βίγκαν αυξάνονται όλο και περισσότερο. Και ότι οι περισσότεροι από όσους επιστρέφουν στα ζωικά είναι επειδή δεν έχουν στήριξη από το περιβάλλον τους (το να έχεις μια οικογένεια που σου κάνει πόλεμο για τις επιλογές σου δεν είναι ό,τι ευκολότερο) και όχι επειδή τους έλειψε το κρέας.

Σχόλιο «τροφής»: το παρόν άρθρο βρίσκεται αρκετό καιρό αποθηκευμένο στην σελίδα και να πω την αλήθεια είχα ενδοιασμούς για το αν θα το κοινοποιήσω ή όχι… Σκεφτόμουν την μόδα των βήγκαν που επικρατεί τελευταία και τις αντιδράσεις τους και έλεγα, δεν βαριέσαι, άστο… Ποιος κάθεται να εξηγεί και τι, σε ανθρώπους αν δεν μπορούν να μιλήσουν με επιχειρήματα, αλλά εξαπολύουν ύβρεις και κατηγορίες, μόνον και μόνον διότι επιλέγω κάτι διαφορετικό από αυτούς, ακολουθώντας, αν μη τι άλλο, πρότυπα διατροφής των ΆΡΙΣΤΩΝ προγόνων μας…

Απάντηση:
Μα κυρία Ολίβια εσείς δεν απευθύνεστε στους βίγκαν. Απευθύνεστε κυρίως στον εαυτό σας. Γνωρίζετε ότι η διατροφή σας προκαλεί απίστευτο πόνο σε αθώα πλάσματα. Και κάπως πρέπει να το δικαιολογήσετε ώστε να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας.

Γι’ αυτό μεταφράσατε το πρώτο άρθρο που βρήκατε μπροστά σας χωρίς τον παραμικρό έλεγχο για το αν ισχύουν αυτά που γράφει.

Η συμπεριφορά τους αυτήν είναι τουλάχιστον δικτατορική του τύπου «εγώ έχω δίκιο» κι άρα εσύ είσαι ανήθικος, κανίβαλος, στυγνός δολοφόνος, ανάλγητος βασανιστής, καταστροφέας του περιβάλλοντος, σαδιστής και γενοκτόνος και τα υπόλοιπα συναφή και δεδομένου κάποιων ελεεινών δημοσιεύσεων «φτιαγμένων και ραμμένων» στα μέτρα τους, που βλέπω τελευταία, αποφάσισα να το γνωστοποιήσω!

Απάντηση:
Το να τρώει κανείς ζωικά σημαίνει ότι πληρώνει για να κακοποιούνται και να θανατώνονται αθώα πλάσματα και πράγματι συντελεί στην σημαντικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις μελέτες. Την κυρία Ολίβια δεν την ενοχλεί ο πόνος, η βία και η καταστροφή του περιβάλλοντος που χρηματοδοτείτε από τη διατροφή της . Την ενοχλεί ότι της το επισημαίνουμε.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια