Είναι αλήθεια ότι το φυτικό ασβέστιο δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας
Greek Vegans . 2 Δεκ, 2017 3029 Views.
Η χορτοφαγική διατροφή — της αυστηρής χορτοφαγίας συμπεριλαμβανομένης — θεωρείται ότι περιέχει χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών και ασβεστίου. Για τον λόγο αυτό, υποτίθεται, ότι είναι υπεύθυνη για χαμηλή οστική πυκνότητα (BMD) και οστεοπόρωση. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, εκτός από τις περιπτώσεις όπου στην αυστηρή χορτοφαγία υπάρχει εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.
Μια μελέτη που συνέκρινε την υγεία των οστών 105 βίγκαν βουδιστριών μοναχών σε εμμηνόπαυση και 105 μη χορτοφάγων γυναικών κατέδειξε ότι η πυκνότητα των οστών τους ήταν ίδια. Η μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Tuan Nguyen από το Garvan Institute of Medical Research του Σίδνεϊ. Ο καθηγητής Nguyen δήλωσε ότι:
″για το 5% των ανθρώπων στις δυτικές χώρες που επιλέγουν να είναι χορτοφάγοι, αυτά είναι πολύ καλά νέα. Ακόμη και οι βίγκαν, που τρώνε μόνο φυτικά τρόφιμα, φαίνεται να έχουν οστά τόσο υγιή όσο όλοι οι υπόλοιποι. Η υγεία των οστών στους χορτοφάγους, ιδίως στους βίγκαν, είχε προκαλέσει ανησυχία για κάποιο διάστημα, επειδή ως ομάδα τείνουν να έχουν χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός εν γένει. Σε αυτή την έρευνα δείξαμε ότι αν και οι βίγκαν έχουν, πράγματι, χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου, η πυκνότητα των οστών τους είναι σχεδόν ίδια με αυτή των ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων, των ζωικών πρωτεϊνών συμπεριλαμβανομένων.″
Ο καθηγητής Nguyen και ο Δρ Thuc Lan επέλεξαν να μελετήσουν τις βουδίστριες μοναχές επειδή η πίστη τους απαιτεί να τηρούν αυστηρές διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη τη ζωή τους. ″Δεν μελετήσαμε χορτοφάγους από τη Δύση επειδή πολλοί είναι λακτο-χορτοφάγοι∙ έτσι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ασβέστιο στη διατροφή τους. Αυτό θα είχε αλλοιώσει τα αποτελέσματα″ σημείωσαν οι ερευνητές. Παρόλο που ο καθηγητής Nguyen και ο Dr Thuc Lan δεν υποστηρίζουν μια αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή, εντούτοις, σημειώνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιθανόν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών.
Η φυτική διατροφή δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, εφόσον η πρόσληψη ασβεστίου είναι επαρκής. Αν και ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, συνδέονται τυπικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι φυτικές πηγές αυτών των θρεπτικών ουσιών παρέχουν επίσης και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη διατήρηση των οστών.
Όπως άλλωστε γνωρίζουμε οι φυτικές τροφές μπορούν να παρέχουν επαρκείς ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία των οστών. Εάν ίσχυε το γεγονός ότι μια φυτική διατροφή δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, τότε όλα τα χορτοφάγα ζώα θα είχαν οστά που σπάνε εύκολα — και, συγκεκριμένα, οι πιθηκοειδείς συγγενείς μας που έχουν ίδια ανατομία με εμάς.
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26900949
https://www.garvan.org.au/news-events/news/vegan-buddhist-nuns-have-same-bone-density-as-non-vegetarians
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898231
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!