Greek Vegans

Πώς το γάλα βλάπτει τα κόκαλά μας

Αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους και πολλοί vegetarians, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις επιστημονικές μελέτες που αμφισβητούν τα οφέλη για τον οργανισμό και υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος είναι η εσφαλμένη εντύπωση ότι το ασβέστιο του γάλακτος ενισχύει τον σκελετό μας.

Είναι αλήθεια οτι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεια των οστών μας. Άλλωστε τα οστά μας συνεχώς αναδιαμορφώνονται: το σώμα αφαιρεί μικρές ποσότητες ασβεστίου από τα οστά και τις αντικαθιστά με νέο ασβέστιο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο, έτσι ώστε να μην μειωθεί η πυκνότητα των οστών σε αυτή τη διαδικασία ανακατασκευής. Παρόλα αυτά, αν και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της υγείας μας, τα οφέλη από την πρόσληψη ασβεστίου παύουν υπάρχουν όταν η κατανάλωση ξεπερνά ένα ορισμένο όριο.

Το σημαντικότερο ίσως δεδομένο είναι ότι η πρόσληψη ασβεστίου σε επαρκείς ποσότητες (μεγαλύτερες από 600mg δηλαδή), μπορεί εύκολα να επιτευχθεί χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα ασβεστίου. Ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει ότι οι σησαμόσποροι, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κάρδαμο, το σπανάκι, τα ρεβίθια, τα φασόλια και πολλά άλλα φυτικά προϊόντα αλλά και πολλά θαλάσσια λαχανικά όπως φύκια Νόρι, Αγάρ-Αγάρ, Κombu, Hijiki, Wakame, περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα κλασικά γαλακτοκομικά προϊόντα!

Επιπλέον, όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν σημαίνει και πιο γερά κόκαλα όπως πιστεύαμε μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ενδεικτικά, μια μεγάλη μελέτη του 2005 δεν εντόπισε καμία σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών και γερού σκελετού.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη μάλιστα, ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και τους τραυματισμούς εφήβων κοριτσιών για επτά χρόνια, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μειώνουν τα κατάγματα. Αντιθέτως, φαίνεται να τα αυξάνουν όπως επίσης να αυξάνουν και τον κίνδυνο από άλλους θανάτους.

Ομοίως, η Harvard Nurses’ Health Study η οποία παρακολούθησε περισσότερες από 72.000 γυναίκες για 18 χρόνια, συμπέρανε ότι η αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος δεν έδειξε καμία προστατευτική επίδραση από κατάγματα. Στο ίδιο συμπέρασμα βέβαια καταλήγουν και πολλές άλλες έρευνες, όπως, για παράδειγμα, μια μελέτη 12ετούς διάρκειας σε 77.761 γυναίκες.

Την ίδια στιγμή η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Από αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης μέχρι διάφορες μορφές καρκίνου και τη νόσο του Πάρκινσον.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το παράδοξο του ασβεστίου. Ότι δηλαδή οι χώρες με υψηλή κατανάλωση ασβεστίου παρουσιάζουν μεγαλύτερους αριθμούς καταγμάτων σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλή κατανάλωση.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα γαλακτοκομικά προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους και πλέον παίρνουν το ασβέστιο από φυτικές πηγές προκειμένου αυτό να απορροφάται από τον οργανισμό τους και να προστατεύει πραγματικά τον σκελετό τους.

Διαβάστε επίσης:
Long term calcium intake and rates of all cause and cardiovascular mortality: community based prospective longitudinal cohort study
Childhood dairy intake and adult cancer risk: 65-y follow-up of the Boyd Orr cohort
Milk, milk products and lactose intake and ovarian cancer risk: A meta-analysis of epidemiological studies
Calcium intake and hip fracture risk in men and women: a metaanalysis of prospective cohort studies and randomized controlled trials
Milk intake and risk of hip fracture in men and women: A meta-analysis of prospective cohort studies
Quantitative measurement of endogenous estrogen metabolites, risk-factors for development of breast cancer, in commercial milk products by LC–MS/MS
Whole Milk Intake Is Associated with Prostate Cancer-Specific Mortality among U.S. Male Physicians
Potassium, magnesium, and fruit and vegetable intakes are associated with greater bone mineral density in elderly men and women
Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians’ Health Study
Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort
Prospective study of diet and ovarian cancer 
Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies
A milk protein, casein, as a proliferation promoting factor in prostate cancer cells
Hormones in milk can be dangerous
Does high soy milk intake reduce prostate cancer incidence?

Πηγή: http://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/201-gala-kokala

Exit mobile version