Είναι αλήθεια ότι οι βίγκαν είναι πιο υγιείς από όσους τρώνε ζωικά επειδή γυμνάζονται και δεν καπνίζουν;
Greek Vegans . 20 Νοέ, 2017 4901 Views.
Έχει υποστηριχτεί ότι οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερη υγεία επειδή γενικώς προσέχουν: γυμνάζονται, δεν καπνίζουν, δεν τρώνε junk food. Αυτό το επιχείρημα σαφώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό.
Δεν προκύπτει από καμία μελέτη, ούτε αποδεικνύεται με οποιονδήποτε τρόπο. Αντιθέτως, τα στοιχεία που έχουμε καταδεικνύουν ότι οι vegan δεν έχουν πιο υγιεινό τρόπο σε σχέση με τους παμφάγους. Γνωρίζουμε εξάλλου ότι σε άτομα με αντίστοιχο lifestyle, η χορτοφαγική διατροφή θεωρείται πολύ πιο υγιεινή. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγική διατροφή έλαβε τις υψηλότερες τιμές μεταξύ των διατροφικών δεικτών, όπως ο Δείκτης Υγιεινής Διατροφής και ο Δείκτης Μεσογειακής Διατροφής.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος γίνεται βίγκαν δεν είναι για να προστατεύσει την υγεία του, αλλά για να σταματήσει να χρηματοδοτεί την κακοποίηση και τη θανάτωση ζώων με τη διατροφή του. Ακόμη και αν ήταν αυτός ο λόγος όμως, είναι πλέον σαφές ότι το να μην τρως ζωικά τρόφιμα δεν βλάπτει την υγεία σου∙ τουναντίον.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δεκάδες έρευνες που συστηματικά δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερη υγεία, χαμηλότερες πιθανότητητες καρκίνου και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Υπάρχουν άφθονες μελέτες, άλλωστε, που συνδέουν την κατανάλωση ζωικών τροφών με διάφορα προβλήματα υγείας.
Ας πούμε, όμως, ότι το παραπάνω επιχείρημα όντως ίσχυε. Αυτό, λοιπόν, θα σήμαινε ότι μόνο οι βίγκαν ενδιαφέρονται για την υγεία τους∙ και το ποσοστό των παμφάγων που δεν καπνίζουν, γυμνάζονται κ.λπ. θα έπρεπε να είναι σχεδόν μηδενικό.
Και αν δεχθούμε ότι μόνο όσοι προσέχουν την υγεία τους επιλέγουν να γίνουν χορτοφάγοι, πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Ότι η καλύτερη επιλογή που έχεις να κάνεις για να προστατεύσεις την υγεία σου είναι να γίνεις βίγκαν. Αλλιώς για ποιον λόγο κάποιος να επιλέξει μια τέτοια διατροφή αν δεν ήταν βέβαιο ότι θα τον ωφελήσει;
Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες με τις οποίες η σύνδεση χορτοφαγίας με καλύτερη υγεία δεν προκύπτει από απλή παρατήρηση αλλά πειραματικά: τα υποκείμενα της έρευνας υποβάλλονται σε χορτοφαγική διατροφή και διαπιστώνονται τα οφέλη στην υγεία τους.
-Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26508743
-Plant-Based, No-Added-Fat or American Heart Association Diets: Impact on Cardiovascular Risk in Obese Children with Hypercholesterolemia and Their Parents.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25684089
-A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23695207
-The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16164885
A Two-Year Randomized Weight Loss Trial Comparing a Vegan Diet to a More Moderate Low-Fat Diet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17890496
-The health advantage of a vegan diet: exploring the gut microbiota connection.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25365383
-Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26508743
-Plant-Based, No-Added-Fat or American Heart Association Diets: Impact on Cardiovascular Risk in Obese Children with Hypercholesterolemia and Their Parents.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25684089
-A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23695207
-The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16164885
-A Two-Year Randomized Weight Loss Trial Comparing a Vegan Diet to a More Moderate Low-Fat Diet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17890496
-The health advantage of a vegan diet: exploring the gut microbiota connection.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25365383
-A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1588S.abstract
-Does a vegetarian diet reduce the occurrence of diabetes?
http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.75.5.507
-A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study
http://www.nature.com/nutd/journal/v5/n5/full/nutd20158a.html
-A Plant-Based Diet, Atherogenesis, and Coronary Artery Disease Prevention
http://www.thepermanentejournal.org/issues/2015/winter/5781-pbd.html
-Preparing to Prescribe Plant-Based Diets for Diabetes Prevention and Treatment
http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full
-Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid
http://www.nature.com/ejcn/journal/v59/n2/full/1602076a.html
-A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes
http://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1777
-Toward Improved Management of NIDDM: A Randomized, Controlled, Pilot Intervention Using a Low-Fat, Vegetarian Diet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10446033
-Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: a randomized controlled trial of five different diets
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25592014
-Effects of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27253526
-Differential Acute Postprandial Effects of Processed Meat and Isocaloric Vegan Meals on the Gastrointestinal Hormone Response in Subjects Suffering from Type 2 Diabetes and Healthy Controls: A Randomized Crossover Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25222490
-Appetite control and biomarkers of satiety with vegetarian (soy) and meat-based high-protein diets for weight loss in obese men: a randomized crossover trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944057
-Whole-Foods, Plant-Based Diet Alleviates the Symptoms of Osteoarthritis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4359818/
-Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets
http://www.thepermanentejournal.org/issues/2013/spring/5117-nutrition.html
-Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: an overview
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/544S.full
-Dietary fiber intake and stroke risk: a meta-analysis of prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23073261
-Dietary fiber intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775566
-A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1588S.abstract
-Does a vegetarian diet reduce the occurrence of diabetes?http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.75.5.507
-A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study
http://www.nature.com/nutd/journal/v5/n5/full/nutd20158a.html
-A Plant-Based Diet, Atherogenesis, and Coronary Artery Disease Prevention
http://www.thepermanentejournal.org/issues/2015/winter/5781-pbd.html
-Preparing to Prescribe Plant-Based Diets for Diabetes Prevention and Treatment
http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full
-Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid
http://www.nature.com/ejcn/journal/v59/n2/full/1602076a.html
-A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes
http://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1777
-Toward Improved Management of NIDDM: A Randomized, Controlled, Pilot Intervention Using a Low-Fat, Vegetarian Diet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10446033
-Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: a randomized controlled trial of five different diets
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25592014
-Effects of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27253526
-Differential Acute Postprandial Effects of Processed Meat and Isocaloric Vegan Meals on the Gastrointestinal Hormone Response in Subjects Suffering from Type 2 Diabetes and Healthy Controls: A Randomized Crossover Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25222490
-Appetite control and biomarkers of satiety with vegetarian (soy) and meat-based high-protein diets for weight loss in obese men: a randomized crossover trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944057
-Whole-Foods, Plant-Based Diet Alleviates the Symptoms of Osteoarthritis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4359818/
-Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets
http://www.thepermanentejournal.org/issues/2013/spring/5117-nutrition.html
-Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: an overview
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/544S.full
-Dietary fiber intake and stroke risk: a meta-analysis of prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23073261
-Dietary fiber intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775566
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα η Kaiser Permanente (ο μεγαλύτερος ιδιωτικος ασφαλιστικός οργανισμός στις ΗΠΑ) συστήνει στους γιατρούς που εργάζονται για αυτήν, προτού συνταγογραφήσουν φάρμακα, να δώσουν την ευκαιρία στους ασθενείς να βελτιώσουν την υγεία τους με διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά.
Τονίζει, εξάλλου, ότι αυτή η διατροφή θα έπρεπε να συστήνεται σε όλους τους ασθενείς, ειδικά σε όσους έχουν υψηλή πίεση, διαβήτη, καρδιοαγγειακές παθήσεις ή είναι υπέρβαροι. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στόχος της εταιρείας δεν είναι να προωθήσει τη χορτοφαγία∙ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μειώσει τα ποσά που δαπανά για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων της. Αν η χορτοφαγική διατροφή δεν εξασφάλιζε καλύτερη υγεία, δεν θα είχε κανέναν λόγο να την προωθήσει.
Ακόμη και το Αμερικανικό Ίδρυμα Διαβήτη, σε σχετική ερώτηση για το αν «είναι ασφαλές για κάποιον με διαβήτη να ακολουθήσει μια χορτοφαγική διατροφή» απάντησε πως «μια χορτοφαγική διατροφή είναι μια υγιεινή επιλογή, ακόμη και αν νοσεί κάποιος από διαβήτη. Αυτό το είδος της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στη διαχείρισή του. Στην πραγματικότητα, μια χορτοφαγική διατροφή, ακόμη και χωρίς περιορισμούς υδατανθράκων και θερμίδων, προωθεί την απώλεια βάρους και μειώνει τον δείκτη A1C (ελέγχου γλυκόζης.
Οι χορτοφαγικές διατροφές είναι φύσει υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πολύ χαμηλότερες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη συγκριτικά με την παραδοσιακή αμερικανική διατροφή. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό, και στη μείωση της συνολικής ποσότητας τροφής. Όταν η πρόσληψη φυτικών ινών είναι μεγαλύτερη από 50 γραμμάρια ανά ημέρα στο πλαίσιο μιας χορτοφαγικής διατροφής τότε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.»
Δεν είναι το μόνο βέβαια. Σύμφωνα με το Harvard, μπορούμε να απαλλαγούμε από τις καρδιακές παθήσεις μέσω μια φυτικής διατροφής. Αντίστοιχες απόψεις έχουν και νοσοκομεία τα οποία χρησιμοποιούν την φυτική διατροφή ως μέσο θεραπείας.
Εξάλλου, γνωρίζουμε πλέον τους μηχανισμούς με τους οποίους το κρέας προκαλεί προβλήματα υγείας. Γνωρίζουμε δηλαδή ότι δεν πρόκειται για απλή συσχέτιση (κάποιος δεν προσέχει την υγεία του και τυχαίνει να τρώει και κρέας, οπότε τα δύο δεν συνδέονται) αλλά για αιτιότητα: Οι άνθρωποι έχουν κακή υγεία επειδή τρώνε κρέας.
–Gut microbiota-dependent trimethylamine N-oxide in acute coronary syndromes: a prognostic marker for incident cardiovascular events beyond traditional risk factors.-Relationship of Serum Trimethylamine –N-Oxide (TMAO) Levels with early Atherosclerosis in Humans
–A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression
–Low Protein Intake is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν άφθονες μελέτες οι οποίες συνδέουν την κατανάλωση ζωικών τροφών με διάφορα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.
Ο αληθινός λόγος, λοιπόν, που οι χορτοφάγοι έχουν καλύτερη υγεία δεν είναι επειδή γενικώς προσέχουν, γυμνάζονται, δεν καπνίζουν, δεν τρώνε junk food… Είναι απλά, επειδή δεν καταναλώνουν εκείνες τις βλαβερές για τον οργανισμό τροφές που περιλαμβάνονται σε μια παμφαγική διατροφή.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!