Αν είσαι από εκείνους που θεωρούν πως η γεύση του μπέικον δικαιολογεί τα πάντα, τότε θα χαιρόσουν πολύ με τίτλους όπως: «Η vegetarian διατροφή αλλάζει το DNA σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιοπάθειες» (Telegram), «Το να είσαι vegetarian για μεγάλο διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο»(Cosmo UK), «Το να είσαι vegetarian μπορεί να σε σκοτώσει, προειδοποιεί η επιστήμη», (New York Post).
Φυσικά, τα παραπάνω βασίστηκαν σε έρευνα τα συμπεράσματα της οποίας ουδεμία σχέση είχαν με τους δραματικούς αυτούς τίτλους. Οι τίτλοι ήταν αυθαίρετοι και η συγκεκριμένη μελέτη απέχει πολύ από τους τίτλους, όπως άλλωστε δήλωσε και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης αυτής.
«Στην αρχή ήμασταν πολύ χαρούμενοι όταν είδαμε πως η έρευνά μας τράβαγε τόσο πολύ προσοχή», είπε ο Kaixiong Ye, βιολόγος του Πανεπιστημίου Cornell και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αλλά σύντομα διαπιστώσαμε πως τα συμπεράσματα που έβγαιναν από τη μελέτη μας ήταν λανθασμένα. Ήταν κάπως απογοητευτικό» προσέθεσε.
Τι βρήκε όμως πραγματικά η μελέτη; Ο Ye και οι συνεργάτες του βρήκαν μία γονιδιακή παραλλαγή σε ανθρώπους οι πρόγονοι των οποίων διατηρούσαν μία κυρίως χορτοφαγική διατροφή. Αυτή η γονιδιακή παραλλαγή επιτρέπει ουσιαστικά στα άτομα αυτά να παράγουν μία συνθετική μορφή Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου (και λείπουν συνήθως από μια χορτοφαγική διατροφή).
Ενώ συγκεκριμένα επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, υπερβολικά μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές που στην πορεία μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του εντέρου και καρδιακές παθήσεις. Συνεπώς, οι άνθρωποι που έχουν αυτό το γονίδιο είναι καλύτερο να ακολουθήσουν την ίδια διατροφή με τους προγόνους τους, δηλαδή τη χορτοφαγική, έτσι ώστε να μην παίρνουν διπλές δόσεις Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων.
Όπως αναφέραμε, το γονίδιο αυτό, επιτρέπει στα άτομα που το φέρουν να παράγουν μόνα τους Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Τρώγοντας όμως ζωικές τροφές και junk food, τότε οι ποσότητες Ω3 και Ω6 αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό μέσα στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις προαναφερθείσες παθήσεις.
Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη καθώς δείχνει πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να αναπτύξουν ιδιότητες και χαρακτηριστικά προκειμένου να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες. Όπως προαναφέραμε, αυτή η γονιδιακή παραλλαγή παρατηρήθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι προέρχονταν από χορτοφαγικούς πληθυσμούς. Την ιδιότητα αυτή είχε το 70% των Ασιατών του νότιου τμήματος της Ασίας, ενώ την είχε και το 17% των Ευρωπαίων (οι πρόγονοι των οποίων ήταν χορτοφάγοι).
Εν κατακλείδι, η μελέτη όχι μόνο δεν κατέληγε στο συμπέρασμα πως η vegetarian διατροφή μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα υγείας, αλλά πως η συμβουλή των ειδικών και των ερευνητών της μελέτης είναι «να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή όσοι έχουν αυτό το γονίδιο αυτό», καθώς σε διαφορετική περίπτωση (τρώγοντας κρέας και ζωικά) αυξάνουν τα ποσοστά Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων και άρα τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου και καρδιακές παθήσεις.
Ο καθηγητής αστροβιολογίας Nathaniel Comfort εξηγεί ότι η απλοποίηση επιστημονικών άρθρων για να είναι κατανοητά από το ευρύ κοινό πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και να μη διαστρεβλώνει τα δεδομένα. Επίσης, όσον αφορά τη συγκεκριμένη έρευνα, ο Comfort εφιστά την προσοχή: τα γονίδια είναι τόσο περίπλοκα και η σχέση τους με τα χαρακτηριστικά τόσο ιδιαίτερη που ο τίτλος “το χορτοφαγικό γονίδιο” (όσο πιασάρικος κι αν είναι) δεν είναι δόκιμος.
Ο Comfort προσθέτει ότι ένας ακόμα λόγος που τα αποτελέσματα της έρευνας απλουστεύτηκαν σε βαθμό παραποίησης ήταν… η χορτοφαγία αυτή καθ’αυτή. Οι χορτοφάγοι με τα επιχειρημάτά τους κάνουν τους λάτρεις του κρέατος να νιώθουν άσχημα. Επομένως, το να παρουσιάζεται η χορτοφαγία ως κάτι κακό και επικίνδυνο, είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην την ακολουθήσει κάποιος.
Όπως λοιπόν τα σαλιγκάρια βγαίνουν δειλά δειλά έξω μετά από κάθε βροχή, έτσι εμφανίστηκαν και εκείνοι που έψαχναν να πιαστούν από κάπου ώστε να αποδείξουν πως τα περί χορτοφαγίας, διάσωσης του πλανήτη και κακοποίησης των ζώων, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά… μπούρδες!
Αν και θα ήθελαν η χορτοφαγική διατροφή να προκαλεί προβλήματα υγείας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οπότε ας επιστρέψουν στα «αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα» πως «το λιοντάρι τρώει και αυτό κρέας», «ο Θεός μας έδωσε τα ζώα» και «τα φυτά πονάνε». Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά τα άρθρα τα οποία παραπληροφόρησαν τους αναγνώστες τους μπήκαν στον κόπο να αποσύρουν τα άρθρα τους μετά από αυτές τις διευκρινίσεις του ερευνητή Ye.
Η έρευνα μπορεί μεν να αφορούσε τη vegetarian διατροφή και όχι τη βίγκαν συγκεκριμένα, ωστόσο η vegetarian διατροφή πρώτον είναι μία διατροφή χωρίς κρέας, και συνεπώς είναι σημαντικό να βουλώσουμε τα αφτιά μας στην παραπληροφόρηση και να αποδείξουμε πως το βγάλεις το κρέας από το μενού σου, μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για την υγεία σου και δεύτερον, η vegetarian διατροφή θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πρώτο στάδιο πριν τη βίγκαν.
Με πληροφορίες από: https://motherboard.vice.com/en_us/article/kb7zae/how-the-media-got-a-study-about-vegetarianism-wrong-food-diet-nutrition-vegetarian-colon-cancer-heart-