Υγεία

Συχνά ακούμε ότι το κρέας είναι όχι μια ακίνδυνη αλλά απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο; Προκειμένου να δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο ας εξετάσουμε τα συμπεράσματα μιας πληθώρας ερευνών σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις συνέπειες της στον οργανισμό μας.
Για κάποιο περίεργο λόγο, ο μέσος κρεατοφάγος πιστεύει ότι οι βίγκαν τρέφονται αποκλειστικά με σόγια. Θα τονίσει μάλιστα ότι πρόκειται και για μεταλλαγμένη. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες τροφές που μπορεί να φάει ένας βίγκαν και η σόγια είναι μόνο μία από αυτές. Υπάρχουν βίγκαν που δεν τρώνε καθόλου την συγκεκριμένη τροφή.
Ένα συνηθισμένο και χιλιοειπωμένο "επιχείρημα" εναντίον του βιγκανισμού είναι η έλλειψη πρωτεΐνης. Η οποία έλλειψη υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει τις αθλητικές επιδόσεις. Μόλις βέβαια το άτομο που χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα μάθει για τους αμέτρητους βίγκαν αθλητές και τις επιδόσεις τους, η απάντηση είναι και πάλι προβλέψιμη:
Παρά τα πορίσματα της ιατρικής και διατροφολογίας, λόγω έλλειψης ενημέρωσης η ποιότητα των χορτοφαγικών διατροφών για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών και η υποστήριξη των κορυφαίων επιδόσεων μεταξύ των αθλητών εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η βίγκαν διατροφή θεωρείται ότι περιέχει χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών και ασβεστίου. Για τον λόγο αυτό, υποτίθεται, ότι είναι υπεύθυνη για χαμηλή οστική πυκνότητα (BMD) και οστεοπόρωση. Όμως, στην πραγματικότητα,
Προκειμένου να "αντικρούσουν" την πληθώρα ερευνών που συνδέει τις ζωικές τροφές με προβλήματα υγείας, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι φταίει μόνο η ποσότητα κατανάλωσης τους. Μάλιστα δεν παραλείπουν να "υπενθυμίσουν" ότι το δηλητήριο κάνει τη δόση.
Επικρατεί η άποψη ότι, αν κάποιος δεν καταναλώνει ζωικά προϊόντα, θα πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι είναι αρκετά διαφορετική!
Όπως γνωρίζουμε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά και ευεργετικά για την υγεία μας. Εφόσον, όμως, βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σολομό αλιευμένο στη θάλασσα, γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί), στην άλγη, και στο κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, πώς μπορούμε, όσοι έχουμε επιλέξει τη βίγκαν διατροφή, να τα λάβουμε;
Το βασικό "επιχείρημα" κάποιου που εναντιώνεται στη βίγκαν διατροφή είναι η περιβόητη έλλειψη Β12 που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, το κρέας αποτελεί την κύρια (και κατά κάποιους, μοναδική) πηγή σιδήρου. Όμως οι δημοσιεύσεις της ιατρικής κοινότητας ανά τον κόσμο όχι μόνο καταρρίπτουν αυτό τον μύθο, αλλά επιβεβαιώνουν ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μας παράσχει την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου με πολύ αποτελεσματικό τρόπο!