Ένα καίριο ερώτημα, το οποίο χρειάζεται να απαντηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είναι το «αν βίγκαν γονείς, μπορούν να κάνουν και τα παιδιά τους βίγκαν». Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν ένα παιδί μπορεί, από τη στιγμή της γέννησής τους, να είναι υγιές ακολουθώντας τη βίγκαν διατροφή.

Αν η απάντηση είναι ένα αυστηρό «όχι!», τότε αυτό συνεπάγετα:

  • Πρώτον, πως οι βίγκαν κάνουν λάθος όταν θεωρούν τη βίγκαν διατροφή ως την «πραγματική διατροφή του ανθρώπου».
  • Δεύτερον, ένα όχι!» αποδεικνύει πως ο άνθρωπος, έστω και στα πρώτα στάδια της ζωής του, έχει ανάγκη το κρέας, κάτι το οποίο μας κάνει ξεκάθαρα παμφάγους, πλέον όχι μόνο στη συμπεριφορά μας (καθώς επί χιλιάδες χρόνια τρώμε σαν παμφάγοι) αλλά και στην ανατομία μας. Οι βίγκαν λοιπόν, μπορεί να ισχυρίζονται όσο θέλουν πως ανατομικά δεν είμαστε παμφάγοι, αλλά καρποφάγοι – φρουτοφάγοι – χορτοφάγοι όπως οι συγγενείς μας πίθηκοι, αλλά αν ο άνθρωπος χρειάζεται όντως κρέας στα πρώτα στάδια της ζωής του, τότε δυστυχώς αλλά θα έχουν άδικο.

Για να δώσουμε απάντηση λοιπόν, στο ζωτικής σημασίας ερώτημά μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε τους ειδικούς, διατροφολόγους και γιατρούς, καθώς και να δούμε στην πράξη τι συμβαίνει στα παιδιά που μεγαλώνουν από βίγκαν γονείς.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά τι έχει δηλώσει επίσημα η American Dietetic Association, η μακροβιότερη, μεγαλύτερη και κορυφαία αρχή δίαιτας και διατροφής ήδη από το 2009:

«Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μια τέτοια διατροφή είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών, εάν είναι καλά σχεδιασμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, μια χορτοφαγική δίαιτα κρίνεται κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και ιδιαιτερότητες σε έναν πληθυσμό, περιλαμβάνοντας τις περιόδους κύησης, γαλουχίας, προχωρημένης βρεφικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας, εφηβείας, ακόμη και για αθλητές.

Την ίδια ακριβώς θέση για τη βίγκαν διατροφή έχει και η αντίστοιχη Ένωση Διατροφολόγων της Μ. Βρετανίας: «Η βίγκαν διατροφή μπορεί να υποστηρίξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε ανθρώπους όλων των ηλικιών».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώθηκαν και από την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφολογίας το 2016.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, «οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρά χορτοφαγικών, είναι υγιεινές και διατροφολογικά επαρκείς. Οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για άτομα σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου ζωής τους».

Το 2014, ο Σύλλογος Διαιτολόγων του Καναδά, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα:

«Μια υγιεινή βίγκαν δίαιτα μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των διατροφικών σου αναγκών σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σου, συμπεριλαμβανομένων της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων».

Για το κατά πόσον μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να καλύψει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού, ας δούμε τι αναφέρει το Pediatrics in Review ο επίσημος φορέας ενημέρωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ήδη από το 2004:

«Κάποιοι πιστεύουν πως οι ασθενείς που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγικές ή χορτοφαγικές δίαιτες, πλήττονται από ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών. Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αναφορές περιπτώσεων παιδιών με προβλήματα ανάπτυξης ή που ανέπτυξαν ανεπάρκεια κοβαλαμίνης ενώ ακολουθούσαν βίγκαν δίαιτες, αυτές δεν αποτελούν παρά σπάνιες εξαιρέσεις.

Μεγάλος αριθμός ειδικών έχουν καταλήξει, ο καθένας ξεχωριστά, ότι τα βρέφη και τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια μια βίγκαν δίαιτα, όχι μόνο χωρίς εκπτώσεις σε επίπεδο διατροφικό και αναπτυξιακό, αλλά και με αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία τους. Οι παιδίατροι που συνεργάζονται με βίγκαν οικογένειες θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι γονείς αντιλαμβάνονται τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των παιδιών κατά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξής τους και να τους βοηθούν να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες».

Η ίδια άποψη ανακλάται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα πως, «εφόσον λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται, τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν όντας υγιή, μέσω μιας χορτοφαγικής ή αυστηρά χορτοφαγικής δίαιτας».

Με τα παραπάνω συμφωνεί, με επίσημη τοποθέτησή της, και η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία (πρώτη δημοσίευση το 2010 και επιβεβαίωση της θέσης το 2016):

«Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες που δίνουν την πρέπουσα προσοχή σε συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία, μπορούν να παρέχουν έναν υγιεινό, εναλλακτικό τρόπο ζωής σε όλα τα στάδια της εμβρυϊκής, βρεφικής, παιδικής και ενήλικης ανάπτυξης.

Η κατάλληλη εκπαίδευση της οικογένειας και η παρακολούθηση συν τω χρόνω είναι ουσιώδεις. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία, καθώς και εξαιρετικοί οδηγοί για να υποστηρίξουν τις οικογένειες και τους επαγγελματίες υγείας».

Οι παραπάνω επίσημες θέσεις δε θα διατυπώνονταν αν οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αν δεν ήταν σίγουροι ότι η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη, τότε δε θα δήλωναν δημόσια πως «μία καλά οργανωμένη βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη και ωφέλιμη για όλες τις ηλικίες».

Αντίστοιχα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανησυχία ορισμένων διατροφολόγων πως η κακή βίγκαν διατροφή είναι επικίνδυνη για τα παιδιά ισχύει και για την παμφαγική διατροφή. Ένα παιδί που μεγαλώνει από παμφάγους γονείς αλλά δεν τρέφεται σωστά, θα αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.

Δεν είναι η βίγκαν διατροφή μόνο που θέλει προσοχή, αλλά κάθε διατροφή που ακολουθεί ένα παιδί. Όπως για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 1η στην παιδική παχυσαρκία, δεν φταίει απαραίτητα η κρεατοφαγική διατροφή (αν και δύσκολα θα βρείτε βίγκαν παχύσαρκα παιδιά). Φταίει ότι τα παιδιά αυτά δεν τρέφονται σωστά.

Εν κατακλείδι, η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για τα παιδιά, αρκεί να γίνει με προσοχή, οργάνωση και υπευθυνότητα. Πρέπει να δοθεί έμφαση στις φυτικές τροφές που εμπεριέχουν Ω3, σίδηρο καθώς και να χορηγηθεί μετά το θηλασμό το αντίστοιχο συμπλήρωμα σε Β12.

Και φυσικά, είτε είμαστε βίγκαν είτε κρεατοφάγοι πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντοτε τον παιδίατρο μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του σε ό,τι αφορά τη διατροφή του παιδιού μας!

Διαβάστε επίσης:

 

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου! Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια