Ποιος είπε ότι οι βίγκαν δεν παραπληροφορούν; Ποιος είπε ότι οι βίγκαν δεν μπορούν να πουν ανακρίβειες (άθελα ή ηθελημένα);
Επειδή όµως όποιος έχει τη γνώση φέρει και την ευθύνη, εµείς θεωρούμε καθήκον μας το να είμαστε αντικειμενικοί, ειλικρινείς και συνεπείς ως προς την ενημέρωση που κάνουµε. Παρακάτω λοιπόν θα δούµε 4 μύθους που συχνά πυκνά διατυμπανίζουν ορισμένοι βίγκαν.
1) Το να είσαι βίγκαν σε κάνει αυτομάτως υγιή
Πολλές φορές οι βίγκαν «κοκορεύονται» ότι η χορτοφαγία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσµατα για την υγεία. Αυτό είναι µεν σωστό, αλλά όταν μιλάμε γενικά και αόριστα και δε διευκρινίζουµε ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχουμε υγεία, τότε αγγίζουµε τα όρια της παραπληροφόρησης. Και οι απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις για να είσαι ένας υγιής βίγκαν, είναι να τρως σωστά!
Η πρόταση, «αν κόψεις το κρέας, το ψάρι και τα ζωικά θα έχεις καλύτερη υγεία» είναι σωστή ΜΟΝΟ αν αντικαταστήσεις τα παραπάνω με τροφές ποιοτικά καλύτερες που θα σου δώσουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά. Αν π.χ. κόψεις το κρέας (το οποίο βάση ερευνών συνδέεται όντως µε πολλά μακροχρόνια προβλήματα υγείας) και δεν το αντικαταστήσεις με πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, τότε ενδεχομένως να μη δεις καμία βελτίωση στην υγεία σου. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά πιθανό να παρουσιάσεις ελλείψεις.
Επίσης, το να είσαι βίγκαν δε σημαίνει ότι προσέχεις την υγεία σου. Υπάρχει πληθώρα κακού βίγκαν φαγητού εκεί έξω. Συνεπώς, ένας βίγκαν που έκοψε το κρέας αλλά α) δεν παίρνει τη Β12 που χρειάζεται β) δεν τρώει φρούτα και λαχανικά γ) τρώει πολλά τηγανητά φαγητά, δεν πρόκειται να έχει καλύτερη υγεία από έναν παμφάγο (εκτός αν ο 2ος ακολουθεί οµοίως κακή διατροφή).
2) Το κρέας είναι σαν το κάπνισμα
Είναι πιθανό πως έχεις ακούσει κάποιον βίγκαν να σου εξηγεί πως το να τρως κρέας είναι ακριβώς σα να καπνίζεις. Αυτή η πρόταση έχει βάσεις, από την άποψη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετήσει το επεξεργασμένο κρέας στην ίδια κατηγορία με το τσιγάρο, δηλαδή στα εξακριβωμένα καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Το κόκκινο κρέας έχει τοποθετηθεί στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων για τον άνθρωπο», ενώ όλα τα είδη κρέατος έχουν συνδεθεί σε διάφορες μελέτες µε τύπους καρκίνων.
Το επεξεργασμένο κρέας λοιπόν, είναι ξεκάθαρα καρκινογόνο, όπως είναι και το τσιγάρο. Αυτό δε σημαίνει όμως πως το να τρως κρέας είναι ακριβώς σα να καπνίζεις. Το τσιγάρο δεν προσφέρει τίποτα στον ανθρώπινο οργανισμό, εν αντιθέσει με το κρέας, που ναι μεν µπορεί να καταστρέψει την υγεία σου μακροχρόνια, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει και θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, η πρόταση «το να τρως κρέας είναι σα να καπνίζεις» είναι υπερβολική σε μεγάλο βαθµό, καθώς χρειάζεται ανάλυση.
Επίσης το ότι το επεξεργασμένο κρέας ανήκει στην ίδια κατηγορία των καρκινογόνων με το κάπνισμα αφορά τη βεβαιότητα που έχουμε πλέον ότι όντως προκαλεί καρκίνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πιθανότητες να πάθεις καρκίνο είναι ίδιες. Καπνίζοντας έχεις πολλαπλάσιες πιθανότητες να πάθεις καρκίνο απ’ ό,τι τρώγοντας επεξεργασμένο κρέας.
3) Η βίγκαν διατροφή μπορεί να αντιστρέψει τον καρκίνο
Αυτή η πρόταση, µε τα μέχρι σήµερα επιστηµονικά δεδοµένα δεν ισχύει. Η βίγκαν διατροφή μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά του καρκίνου (και των λοιπών μακροχρόνιων ασθενειών), αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να τον αντιστρέψει. Σύµφωνα με µελέτες, οι βίγκαν εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνους, ενώ συγκεκριµένες φυτικές τροφές (όπως το μπρόκολο, ο κουρκουμάς, το ρόδι, κτλ) δείχνουν να έχουν κάποιου είδους σύνδεση µε την πρόληψη κατά του καρκίνου. Για καμία όμως τροφή ή διατροφική συνήθεια δεν έχει αποδεχθεί ξεκάθαρα ότι διαθέτει αντικαρκινική δράση.
4) Οι βίγκαν απέχουν εντελώς από προϊόντα που εμπεριέχουν ζωικά και ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που δεν κάνει κανένα κακό στα ζώα
‘Ενα ψέµα το οποίο πολλοί βίγκαν σε κάνουν να πιστεύεις, είναι πως «το να είσαι βίγκαν συνεπάγεται πως δε ζεις πλέον εις βάρος των ζώων». Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν ισχύει (ακόµα και αν ζεις μακριά από τον πολιτισμό, μόνος σου στη φύση). Ζωικά συστατικά, έστω και σε μικρό βαθµό, μπορείς να συναντήσεις παντού. Από το αλεύρι και τη φυτική μαργαρίνη µέχρι σε οικοδομικά υλικά και ελαστικά αυτοκινήτων.
Επίσης, αν ένας βίγκαν αρρωστήσει, τότε προφανώς και πρέπει να πάρει φάρμακα τα οποία έχουν δοκιµαστεί αρχικά σε ζώα. Ακόµα και το γεγονός ότι ένας βίγκαν ζει στην πόλη, χρησιµοποιεί αυτοκίνητα ή έστω μέσα μαζικής μεταφοράς, συνεπάγεται ότι σε ένα βαθμό ζει εις βάρος των ζώων. Τέλος, η µαζική παραγωγή φυτικών τροφών είναι υπεύθυνη για ένα µικρό αριθμό θανάτων ζώων.
Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι τα παραπάνω δεν κάνουν ένα βίγκαν υποκριτή. Άλλωστε, ο αρχικός ορισµός που είχε δοθεί στο βιγκανισµό, τόνιζε τη µη συμµετοχή στο θάνατο, την κακοποίηση καιτην εκµετάλλευση των ζώων «στο βαθμό που είναι εφικτό». Από την αρχή ήταν δεδομένο πως το να απέχεις ολοκληρωτικά από τη θανάτωση των ζώων ήταν ουτοπικό. Πόσο μάλλον σήμερα που η αστικοποίηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ ενώ η τεχνολογία πολλές φορές λειτουργεί εις βάρος των ζώων και του περιβάλλοντος.
Θέλουµε να πιστεύουμε πως είναι ξεκάθαρη σε όλους η διαφορά μεταξύ ακούσιας και εκούσιας θανάτωσης. Η διαφορά µεταξύ μαζικής σφαγής δισεκατομμυρίων ζώων και ατυχημάτων.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο κάνε κλικ εδώ και μοιράσου το με τους φίλους σου!