Επικρατεί η άποψη ότι, αν κάποιος δεν καταναλώνει ζωικά προϊόντα, θα πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D, όμως αυτό, απέχει πολύ από την αλήθεια. Κατ’ αρχάς, αν το κρέας και τα γαλακτοκομικά αποτελούσαν επαρκή πηγή βιταμίνης D, τότε η έλλειψη της δεν θα είχε λάβει μορφή πανδημίας.
Το γεγονός αυτό, όμως, είναι λογικό∙ όταν 100 gr κρέας δεν δίνουν περισσότερα από 32IU βιταμίνης D, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε στα ζωικά προϊόντα για να πάρουμε επαρκείς ποσότητες. Ισχύει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών ψαριών παρέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D.
Συγκεκριμένα, 100 gr πέστροφας μπορούν να δώσουν μέχρι 760IU βιταμίνης D, την ίδια στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενηλίκους είναι 600-800IU με πολλούς επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι πρέπει να φτάνει τις 5.000IU. Αλλά πόσο σολομό και πέστροφα τρώει καθημερινά ένας κρεατόφαγος ώστε να πει ότι καλύπτεται πλήρως;
Επομένως, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα παραπάνω, οι ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ένας άνθρωπος είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που μπορεί να του παρέχει η διατροφή του. Οπότε, ακόμη και αν τρώει ζωικά, θα πρέπει είτε να κάθεται αρκετά στον ήλιο, είτε να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα ώστε να είναι υγιής. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιταμίνη D που υπάρχει στο κρέας συνήθως έχει προέλθει από συμπληρώματα που δίνουν οι κτηνοτρόφοι στα ζώα.
Οπότε, αν δεν μας αρέσει να καταναλώνουμε συμπληρώματα βιταμίνης, ίσως δεν θα έπρεπε να τρώμε και ζώα που έχουν καταναλώσει τέτοια συμπληρώματα.
Πηγές:
- https://www.healthaliciousness.com/nutritionfacts/nutrition-comparison.php?o=15241&t=15241&h=15241&s=100&e=71.000&r=85.000
- http://nutritiondata.self.com/foods-013102000000000000000-1w.html
- https://www.vitamindcouncil.org/blog/why-does-the-vitamin-d-council-recommend-5000-iuday
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761874
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5541280/
- http://beefresearch.org/CMDocs/BeefResearch/Does%20Vitamin%20D3%20Improve%20Beef%20Tenderness.pdf