Αν και όλοι ο κόσμος γνωρίζουμε τα καλοκαιρινά φραγκόσυκα (Opuntia Ficus Indica), δεν ισχύει το ίδιο για το χειμωνιάτικο, ή αλλιώς άγριο, φραγκόσυκο (Opuntia Ficus Humifosa).
Βέβαια δεν πρόκειται για έναν εντελώς άγνωστο καρπό. Οι γνώστες (ή μάλλον οι μύστες; ) το τρώνε φανατικά. Απλώς, σε αντίθεση με το κοινό φραγκόσυκο, δεν είναι καθόλου εύκολο να το βρεις.
Καταρχάς πρόκειται για ένα φρούτο το οποίο δεν καλλιεργείται. Υπάρχει μόνο σε άγρια μορφή. Συνήθως το εντοπίζουμε σε βουνά και απόκρημνα μέρη. Σε αντίθεση με τα φραγκόσυκα που πλέον καλλιεργούνται συστηματικά ή τα βρίσκουμε και δίπλα σε δρόμους ή σε σχετικά προσβάσιμα σημεία.
Ταυτόχρονα το φυτό που μας δίνει το χειμωνιάτικο φραγκόσυκο δεν είναι από τα πλέον καρποφόρα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα φρούτα που βγάζει είναι λίγα. Συνήθως πρέπει κανείς να “τρυγήσει” μια τεράστια συστάδα για να πάρει κάποια ελάχιστα κιλά.
Αυτό βέβαια δεν αποθαρρύνει τους φανατικούς του χειμωνιάτικου φραγκόσυκου. Και δικαιολογημένα. Αν το κανονικό φραγκόσυκο αποτελεί έναν θησαυρό βιταμινών και πολύτιμων για τον οργανισμό ουσιών, το φραγκόσυκο του χειμώνα περιέχει επίσης όλα αυτά τα συστατικά αλλά σε πολλαπλάσιες ποσότητες.
Δεν είναι μόνο όμως οι πολλαπλάσιες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που κάνουν το άγριο φραγκόσυκο να υπερέχει κατά πολύ σε σχέση με το ήμερο ξαδελφάκι του. Όπως μαρτυρά και το χρώμα του, το χειμωνιάτικο φραγκόσυκο είναι γεμάτο ανθοκυανίνες.
Ανάμεσα σε άλλα οι ανθοκυανίνες (πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις):
- Εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα (μείωση κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή, περιφερειακή αγγειακή νόσο και καρδιακή προσβολή
- Αυξάνουν τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερίνης (HDL)
- Εμποδίζουν την οξείδωση της ‘κακής’ χοληστερίνης (LDL)
- Αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης
- Μειώνουν σημαντικά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού οι οποίες όχι μόνο προκαλούν πόνους αλλά συχνά αποτελούν την αφετηρία για διάφορα προβλήματα υγείας
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ελάχιστα είναι τα φρούτα που έχουν περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι το χειμωνιάτικο φραγκόσυκο. Και σχεδόν κανένα δεν περιέχει ταυτόχρονα τόσες πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν που όσοι τα γνωρίζουν τα τρώνε φανατικά.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για άγριο φρούτο, πολύ σπάνια θα το δείτε να πωλείται κάπου. Η μόνη περίπτωση είναι σε κάποια καλά καταστήματα βιολογικών. Και αυτό αν είστε τυχεροί και τα προλάβετε πριν τα πάρει κάποιος άλλος.
Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι, ενίοτε, κάποιοι επιτήδειοι πουλάνε ήμερα φραγκόσυκα με αντίστοιχο χρώμα λέγοντας ότι πρόκειται για την άγρια εκδοχή του φρούτου.
Οι τρόποι να καταλάβετε αν πρόκειται όντως για άγριο φραγκόσυκο είναι τρεις:
1) Ποσότητα που διατίθεται προς πώληση. Αν ο πωλητής διαθέτει μεγάλες ποσότητες είναι πολύ απίθανο να πρόκειται για τον άγριο καρπό που έχει συλλεχθεί στη φύση.
2) Σχήμα και μέγεθος. Τα χειμωνιάτικα φραγκόσυκα είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανονικά και αρκετά μακρόστενα. Σπάνια ζυγίζουν πάνω από 50-60 γραμμάρια το ένα. Τα κοινά φραγκόσυκα είναι πιο σφαιρικά και μεγαλύτερα. Συνήθως ζυγίζουν τουλάχιστον 100 γραμμάρια το ένα αν όχι περισσότερο.
3) Γεύση. Λόγω της έντονης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, το άγριο φραγκόσυκο έχει χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. Αντιθέτως τα κοινά φραγκόσυκα είναι πολύ πιο γλυκά.
Όπως είπαμε το άγριο φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο δυσεύρετο που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις. Αν λοιπόν το εντοπίσετε, μην χάσετε την ευκαιρία να το εντάξετε στο διαιτολόγιο σας. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες τα οφέλη που θα δώσει στον οργανισμό σας θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω!