Βάζουμε τα κάσιους να μουλιάζουν σε νερό για μερικές ώρες ώστε να μαλακώσουν
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια και την πιπεριά) και προσθέτουμε 2 ½ κούπες νερό. Πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι το μείγμα να πάρει μία κρεμώδη υφή.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε το μείγμα για περίπου 20 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ανακατεύουμε το μείγμα διαρκώς για να μην καεί ο πάτος της κατσαρόλας. Αφού περάσουν τα 20 λεπτά η sauce είναι έτοιμη!
TIPS:
- Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη διατροφική μαγιά και extra τυρένια υφή.
- Λίγο πιπέρι καγιέν θα κάνει τη σάλτσα ελαφρώς πικάντικη.
- Αν μετά το πέρας των 20 λεπτών η σάλτσα είναι νερουλή και όχι αρκετά κρεμώδης, τότε συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το μείγμα και να ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί περισσότερο νερό.
Η σάλτσα αυτή θέλουμε να βγει με «τυρένια υφή», λευκή στο χρώμα και φυσικά γευστική. Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει εκτός από τα nachos και άλλες συνταγές, όπως π.χ. ζυμαρικά, sticks λαχανικών, κριτσίνια.
Πηγή: http://www.geniuskitchen.com/recipe/best-vegan-nacho-cheese-sauce-296110